

Zapiekanka curry z owoców morza z beszamelem
Jedzenie na pocieszenie z japońskim twistem fusion: ryżowa zapiekanka curry z soczystymi owocami morza, ukoronowana kremowym, złocistym sosem beszamelowym.
Składniki
Owoce morza:
Sos beszamelowy:
Dodatki:
Przybranie:
Przygotowanie
Krok 1

150 g ryżu do sushi – 60 g marchewki – 60 g cebuli – 30 g selera – 1 ząbek czosnku – 40 g masła – 300 g mieszanych owoców morza (np. kalmary, małże, krewetki, mątwy, ośmiornice) – 60 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżeczka proszku curry
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia i przełóż do naczynia żaroodpornego. Pokrój umytą marchewkę i selera w małe kostki. Pokrój cebulę, posiekaj czosnek i smaż na maśle, aż się zezłocą. Następnie dodaj mieszankę owoców morza i smaż przez kolejne 3 minuty. Na koniec dopraw Sosem sojowym Kikkoman i curry. Przełóż do miski z ryżem.
Krok 2

30 g masła – 30 g mąki pszennej – 250 ml mleka – 30 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 szczypta pieprzu
Rozpuść masło, dodaj mąkę i smaż przez 2 minuty. Następnie dodaj mleko i energicznie mieszaj, aby pozbyć się grudek. Doprowadź do wrzenia i dopraw Sosem sojowym Kikkoman i pieprzem. Zalej ryż z owocami morza z kroku 1.
Krok 3

100 g mozzarelli w marynacie – 30 g Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu – 1 łyżka szczypiorku
Posyp zapiekankę poszarpanymi kawałkami mozzarelli, a następnie Panko Kikkoman. Piecz w temperaturze 200°C przez 25 minut. Posiekaj szczypiorek. Gotowe danie podawaj na talerzu, udekorowane posiekanym szczypiorkiem.
ID przepisu: 1365
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej