Tom kha gai z kurczakiem
Tom kha gai z kurczakiem

Tom kha gai z kurczakiem

5 4 Oceny
Czas ogółem 20 min
10 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania

Rozgrzewająca tajska zupa z delikatnym kurczakiem w kremowym bulionie kokosowym. Sos sojowy Kikkoman dodaje umami i wspaniale łączy się z innymi przyprawami, tworząc idealnie zrównoważony smak.

Składniki

4 porcj(e/i)
1 
łodyga trawy cytrynowej
1 
mały kawałek imbiru
1 
mała limonka
1 
mała czerwona papryczka chili
400 g
filetu z piersi kurczaka
600 ml
bulionu drobiowego
400 ml
mleczka kokosowego
1 łyżka
brązowego cukru (lub Słodkiej przyprawy mirin Kikkoman)
200 g
małych pieczarek
kilka listków kolendry
80 g
kiełków fasoli
Wartości odżywcze (na porcję)1.602 kJ / 385 kcal
24,4 gTłuszcz
29,1 gBiałko
12,4 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

1  łodyga trawy cytrynowej – 1  mały kawałek imbiru – 1  mała limonka – 1  mała czerwona papryczka chili – 400 g filetu z piersi kurczaka

Pokrój trawę cytrynową na kawałki. Imbir obierz i drobno zetrzyj lub posiekaj. Zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij sok. Papryczkę chili pokrój w krążki. Kurczaka pokrój w drobną kostkę.

Krok 2

600 ml bulionu drobiowego – 75 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman400 ml mleczka kokosowego – 1 łyżka brązowego cukru (lub Słodkiej przyprawy mirin Kikkoman)

Zagotuj bulion z Sosem sojowym Kikkoman. Dodaj trawę cytrynową, imbir, odrobinę skórki i soku z limonki, chili, mleczko kokosowe i cukier. Podgrzej.

Krok 3

200 g małych pieczarek – kilka listków kolendry – 80 g kiełków fasoli – Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman

Przekrój pieczarki na połówki lub ćwiartki. Dodaj do bulionu z kurczakiem, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Rozdziel zupę na miski, udekoruj kolendrą i kiełkami fasoli (jeśli wolisz, możesz je krótko podsmażyć). Skrop olejem sezamowym i podawaj.

Wskazówka:

Gotowany na parze ryż jaśminowy będzie idealnym dodatkiem do tej zupy.

Jeśli chcesz, możesz przygotować pastę przyprawową, którą następnie zagotujesz z bulionem. W tym celu ubij w moździerzu trawę cytrynową, szalotki, liście limonki kaffir, chili i galangal.

W wersji dla wegetarian kurczaka zastąp tofu i użyj bulionu warzywnego zamiast bulionu drobiowego.

ID przepisu: 1505

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

1 łodyga trawy cytrynowej – 1 mały kawałek imbiru – 1 mała limonka – 1 mała czerwona papryczka chili – 400 g filetu z piersi kurczaka

Pokrój trawę cytrynową na kawałki. Imbir obierz i drobno zetrzyj lub posiekaj. Zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij sok. Papryczkę chili pokrój w krążki. Kurczaka pokrój w drobną kostkę.

600 ml bulionu drobiowego – 75 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman400 ml mleczka kokosowego – 1 łyżka brązowego cukru (lub Słodkiej przyprawy mirin Kikkoman)

Zagotuj bulion z Sosem sojowym Kikkoman. Dodaj trawę cytrynową, imbir, odrobinę skórki i soku z limonki, chili, mleczko kokosowe i cukier. Podgrzej.

200 g małych pieczarek – kilka listków kolendry – 80 g kiełków fasoli – Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman

Przekrój pieczarki na połówki lub ćwiartki. Dodaj do bulionu z kurczakiem, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Rozdziel zupę na miski, udekoruj kolendrą i kiełkami fasoli (jeśli wolisz, możesz je krótko podsmażyć). Skrop olejem sezamowym i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.