Calzone z wieprzowiną chipotle i serem
Calzone z wieprzowiną chipotle i serem

Calzone z wieprzowiną chipotle i serem

Czas ogółem180 min
60 minCzas przygotowania
90 minCzas gotowania
30 minCzas marynowania

Calzone z wieprzowiną chipotle i serem to przepyszna wersja klasycznego włoskiego dania, w której tradycja spotyka się z nowoczesnymi smakami. Delikatne domowe ciasto po upieczeniu staje się złocistobrązowe i chrupiące, a w środku skrywa soczyste nadzienie.

Składniki

2 porcj(e/i)
300 g
polędwicy wieprzowej
1 łyżeczka
łyżeczka suszonego oregano
1 
gałązka rozmarynu
1 
gałązka tymianku
50 ml
oleju do smażenia
1 szczypta
soli
1 szczypta
szczypta pieprzu
300 g
ciasta na pizzę
3 łyżki
passaty pomidorowej
150 g
startej mozzarelli
1 łyżka
posiekanego chipotle
3 
liście bazylii
3 łyżki
oliwy z oliwek
Wartości odżywcze (na porcję)5746 kJ / 1373 kcal
83 gTłuszcz
61 gBiałko
93 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

300 g polędwicy wieprzowej – 90 ml Marynata Teriyaki Kikkoman1 łyżeczka suszonego oregano – 1  gałązka rozmarynu – 1  gałązka tymianku – 50 ml oleju do smażenia – 1 szczypta soli – 1 szczypta szczypta pieprzu

Pokrój wieprzowinę w paski. Dopraw Marynatą Teriyaki Kikkoman, oregano, solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Odstaw do zamarynowania na co najmniej 30 minut. Po tym czasie podsmaż mięso na patelni z olejem, aż się zrumieni.

Krok 2

3 łyżki passaty pomidorowej – 3 łyżki Sos Teriyaki BBQ z miodem Kikkoman1 łyżka posiekanego chipotle

Wymieszaj passatę, Sos Teriyaki z miodem Kikkoman i chipotle.

Krok 3

300 g ciasta na pizzę – 150 g startej mozzarelli – 3  liście bazylii – 3 łyżki oliwy z oliwek

Rozwałkuj ciasto na pizzę. Posmaruj sosem z kroku 2 i posyp serem. Nałóż paski wieprzowiny i liście bazylii. Uformuj w zgrabny kształt calzone. Zlep brzegi i skrop oliwą z oliwek.

Krok 4

Calzone piecz na ruszcie w żeliwnym garnku lub piekarniku przez około 20-30 minut w 210°C.

Wskazówka

ID przepisu: 1458

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

300 g polędwicy wieprzowej – 90 ml Marynata Teriyaki Kikkoman1 łyżeczka suszonego oregano – 1 gałązka rozmarynu – 1 gałązka tymianku – 50 ml oleju do smażenia – 1 szczypta soli – 1 szczypta szczypta pieprzu

Pokrój wieprzowinę w paski. Dopraw Marynatą Teriyaki Kikkoman, oregano, solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Odstaw do zamarynowania na co najmniej 30 minut. Po tym czasie podsmaż mięso na patelni z olejem, aż się zrumieni.

3 łyżki passaty pomidorowej – 3 łyżki Sos Teriyaki BBQ z miodem Kikkoman1 łyżka posiekanego chipotle

Wymieszaj passatę, Sos Teriyaki z miodem Kikkoman i chipotle.

300 g ciasta na pizzę – 150 g startej mozzarelli – 3 liście bazylii – 3 łyżki oliwy z oliwek

Rozwałkuj ciasto na pizzę. Posmaruj sosem z kroku 2 i posyp serem. Nałóż paski wieprzowiny i liście bazylii. Uformuj w zgrabny kształt calzone. Zlep brzegi i skrop oliwą z oliwek.

Calzone piecz na ruszcie w żeliwnym garnku lub piekarniku przez około 20-30 minut w 210°C.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.