Smażony kurczak teriyaki z orzechami nerkowca i warzywami

5 1 Oceny
Czas ogółem 60 min
60 min Czas przygotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
500 g
piersi z kurczaka
800 g
ulubionej mieszanki warzyw
2 plasterki
imbiru
2 łyżki
oliwy
80 g
orzechów nerkowca
200 g
ryżu jaśminowego

Sos

60 ml
wody
3 łyżeczki
mąki

Dekoracja

szczypior
Wartości odżywcze (na porcję) 3010 kJ  /  719 kcal

Przygotowanie

Krok 1

Kurczaka pokroić w cienkie paski, przełożyć do szklanej miski i dodać 6 łyżek marynaty Teriyaki Kikkoman. Przełożyć do lodówki na min. 20 minut.

Krok 2

Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć drobno posiekany imbir. Dodać zamarynowane kawałki kurczaka i smażyć na dużym ogniu do zarumienienia z każdej strony. Dodać nerkowce i zmniejszyć ogień.

Krok 3

W garnuszku wymieszać ze sobą składniki na sos. Wlać na patelnię. Podsmażać kilka minut z kurczakiem, cały czas mieszając.

Krok 4

W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie warzywa.

Krok 5

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 6

Na talerzu ułożyć ryż, warzywa oraz podsmażonego kurczaka z orzechami nerkowca. Udekorować pokrojonym szczypiorem.

ID przepisu: 981

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Kurczaka pokroić w cienkie paski, przełożyć do szklanej miski i dodać 6 łyżek marynaty Teriyaki Kikkoman. Przełożyć do lodówki na min. 20 minut.

Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć drobno posiekany imbir. Dodać zamarynowane kawałki kurczaka i smażyć na dużym ogniu do zarumienienia z każdej strony. Dodać nerkowce i zmniejszyć ogień.

W garnuszku wymieszać ze sobą składniki na sos. Wlać na patelnię. Podsmażać kilka minut z kurczakiem, cały czas mieszając.

W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie warzywa.

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na talerzu ułożyć ryż, warzywa oraz podsmażonego kurczaka z orzechami nerkowca. Udekorować pokrojonym szczypiorem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.