

Aromatyczne żeberka teriyaki w miodowej glazurze z pieczonymi warzywami
Choć miodu najczęściej używamy w słodkich daniach i deserach, tutaj sprawdza się idealnie jako dopełnienie mięsa. To właśnie dzięki niemu na żeberkach podczas pieczenia powstaje pyszna glazura i całość rozpływa się ustach.
Składniki
Warzywa:
Przygotowanie
Krok 1

580 g żeberek wieprzowych (waga z kośćmi) – 1 łyżka oleju – ½ łyżka miodu – 1 szczypta czosnku granulowanego – ½ łyżeczka soli – 1 szczypta rozmarynu suszonego – ½ łyżeczka papryki słodkiej w proszku – 1 szczypta papryki ostrej w proszku
Żeberka pokroić na mniejsze części. W misce wymieszać 1 łyżkę oleju i miód, obtoczyć żeberka. Każdy kawałek doprawić solą, czosnkiem granulowanym, rozmarynem suszonym, papryką słodką i papryką ostrą. Położyć do miski i wstawić do lodówki na ok. 1 godz.
Krok 2

1 łyżka oleju – 190 ml wody – 2 łyżki Sos Teriyaki BBQ z miodem Kikkoman
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni z funkcją termoobiegu. Dno naczynia żaroodpornego posmarować 1 łyżką oleju i przełożyć żeberka. Przykryć pokrywką lub folią i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut. Odwrócić żeberka i dodać wodę. Ponownie przykryć i nadal zapiekać przez 30 minut. Można sprawdzić czy nie trzeba ponownie dodać wody. Po upływie 30 min zdjąć pokrywkę, odwrócić żeberka i polać 1,5-2 łyżkami sosu teriyaki bbq z miodem Kikkoman, zapiekać jeszcze 10 minut.
Krok 3

500 g ziemniaków – 1 łyżka oleju lub oliwy – ½ łyżeczka soli
W międzyczasie obrać ziemniaki i pokroić je w ćwiartki. Wymieszać z 1 łyżką oleju. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią ziemniaki. Doprawić solą.
Krok 4

350 g marchewek (ok. 6 niewielkich sztuk) – ½ łyżeczka ziół prowansalskich – 1 szczypta czosnku granulowanego – 1 ½ łyżka Sos Teriyaki BBQ z miodem Kikkoman
Marchewki dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na pół. Delikatnie wysmarować olejem. Oprószyć czosnkiem granulowanym i ziołami prowansalskimi. Przełożyć na blaszkę obok ziemniaków i wstawić do piekarnika w połowie zapiekania żeberek (po ok. 35 minutach). Po 30 minutach marchewki polać sosem teriyaki z miodem Kikkoman. Zapiekać jeszcze 5 minut.
Krok 5

Żeberka oraz warzywa przełożyć na talerz i podawać.
Wskazówka:
Czas pieczenia może się nieco różnić w zależności od piekarnika, dlatego sprawdź czy mięso oraz warzywa są już upieczone – powinny być miękkie po wbiciu w nie widelca.
ID przepisu: 1170
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej