

Szaszłyki ze steka a la yakiniku
Składniki
Na sezamowy dip:
Przygotowanie
Krok 1
Namocz steki w zimnej wodzie przez co najmniej 30 minut.
Krok 2
Pokrój stek wzdłuż w paski o szerokości 3 cm. Otrzymasz około 3 wstążek na stek. Włóż je do zamykanej torebki lub naczynia żaroodpornego, w którym będą do siebie ciasno przylegać. Zalej je sosem sojowym, dodaj ząbki czosnku i kilka szczypt czarnego pieprzu. Dobrze wymieszaj i marynuj przez 30 minut lub do 24 godzin.
Krok 3
Rozgrzej małą patelnię na średnim ogniu i upraż ziarna sezamu. Mieszaj często, aż staną się złote i zaczną skwierczeć. Przełóż je do małego naczynia. Wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu.
Krok 4
Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Marynowaną wołowinę nawlecz na szaszłyki w harmonijkę. Pozostaw wystarczająco dużo miejsca na dole, aby można je przytrzymać i obrócić. Posmaruj patelnię olejem za pomocą sylikonowego pędzelka lub papieru kuchennego. Smaż szaszłyki przez 2 minuty z każdej strony, aż staną się lekko zwęglone. Posyp kiełkami. Podawaj z sosem do zanurzania oraz łódeczkami z limonek do wyciśnięcia.
ID przepisu: 1
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej