

Tom kha gai z kurczakiem
Rozgrzewająca tajska zupa z delikatnym kurczakiem w kremowym bulionie kokosowym. Sos sojowy Kikkoman dodaje umami i wspaniale łączy się z innymi przyprawami, tworząc idealnie zrównoważony smak.
Składniki
Przygotowanie
Krok 1

1 łodyga trawy cytrynowej – 1 mały kawałek imbiru – 1 mała limonka – 1 mała czerwona papryczka chili – 400 g filetu z piersi kurczaka
Pokrój trawę cytrynową na kawałki. Imbir obierz i drobno zetrzyj lub posiekaj. Zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij sok. Papryczkę chili pokrój w krążki. Kurczaka pokrój w drobną kostkę.
Krok 2

600 ml bulionu drobiowego – 75 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 400 ml mleczka kokosowego – 1 łyżka brązowego cukru (lub Słodkiej przyprawy mirin Kikkoman)
Zagotuj bulion z Sosem sojowym Kikkoman. Dodaj trawę cytrynową, imbir, odrobinę skórki i soku z limonki, chili, mleczko kokosowe i cukier. Podgrzej.
Krok 3

200 g małych pieczarek – kilka listków kolendry – 80 g kiełków fasoli – Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman
Przekrój pieczarki na połówki lub ćwiartki. Dodaj do bulionu z kurczakiem, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Rozdziel zupę na miski, udekoruj kolendrą i kiełkami fasoli (jeśli wolisz, możesz je krótko podsmażyć). Skrop olejem sezamowym i podawaj.
Wskazówka:
Gotowany na parze ryż jaśminowy będzie idealnym dodatkiem do tej zupy.
Jeśli chcesz, możesz przygotować pastę przyprawową, którą następnie zagotujesz z bulionem. W tym celu ubij w moździerzu trawę cytrynową, szalotki, liście limonki kaffir, chili i galangal.
W wersji dla wegetarian kurczaka zastąp tofu i użyj bulionu warzywnego zamiast bulionu drobiowego.
ID przepisu: 1505
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej






















