Duszona gicz jagnięca z morelami
Duszona gicz jagnięca z morelami

Duszona gicz jagnięca z morelami

4,8 16 Oceny
Czas ogółem 1 godz. 10 min
1 godz. 10 min Czas przygotowania

Słodko i pikantnie zarazem - tak smakuje gicz jagnięca z tego przepisu. Duszona z morelami, czerwonym winem i sosem sojowym, podana z ziemniakami i brukselką.

Składniki

4 porcj(e/i)

For the lamb shanks

4 
małe gicze jagnięce
4 łyżki
oleju rzepakowego
1 łyżka
przecieru pomidorowego
2 
cebule
2 
ząbki czosnku
2 
laski cynamonu
3 
liście laurowe
100 g
suszonych moreli
700 ml
bulionu wołowego
200 ml
wytrawnego czerwonego wina

Ziemniaki i brukselka

500 g
ziemniaków, obranych
400 g
brukselki
160 g
orzechów laskowych
2 łyżki
oleju rzepakowego
Wartości odżywcze (na porcję)4.293 kJ / 1.029 kcal
63,3 gTłuszcz
53,6 gBiałko
46,5 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki i brukselkę opłucz i osusz. Rozgrzej piekarnik z brytfanną w środku do 250°C.

Krok 2

Zamarynuj gicze w oleju rzepakowym i przypiecz w rozgrzanej brytfannie.

Krok 3

Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Obierz i wyciśnij czosnek. Cebulę i czosnek przypiecz w brytfannie.

Krok 4

Wymieszaj czerwone wino z purée pomidorowym i 50 ml Sos sojowy Kikkoman. Dodaj sos do giczy jagnięcych. Dołóż laski cynamonu, morele i liście laurowe.

Krok 5

Zredukuj sos, a następnie uzupełnij go bulionem wołowym. Przykryj brytfannę i piecz przez ok. 40 minut.

Krok 6

Ziemniaki obierz i włóż do osolonej zimnej wody. Brukselkę obierz z zewnętrznych liści, nakrój na krzyż końce kapustek i blanszuj w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut.

Krok 7

Podpraż orzechy laskowe na patelni. Dopraw 2 łyżkami oleju rzepakowego i 1 łyżką Sos sojowy Kikkoman.

Krok 8

Ziemniaki wymieszaj z brukselką, odrobiną roztopionego masła, 1 łyżką Sos sojowy Kikkoman lub soli i świeżego pieprzu. Posyp orzechami laskowymi.

Krok 9

Podawaj wszystko razem, kiedy gicz będzie miękka (po ok. 40 minutach).

ID przepisu: 1084

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Ziemniaki i brukselkę opłucz i osusz. Rozgrzej piekarnik z brytfanną w środku do 250°C.

Zamarynuj gicze w oleju rzepakowym i przypiecz w rozgrzanej brytfannie.

Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Obierz i wyciśnij czosnek. Cebulę i czosnek przypiecz w brytfannie.

Wymieszaj czerwone wino z purée pomidorowym i 50 ml Sos sojowy Kikkoman. Dodaj sos do giczy jagnięcych. Dołóż laski cynamonu, morele i liście laurowe.

Zredukuj sos, a następnie uzupełnij go bulionem wołowym. Przykryj brytfannę i piecz przez ok. 40 minut.

Ziemniaki obierz i włóż do osolonej zimnej wody. Brukselkę obierz z zewnętrznych liści, nakrój na krzyż końce kapustek i blanszuj w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut.

Podpraż orzechy laskowe na patelni. Dopraw 2 łyżkami oleju rzepakowego i 1 łyżką Sos sojowy Kikkoman.

Ziemniaki wymieszaj z brukselką, odrobiną roztopionego masła, 1 łyżką Sos sojowy Kikkoman lub soli i świeżego pieprzu. Posyp orzechami laskowymi.

Podawaj wszystko razem, kiedy gicz będzie miękka (po ok. 40 minutach).

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07
08
09

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.