

Duszona gicz jagnięca z morelami
Słodko i pikantnie zarazem - tak smakuje gicz jagnięca z tego przepisu. Duszona z morelami, czerwonym winem i sosem sojowym, podana z ziemniakami i brukselką.
Składniki
For the lamb shanks
Ziemniaki i brukselka
Przygotowanie
Krok 1
Ziemniaki i brukselkę opłucz i osusz. Rozgrzej piekarnik z brytfanną w środku do 250°C.
Krok 2
Zamarynuj gicze w oleju rzepakowym i przypiecz w rozgrzanej brytfannie.
Krok 3
Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Obierz i wyciśnij czosnek. Cebulę i czosnek przypiecz w brytfannie.
Krok 4
Wymieszaj czerwone wino z purée pomidorowym i 50 ml Sos sojowy Kikkoman. Dodaj sos do giczy jagnięcych. Dołóż laski cynamonu, morele i liście laurowe.
Krok 5
Zredukuj sos, a następnie uzupełnij go bulionem wołowym. Przykryj brytfannę i piecz przez ok. 40 minut.
Krok 6
Ziemniaki obierz i włóż do osolonej zimnej wody. Brukselkę obierz z zewnętrznych liści, nakrój na krzyż końce kapustek i blanszuj w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut.
Krok 7
Podpraż orzechy laskowe na patelni. Dopraw 2 łyżkami oleju rzepakowego i 1 łyżką Sos sojowy Kikkoman.
Krok 8
Ziemniaki wymieszaj z brukselką, odrobiną roztopionego masła, 1 łyżką Sos sojowy Kikkoman lub soli i świeżego pieprzu. Posyp orzechami laskowymi.
Krok 9
Podawaj wszystko razem, kiedy gicz będzie miękka (po ok. 40 minutach).
ID przepisu: 1084
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej