Stir-fry z kurczakiem, bakłażanem i orzechami nerkowca
Trudno o lepsze pyszne i szybkie danie niż ten stir-fry z kurczakiem i bakłażanem!
Składniki
Do przybrania:
Przygotowanie
Krok 1
Zagotuj wodę w woku. Do wrzątku dodaj kurczaka i gotuj przez około 12 minut. Następnie umieść w durszlaku i odcedź. Opłucz i osusz wok.
Krok 2
Usmaż bakłażana na 3 łyżkach oleju rozgrzanych w woku. Dodaj grzyby i podsmaż. Dodaj dymkę i cebulę i krótko podsmaż. Wyłóż warzywa.
Krok 3
Wlej do woka pozostały olej, dodaj kurczaka, podsmaż do nabrania koloru i wyłóż.
Krok 4
Do woka wrzuć czosnek i imbir. Smaż do zeszklenia. Ponownie dodaj kurczaka i wymieszaj.
Krok 5
Dodaj warzywa, krótko podsmaż razem, dodaj sos ostrygowy, sos sojowy Kikkoman i olej z prażonego sezamu Kikkoman. Dobrze wymieszaj.
Krok 6
Zmieszaj z połową orzechów nerkowca. Na kurczaka i warzywa wyciśnij sok z limonki.
Krok 7
Udekoruj kolendrą, pozostałymi orzechami nerkowca i dymką.
Wskazówka:
Alternatywa dla sosu ostrygowego: Sos do ryżu Kikkoman
Alternatywy dla Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman: Naturalnie warzony sos sojowy o obniżonej o 43% zawartości soli Kikkoman, Bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman i Ekologiczny sos sojowy Kikkoman.
Do smażenia użyj oleju roślinnego lub sojowego. Nigdy nie używaj do smażenia oleju sezamowego.
Wysoka temperatura jest ważna podczas gotowania w woku, ale zachowaj ostrożność – wrzucanie wilgotnych składników na mocno rozgrzany olej może wzniecić płomień; olej może też zacząć pryskać dookoła.
Woki nieprzywierające, blaszane i żeliwne różnią się nieco pod względem przewodzenia ciepła, zdatności do użytku na płytach elektrycznych, indukcyjnych i palnikach gazowych. Różne są też sposoby ich konserwacji. Zamiast woka można użyć patelni, o ile zachowuje się wysoką temperaturę i smażymy na niej zgodnie z instrukcją.
Nigdy nie wypełniaj przesadnie woka. Jeśli przygotowujesz większe ilości składników, najlepiej będzie ugotować je partiami.
Mieszaj i obracaj składniki delikatnie, aby nie naruszać zbytnio ich struktury.
Na końcu podlej danie sosem sojowym i olejem sezamowym, aby otrzymać perfekcyjną glazurę, aromat i smak.
ID przepisu: 930
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej