

Roladki ryżowe z kurczakiem i porem
Składniki
Przygotowanie
Krok 1
Umyć ryż, aż woda zrobi się przezroczysta. Wsypać ryż do garnka o grubym dnie i zalać 330 ml wody. Zagotować i przykryć garnek pokrywką. Gdy woda zacznie się intensywnie gotować, zmniejszyć temperaturę na najniższy poziom i gotować ryż na wolnym ogniu przez 12 minut. Nie zdejmując pokrywki, wyłączyć kuchenkę i pozostawić ryż na 10 minut, aby naciągnął. Zdjąć pokrywkę i rozluźnić ryż widelcem.
Krok 2
W czasie gdy ryż się gotuje, rozgrzać olej w na dużej patelni, dodać por i smażyć przez 5 minut. Następnie dodać kurczaka. Kontynuować smażenie przez 3-4 minuty, dodać czosnek i sos Kikkoman barbecue teriyaki z miodem. Smażyć jeszcze przez 2-3 minuty, aż sos będzie gorący. Dodać startą na wiórki marchewkę.
Krok 3
Ryż rozłożyć na arkuszach nori. Na jednej połowie nori ułożyć szpinak oraz mieszankę kurczaka z porem. Posypać sezamem. Składając drugą część arkusza nori, przykryć całość i powstałą w ten sposób „kanapkę” pokroić na 4 kawałki. Na koniec zwinąć kawałki w ruloniki i voilà!
ID przepisu: 170
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej