Szaszłyki ze steka a la yakiniku

Czas ogółem 40 min
10 min Czas przygotowania
30 min Czas marynowania

Składniki

6 porcj(e/i)
400 g
cienko pokrojonych steków wołowych
2 
ząbki czosnku, całe i zgniecione
1 łyżka
oleju roślinnego
kiełki lub liście kolendry do podania
łódeczki z limonki do podania

Na sezamowy dip:

2 łyżki
ziaren sezamu
1 łyżka
sosu mirin
1 łyżka
octu ryżowego
1 łyżeczka
oleju sezamowego
Przyda ci się również około 12-18 drewnianych patyczków średniej długości
Wartości odżywcze (na porcję) 1104 kJ  /  263 kcal
11,4 g Tłuszcz
17,1 g Białko
2,3 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Namocz steki w zimnej wodzie przez co najmniej 30 minut.

Krok 2

Pokrój stek wzdłuż w paski o szerokości 3 cm. Otrzymasz około 3 wstążek na stek. Włóż je do zamykanej torebki lub naczynia żaroodpornego, w którym będą do siebie ciasno przylegać. Zalej je sosem sojowym, dodaj ząbki czosnku i kilka szczypt czarnego pieprzu. Dobrze wymieszaj i marynuj przez 30 minut lub do 24 godzin.

Krok 3

Rozgrzej małą patelnię na średnim ogniu i upraż ziarna sezamu. Mieszaj często, aż staną się złote i zaczną skwierczeć. Przełóż je do małego naczynia. Wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu.

Krok 4

Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Marynowaną wołowinę nawlecz na szaszłyki w harmonijkę. Pozostaw wystarczająco dużo miejsca na dole, aby można je przytrzymać i obrócić. Posmaruj patelnię olejem za pomocą sylikonowego pędzelka lub papieru kuchennego. Smaż szaszłyki przez 2 minuty z każdej strony, aż staną się lekko zwęglone. Posyp kiełkami. Podawaj z sosem do zanurzania oraz łódeczkami z limonek do wyciśnięcia.

ID przepisu: 1

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Namocz steki w zimnej wodzie przez co najmniej 30 minut.

Pokrój stek wzdłuż w paski o szerokości 3 cm. Otrzymasz około 3 wstążek na stek. Włóż je do zamykanej torebki lub naczynia żaroodpornego, w którym będą do siebie ciasno przylegać. Zalej je sosem sojowym, dodaj ząbki czosnku i kilka szczypt czarnego pieprzu. Dobrze wymieszaj i marynuj przez 30 minut lub do 24 godzin.

Rozgrzej małą patelnię na średnim ogniu i upraż ziarna sezamu. Mieszaj często, aż staną się złote i zaczną skwierczeć. Przełóż je do małego naczynia. Wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu.

Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Marynowaną wołowinę nawlecz na szaszłyki w harmonijkę. Pozostaw wystarczająco dużo miejsca na dole, aby można je przytrzymać i obrócić. Posmaruj patelnię olejem za pomocą sylikonowego pędzelka lub papieru kuchennego. Smaż szaszłyki przez 2 minuty z każdej strony, aż staną się lekko zwęglone. Posyp kiełkami. Podawaj z sosem do zanurzania oraz łódeczkami z limonek do wyciśnięcia.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.