

Udka z kurczaka w pikantnym sosie miodowym z młodymi ziemniakami
Składniki
Na marynatę:
Na przystawkę:
Przygotowanie
Krok 1
Wymieszaj składniki na marynatę w misce.
Krok 2
Umieść udka z kurczaka w dużym garnku z wrzącą wodą. Blanszuj przez około 10 sekund. Opłucz zimną wodą i osusz.
Krok 3
Nakłuj udka kurczaka widelcem w wielu miejscach po obu stronach, unikając przekłuwania części z kością. Umieść udka z kurczaka w misce z marynatą i wmasuj marynatę w mięso. Przykryj mięso folią spożywczą i marynuj przez 40-50 minut.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 200°C przy użyciu górnej/dolnej grzałki (180°C w piekarniku konwekcyjnym). Połóż udka z kurczaka na blasze piekarnika skórą do dołu. Odstaw pozostałą marynatę.
Krok 5
Rozłóż ziemniaki i czosnek wokół udek z kurczaka. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut.
Krok 6
Wyjmij blachę z piekarnika i obróć udka kurczaka. Umyj pomidory i rozłóż między ziemniakami.
Krok 7
Posmaruj udka kurczaka pozostałą marynatą. Polej nią ziemniaki i pomidory.
Krok 8
Zwiększ temperaturę piekarnika do 230°C i piecz przez kolejne 12-15 minut (w zależności od wielkości udek z kurczaka).
Krok 9
Umyj fasolę, odetnij końce. Podsmaż na patelni w gorącym oleju przez 2-3 minuty. Lekko dopraw solą i pieprzem
Krok 10
Wyjmij blachę z piekarnika i udekoruj fasolą. Skrop udka z kurczaka sokami z pieczenia. Podawaj.
Wskazówka:
TEN PRZEPIS MOŻE BYĆ PRZYGOTOWANY NA GRILLU I NA GRILLA.
ID przepisu: 24
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej