

Grillowane żeberka w orientalnej marynacie słodko-kwaśnej
Grillowane żeberka w słodko-kwaśnym sosie, marynowane z sosem sojowym Kikkoman, imbirem, cytryną, olejem sezamowym, miodem i sezamem. Glazura staje się cudownie lepka, więc serwetki są koniecznością!
Składniki
Marynata:
Sałatka:
Przygotowanie
Krok 1
Podgotuj żeberka w garnku wrzącej osolonej wody przez ok. 50–70 minut, w zależności od ich grubości. Odsącz i poczekaj, aż trochę ostygną.
Krok 2
Przygotuj marynatę: umyj cytrynę w gorącej wodzie i osusz ją. Zetrzyj z cytryny trochę skórki. Przekrój cytrynę na pół i wyciśnij sok. Obierz imbir i czosnek, a potem drobno je posiekaj. Wymieszaj sok i skórkę z cytryny, Sos sojowy Kikkoman, oliwę z oliwek, olej sezamowy, miód, ocet, imbir, czosnek, pieprz i ziarna sezamu. Posmaruj żeberka marynatą i włóż je do lodówki na ok. 2-3 godz. przed rozpoczęciem grillowania.
Krok 3
W tym czasie przygotuj sałatkę. Obierz mango, oddziel miąższ od pestki i pokrój w cienkie paski. Pokrój sałatę, umyj ją i wysusz. Umyj i obierz marchewki, a następnie zestrugaj je na cienkie wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw. Umyj kiełki.
Krok 4
Do przygotowania dressingu użyj blendera. Zmiksuj 4 łyżki pokrojonego mango, oliwę z oliwek, ocet, sok jabłkowy, Sos sojowy Kikkoman i syrop klonowy. Dopraw pieprzem. Dodaj dressing do sałatki i wymieszaj.
Krok 5
Połóż żeberka na grillu i piecz je przez około 10-20 minut – w zależności od tego, jak bardzo jest rozgrzany (i przykryj grill pokrywą, jeżeli twój model ją ma). W razie potrzeby w trakcie grillowania żeberek podlej je resztą marynaty. Podawaj z sałatką.
Wskazówka:
podgotowanie żeberek w słonej wodzie znacznie skraca czas potrzebny do ich upieczenia na grillu, a przy tym sprawia, że pozostają soczyste i aromatyczne.
Marynata doskonale nadaje się również do steków wołowych i kotletów wieprzowych.
Aby wydobyć z niej pełen aromat, pozostaw żeberka w marynacie na całą noc.
ID przepisu: 863
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej