

Bowl na ciepło z ryżem i komosą, podawany z omletem i orzeszkami ziemnymi
Smaczny i prosty bowl to doskonaly pomysł na zdrowy obiad - nie tylko dla wegetarian. Komosa ryżowa i pełnoziarnisty ryż występują w tym przepisie w towarzystwie chrupiącej podsmażonej marchewki, czerwonej kapusty, fasoli edamame i złocistego omletu, a wszystko to skropione sosem sojowo-sezamowym.
Składniki
Przygotowanie
Krok 1
Marchewkę pokrój w plasterki o grubości 3–5 mm. Smaż na 1 łyżeczce oleju sezamowego przez 8–10 minut. Posyp ziarnami sezamu. Dopraw Mirin-Fu, 2–3 łyżeczkami sosu sojowego Kikkoman i ¼ łyżeczki curry.
Krok 2
Ugotuj komosę ryżową i ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Krok 3
Czerwoną kapustę pokrój w cienkie paski i podsmaż na 1 łyżeczce oleju sezamowego. Dodaj ok. 100 ml wody i gotuj przez 10–15 minut. Przypraw 2 łyżeczkami sosu sojowego, odrobiną soku z cytryny i pieprzem.
Krok 4
Fasolę edamame gotuj przez ok. 5 minut. Aby przygotować sos, podgrzej 100 ml wody z masłem orzechowym i 2 łyżeczkami sosu sojowego Kikkoman. Dobrze wymieszaj i odrobinę zredukuj.
Krok 5
Przygotuj omlet. Roztrzep jajka z 1 łyżeczką sosu sojowego Kikkoman i usmaż je na pozostałym oleju. Przekrój omlet na pół i złóż na 2 małe omleciki.
Krok 6
Ułóż w miskach komosę ryżową, ryż, marchewkę, czerwoną kapustę, fasolę edamame i omlety. Skrop sosem i posyp orzeszkami. Podawaj.
Wskazówka
Udekoruj rzeżuchą lub chrupiącymi kiełkami.
ID przepisu: 1047
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej