Zapiekanka curry z owoców morza z beszamelem
Zapiekanka curry z owoców morza z beszamelem

Zapiekanka curry z owoców morza z beszamelem

Czas ogółem50 min
20 minCzas przygotowania
30 minCzas gotowania

Jedzenie na pocieszenie z japońskim twistem fusion: ryżowa zapiekanka curry z soczystymi owocami morza, ukoronowana kremowym, złocistym sosem beszamelowym.

Składniki

2 porcj(e/i)
150 g
ryżu do sushi

Owoce morza:

60 g
marchewki
60 g
cebuli
30 g
selera
1 
ząbek czosnku
40 g
masła
300 g
mieszanych owoców morza (np. kalmary, małże, krewetki, mątwy, ośmiornice)
1 łyżeczka
proszku curry

Sos beszamelowy:

30 g
masła
30 g
mąki pszennej
250 ml
mleka
1 szczypta
pieprzu

Dodatki:

100 g
mozzarelli w marynacie

Przybranie:

1 łyżka
szczypiorku
Wartości odżywcze (na porcję)4408 kJ / 1053 kcal
56,2 gTłuszcz
36,9 gBiałko
97,5 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

150 g ryżu do sushi – 60 g marchewki – 60 g cebuli – 30 g selera – 1  ząbek czosnku – 40 g masła – 300 g mieszanych owoców morza (np. kalmary, małże, krewetki, mątwy, ośmiornice) – 60 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka proszku curry

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia i przełóż do naczynia żaroodpornego. Pokrój umytą marchewkę i selera w małe kostki. Pokrój cebulę, posiekaj czosnek i smaż na maśle, aż się zezłocą. Następnie dodaj mieszankę owoców morza i smaż przez kolejne 3 minuty. Na koniec dopraw Sosem sojowym Kikkoman i curry. Przełóż do miski z ryżem.

Krok 2

30 g masła – 30 g mąki pszennej – 250 ml mleka – 30 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 szczypta pieprzu

Rozpuść masło, dodaj mąkę i smaż przez 2 minuty. Następnie dodaj mleko i energicznie mieszaj, aby pozbyć się grudek. Doprowadź do wrzenia i dopraw Sosem sojowym Kikkoman i pieprzem. Zalej ryż z owocami morza z kroku 1.

Krok 3

100 g mozzarelli w marynacie – 30 g Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu1 łyżka szczypiorku

Posyp zapiekankę poszarpanymi kawałkami mozzarelli, a następnie Panko Kikkoman. Piecz w temperaturze 200°C przez 25 minut. Posiekaj szczypiorek. Gotowe danie podawaj na talerzu, udekorowane posiekanym szczypiorkiem.

ID przepisu: 1365

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

150 g ryżu do sushi – 60 g marchewki – 60 g cebuli – 30 g selera – 1 ząbek czosnku – 40 g masła – 300 g mieszanych owoców morza (np. kalmary, małże, krewetki, mątwy, ośmiornice) – 60 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka proszku curry

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia i przełóż do naczynia żaroodpornego. Pokrój umytą marchewkę i selera w małe kostki. Pokrój cebulę, posiekaj czosnek i smaż na maśle, aż się zezłocą. Następnie dodaj mieszankę owoców morza i smaż przez kolejne 3 minuty. Na koniec dopraw Sosem sojowym Kikkoman i curry. Przełóż do miski z ryżem.

30 g masła – 30 g mąki pszennej – 250 ml mleka – 30 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 szczypta pieprzu

Rozpuść masło, dodaj mąkę i smaż przez 2 minuty. Następnie dodaj mleko i energicznie mieszaj, aby pozbyć się grudek. Doprowadź do wrzenia i dopraw Sosem sojowym Kikkoman i pieprzem. Zalej ryż z owocami morza z kroku 1.

100 g mozzarelli w marynacie – 30 g Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu1 łyżka szczypiorku

Posyp zapiekankę poszarpanymi kawałkami mozzarelli, a następnie Panko Kikkoman. Piecz w temperaturze 200°C przez 25 minut. Posiekaj szczypiorek. Gotowe danie podawaj na talerzu, udekorowane posiekanym szczypiorkiem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.