

Calzone z wieprzowiną chipotle i serem
Calzone z wieprzowiną chipotle i serem to przepyszna wersja klasycznego włoskiego dania, w której tradycja spotyka się z nowoczesnymi smakami. Delikatne domowe ciasto po upieczeniu staje się złocistobrązowe i chrupiące, a w środku skrywa soczyste nadzienie.
Składniki
Przygotowanie
Krok 1

300 g polędwicy wieprzowej – 90 ml Marynata Teriyaki Kikkoman – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1 gałązka rozmarynu – 1 gałązka tymianku – 50 ml oleju do smażenia – 1 szczypta soli – 1 szczypta szczypta pieprzu
Pokrój wieprzowinę w paski. Dopraw Marynatą Teriyaki Kikkoman, oregano, solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Odstaw do zamarynowania na co najmniej 30 minut. Po tym czasie podsmaż mięso na patelni z olejem, aż się zrumieni.
Krok 2

3 łyżki passaty pomidorowej – 3 łyżki Sos Teriyaki BBQ z miodem Kikkoman – 1 łyżka posiekanego chipotle
Wymieszaj passatę, Sos Teriyaki z miodem Kikkoman i chipotle.
Krok 3

300 g ciasta na pizzę – 150 g startej mozzarelli – 3 liście bazylii – 3 łyżki oliwy z oliwek
Rozwałkuj ciasto na pizzę. Posmaruj sosem z kroku 2 i posyp serem. Nałóż paski wieprzowiny i liście bazylii. Uformuj w zgrabny kształt calzone. Zlep brzegi i skrop oliwą z oliwek.
Krok 4

Calzone piecz na ruszcie w żeliwnym garnku lub piekarniku przez około 20-30 minut w 210°C.
Wskazówka
ID przepisu: 1458
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej