Aromatyczne żeberka teriyaki w miodowej glazurze z pieczonymi warzywami
Aromatyczne żeberka teriyaki w miodowej glazurze z pieczonymi warzywami

Aromatyczne żeberka teriyaki w miodowej glazurze z pieczonymi warzywami

Czas ogółem140 min
15 minCzas przygotowania
70 minCzas gotowania
60 minCzas marynowania

Choć miodu najczęściej używamy w słodkich daniach i deserach, tutaj sprawdza się idealnie jako dopełnienie mięsa. To właśnie dzięki niemu na żeberkach podczas pieczenia powstaje pyszna glazura i całość rozpływa się ustach.

Składniki

2 porcj(e/i)
580 g
żeberek wieprzowych (waga z kośćmi)
2 łyżki
oleju
 ½ łyżka
miodu
1 szczypta
czosnku granulowanego
 ½ łyżeczka
soli
1 szczypta
rozmarynu suszonego
1 łyżeczka
papryki słodkiej w proszku
1 szczypta
papryki ostrej w proszku
190 ml
wody

Warzywa:

500 g
ziemniaków
1 łyżka
oleju lub oliwy
 ½ łyżeczka
soli
350 g
marchewek (ok. 6 niewielkich sztuk)
 ½ łyżeczka
ziół prowansalskich
1 szczypta
czosnku granulowanego
Wartości odżywcze (na porcję)2974.7 kJ / 710.5 kcal
32,4 gTłuszcz
28,1 gBiałko
79 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

580 g żeberek wieprzowych (waga z kośćmi) – 1 łyżka oleju –  ½ łyżka miodu – 1 szczypta czosnku granulowanego –  ½ łyżeczka soli – 1 szczypta rozmarynu suszonego –  ½ łyżeczka papryki słodkiej w proszku – 1 szczypta papryki ostrej w proszku

Żeberka pokroić na mniejsze części. W misce wymieszać 1 łyżkę oleju i miód, obtoczyć żeberka. Każdy kawałek doprawić solą, czosnkiem granulowanym, rozmarynem suszonym, papryką słodką i papryką ostrą. Położyć do miski i wstawić do lodówki na ok. 1 godz.

Krok 2

1 łyżka oleju – 190 ml wody – 2 łyżki Sos Teriyaki BBQ z miodem Kikkoman

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni z funkcją termoobiegu. Dno naczynia żaroodpornego posmarować 1 łyżką oleju i przełożyć żeberka. Przykryć pokrywką lub folią i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut. Odwrócić żeberka i dodać wodę. Ponownie przykryć i nadal zapiekać przez 30 minut. Można sprawdzić czy nie trzeba ponownie dodać wody. Po upływie 30 min zdjąć pokrywkę, odwrócić żeberka i polać 1,5-2 łyżkami sosu teriyaki bbq z miodem Kikkoman, zapiekać jeszcze 10 minut.

Krok 3

500 g ziemniaków – 1 łyżka oleju lub oliwy –  ½ łyżeczka soli

W międzyczasie obrać ziemniaki i pokroić je w ćwiartki. Wymieszać z 1 łyżką oleju. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią ziemniaki. Doprawić solą.

Krok 4

350 g marchewek (ok. 6 niewielkich sztuk) –  ½ łyżeczka ziół prowansalskich – 1 szczypta czosnku granulowanego – 1 ½ łyżka Sos Teriyaki BBQ z miodem Kikkoman

Marchewki dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na pół. Delikatnie wysmarować olejem. Oprószyć czosnkiem granulowanym i ziołami prowansalskimi. Przełożyć na blaszkę obok ziemniaków i wstawić do piekarnika w połowie zapiekania żeberek (po ok. 35 minutach). Po 30 minutach marchewki polać sosem teriyaki z miodem Kikkoman. Zapiekać jeszcze 5 minut.

Krok 5

Żeberka oraz warzywa przełożyć na talerz i podawać.

Wskazówka:

Czas pieczenia może się nieco różnić w zależności od piekarnika, dlatego sprawdź czy mięso oraz warzywa są już upieczone – powinny być miękkie po wbiciu w nie widelca.

ID przepisu: 1170

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

580 g żeberek wieprzowych (waga z kośćmi) – 1 łyżka oleju – ½ łyżka miodu – 1 szczypta czosnku granulowanego – ½ łyżeczka soli – 1 szczypta rozmarynu suszonego – ½ łyżeczka papryki słodkiej w proszku – 1 szczypta papryki ostrej w proszku

Żeberka pokroić na mniejsze części. W misce wymieszać 1 łyżkę oleju i miód, obtoczyć żeberka. Każdy kawałek doprawić solą, czosnkiem granulowanym, rozmarynem suszonym, papryką słodką i papryką ostrą. Położyć do miski i wstawić do lodówki na ok. 1 godz.

1 łyżka oleju – 190 ml wody – 2 łyżki Sos Teriyaki BBQ z miodem Kikkoman

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni z funkcją termoobiegu. Dno naczynia żaroodpornego posmarować 1 łyżką oleju i przełożyć żeberka. Przykryć pokrywką lub folią i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut. Odwrócić żeberka i dodać wodę. Ponownie przykryć i nadal zapiekać przez 30 minut. Można sprawdzić czy nie trzeba ponownie dodać wody. Po upływie 30 min zdjąć pokrywkę, odwrócić żeberka i polać 1,5-2 łyżkami sosu teriyaki bbq z miodem Kikkoman, zapiekać jeszcze 10 minut.

500 g ziemniaków – 1 łyżka oleju lub oliwy – ½ łyżeczka soli

W międzyczasie obrać ziemniaki i pokroić je w ćwiartki. Wymieszać z 1 łyżką oleju. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią ziemniaki. Doprawić solą.

350 g marchewek (ok. 6 niewielkich sztuk) – ½ łyżeczka ziół prowansalskich – 1 szczypta czosnku granulowanego – 1 ½ łyżka Sos Teriyaki BBQ z miodem Kikkoman

Marchewki dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na pół. Delikatnie wysmarować olejem. Oprószyć czosnkiem granulowanym i ziołami prowansalskimi. Przełożyć na blaszkę obok ziemniaków i wstawić do piekarnika w połowie zapiekania żeberek (po ok. 35 minutach). Po 30 minutach marchewki polać sosem teriyaki z miodem Kikkoman. Zapiekać jeszcze 5 minut.

Żeberka oraz warzywa przełożyć na talerz i podawać.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.