Kurczak stir-fry z papryką, ananasem i chili
Kurczak stir-fry z papryką, ananasem i chili

Kurczak stir-fry z papryką, ananasem i chili

5 1 Oceny
Czas ogółem60 min
15 minCzas przygotowania
15 minCzas gotowania
30 minCzas marynowania

Rozkoszuj się słodko-kwaśną harmonią smaku dzięki temu szybkiemu i łatwemu w przygotowaniu kurczakowi stir-fry z ananasem, doprawionemu szczyptą pikantnego chili.

Składniki

2 porcj(e/i)

Marynata:

300 g
piersi kurczaka (lub udek kurczaka bez kości)
1 łyżeczka
brązowego cukru
0,3 łyżeczka
mielonego kminu
2 cm
świeżego imbiru
1 łyżka
soku z limonki

Warzywa:

1 
cebula
2 cm
świeżego imbiru
1 
papryczka chili
100 g
świeżego ananasa, obranego
 ¼ 
zielonej papryki
 ¼ 
czerwonej papryki
 ¼ 
żółtej papryki
1 
mała marchewka
 ½ pęczek
świeżej kolendry
1 łyżeczka
brązowego cukru
Olej do smażenia (np. rzepakowy)

Przybranie:

1 
limonka (pokrojona w ćwiartki)
Wartości odżywcze (na porcję)1854 kJ / 443 kcal
16 gTłuszcz
42 gBiałko
31 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Pokrój kurczaka w kostkę. Dodaj Sos sojowy Kikkoman, cukier, mielony kmin, starty imbir i sok z limonki. Dobrze wymieszaj i marynuj przez około 30 minut.

Krok 2

Pokrój cebulę w cienkie plasterki. Drobno posiekaj lub zetrzyj imbir. Posiekaj chili. Pokrój ananasa w dużą kostkę, paprykę w kostkę lub romby, a marchewkę w półksiężyce. Posiekaj kolendrę.

Krok 3

Rozgrzej odrobinę oleju na patelni. Dodaj kurczaka i smaż na dużym ogniu, aż zacznie brązowieć. Dodaj cebulę, marchewkę, imbir, ananasa i chili. Smaż przez około 1 minutę. Dodaj brązowy cukier i poczekaj, aż się skarmelizuje. Dodaj paprykę i wymieszaj wszystko razem. Smaż przez 1-2 minuty. Na koniec dodaj Sos sojowy Kikkoman i smaż, aż nadmiar płynu odparuje.

Krok 4

Podawaj ze świeżą kolendrą i limonką.

ID przepisu: 1398

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Pokrój kurczaka w kostkę. Dodaj Sos sojowy Kikkoman, cukier, mielony kmin, starty imbir i sok z limonki. Dobrze wymieszaj i marynuj przez około 30 minut.

Pokrój cebulę w cienkie plasterki. Drobno posiekaj lub zetrzyj imbir. Posiekaj chili. Pokrój ananasa w dużą kostkę, paprykę w kostkę lub romby, a marchewkę w półksiężyce. Posiekaj kolendrę.

Rozgrzej odrobinę oleju na patelni. Dodaj kurczaka i smaż na dużym ogniu, aż zacznie brązowieć. Dodaj cebulę, marchewkę, imbir, ananasa i chili. Smaż przez około 1 minutę. Dodaj brązowy cukier i poczekaj, aż się skarmelizuje. Dodaj paprykę i wymieszaj wszystko razem. Smaż przez 1-2 minuty. Na koniec dodaj Sos sojowy Kikkoman i smaż, aż nadmiar płynu odparuje.

Podawaj ze świeżą kolendrą i limonką.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.