Duszona gicz jagnięca z morelami

Czas ogółem 70 min
70 min Czas przygotowania

Słodko i pikantnie zarazem - tak smakuje gicz jagnięca z tego przepisu. Duszona z morelami, czerwonym winem i sosem sojowym, podana z ziemniakami i brukselką.

Składniki

4 porcj(e/i)

For the lamb shanks

4 
małe gicze jagnięce
4 łyżki
oleju rzepakowego
1 łyżka
przecieru pomidorowego
2 
cebule
2 
ząbki czosnku
2 
laski cynamonu
3 
liście laurowe
100 g
suszonych moreli
700 ml
bulionu wołowego
200 ml
wytrawnego czerwonego wina

Ziemniaki i brukselka

500 g
ziemniaków, obranych
400 g
brukselki
160 g
orzechów laskowych
2 łyżki
oleju rzepakowego
Wartości odżywcze (na porcję) 4293 kJ  /  1029 kcal
63,3 g Tłuszcz
53,6 g Białko
46,5 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki i brukselkę opłucz i osusz. Rozgrzej piekarnik z brytfanną w środku do 250°C.

Krok 2

Zamarynuj gicze w oleju rzepakowym i przypiecz w rozgrzanej brytfannie.

Krok 3

Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Obierz i wyciśnij czosnek. Cebulę i czosnek przypiecz w brytfannie.

Krok 4

Wymieszaj czerwone wino z purée pomidorowym i 50 ml Sos sojowy Kikkoman. Dodaj sos do giczy jagnięcych. Dołóż laski cynamonu, morele i liście laurowe.

Krok 5

Zredukuj sos, a następnie uzupełnij go bulionem wołowym. Przykryj brytfannę i piecz przez ok. 40 minut.

Krok 6

Ziemniaki obierz i włóż do osolonej zimnej wody. Brukselkę obierz z zewnętrznych liści, nakrój na krzyż końce kapustek i blanszuj w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut.

Krok 7

Podpraż orzechy laskowe na patelni. Dopraw 2 łyżkami oleju rzepakowego i 1 łyżką Sos sojowy Kikkoman.

Krok 8

Ziemniaki wymieszaj z brukselką, odrobiną roztopionego masła, 1 łyżką Sos sojowy Kikkoman lub soli i świeżego pieprzu. Posyp orzechami laskowymi.

Krok 9

Podawaj wszystko razem, kiedy gicz będzie miękka (po ok. 40 minutach).

ID przepisu: 1084

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Ziemniaki i brukselkę opłucz i osusz. Rozgrzej piekarnik z brytfanną w środku do 250°C.

Zamarynuj gicze w oleju rzepakowym i przypiecz w rozgrzanej brytfannie.

Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Obierz i wyciśnij czosnek. Cebulę i czosnek przypiecz w brytfannie.

Wymieszaj czerwone wino z purée pomidorowym i 50 ml Sos sojowy Kikkoman. Dodaj sos do giczy jagnięcych. Dołóż laski cynamonu, morele i liście laurowe.

Zredukuj sos, a następnie uzupełnij go bulionem wołowym. Przykryj brytfannę i piecz przez ok. 40 minut.

Ziemniaki obierz i włóż do osolonej zimnej wody. Brukselkę obierz z zewnętrznych liści, nakrój na krzyż końce kapustek i blanszuj w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut.

Podpraż orzechy laskowe na patelni. Dopraw 2 łyżkami oleju rzepakowego i 1 łyżką Sos sojowy Kikkoman.

Ziemniaki wymieszaj z brukselką, odrobiną roztopionego masła, 1 łyżką Sos sojowy Kikkoman lub soli i świeżego pieprzu. Posyp orzechami laskowymi.

Podawaj wszystko razem, kiedy gicz będzie miękka (po ok. 40 minutach).

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07
08
09

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.