Grillowane żeberka w orientalnej marynacie słodko-kwaśnej

Czas ogółem 35 min
10 min Czas przygotowania
180 min Czas marynowania
25 min Czas gotowania

Grillowane żeberka w słodko-kwaśnym sosie, marynowane z sosem sojowym Kikkoman, imbirem, cytryną, olejem sezamowym, miodem i sezamem. Glazura staje się cudownie lepka, więc serwetki są koniecznością!

Składniki

4 porcj(e/i)
2 kg
żeberek
sól

Marynata:

1 
cytryna z upraw ekologicznych
1 
kawałek imbiru (ok. 1,5 cm)
1 
ząbek czosnku
3 łyżki
oliwy z oliwek
2 łyżki
oleju sezamowego
3 ½ 
miodu
3 łyżki
białego octu balsamicznego (lub białego octu winnego/jabłkowego)
świeżo zmielony pieprz
4 łyżeczki
ziaren sezamu

Sałatka:

1 
mango
1 
sałata rzymska (lub 2 małe)
2 
marchewki
100 g
kiełków
2 łyżki
oliwy z oliwek
2 ½ łyżki
białego octu balsamicznego
100 ml
soku jabłkowego
1 ½ łyżeczki
syropu klonowego
świeżo zmielony pieprz
Wartości odżywcze (na porcję) 2652 kJ  /  633 kcal
35,1 g Tłuszcz
39,6 g Białko
31,8 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Podgotuj żeberka w garnku wrzącej osolonej wody przez ok. 50–70 minut, w zależności od ich grubości. Odsącz i poczekaj, aż trochę ostygną.

Krok 2

Przygotuj marynatę: umyj cytrynę w gorącej wodzie i osusz ją. Zetrzyj z cytryny trochę skórki. Przekrój cytrynę na pół i wyciśnij sok. Obierz imbir i czosnek, a potem drobno je posiekaj. Wymieszaj sok i skórkę z cytryny, Sos sojowy Kikkoman, oliwę z oliwek, olej sezamowy, miód, ocet, imbir, czosnek, pieprz i ziarna sezamu. Posmaruj żeberka marynatą i włóż je do lodówki na ok. 2-3 godz. przed rozpoczęciem grillowania.

Krok 3

W tym czasie przygotuj sałatkę. Obierz mango, oddziel miąższ od pestki i pokrój w cienkie paski. Pokrój sałatę, umyj ją i wysusz. Umyj i obierz marchewki, a następnie zestrugaj je na cienkie wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw. Umyj kiełki.

Krok 4

Do przygotowania dressingu użyj blendera. Zmiksuj 4 łyżki pokrojonego mango, oliwę z oliwek, ocet, sok jabłkowy, Sos sojowy Kikkoman i syrop klonowy. Dopraw pieprzem. Dodaj dressing do sałatki i wymieszaj.

Krok 5

Połóż żeberka na grillu i piecz je przez około 10-20 minut – w zależności od tego, jak bardzo jest rozgrzany (i przykryj grill pokrywą, jeżeli twój model ją ma). W razie potrzeby w trakcie grillowania żeberek podlej je resztą marynaty. Podawaj z sałatką.

Wskazówka:

podgotowanie żeberek w słonej wodzie znacznie skraca czas potrzebny do ich upieczenia na grillu, a przy tym sprawia, że pozostają soczyste i aromatyczne.

Marynata doskonale nadaje się również do steków wołowych i kotletów wieprzowych.
Aby wydobyć z niej pełen aromat, pozostaw żeberka w marynacie na całą noc.

ID przepisu: 863

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Podgotuj żeberka w garnku wrzącej osolonej wody przez ok. 50–70 minut, w zależności od ich grubości. Odsącz i poczekaj, aż trochę ostygną.

Przygotuj marynatę: umyj cytrynę w gorącej wodzie i osusz ją. Zetrzyj z cytryny trochę skórki. Przekrój cytrynę na pół i wyciśnij sok. Obierz imbir i czosnek, a potem drobno je posiekaj. Wymieszaj sok i skórkę z cytryny, Sos sojowy Kikkoman, oliwę z oliwek, olej sezamowy, miód, ocet, imbir, czosnek, pieprz i ziarna sezamu. Posmaruj żeberka marynatą i włóż je do lodówki na ok. 2-3 godz. przed rozpoczęciem grillowania.

W tym czasie przygotuj sałatkę. Obierz mango, oddziel miąższ od pestki i pokrój w cienkie paski. Pokrój sałatę, umyj ją i wysusz. Umyj i obierz marchewki, a następnie zestrugaj je na cienkie wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw. Umyj kiełki.

Do przygotowania dressingu użyj blendera. Zmiksuj 4 łyżki pokrojonego mango, oliwę z oliwek, ocet, sok jabłkowy, Sos sojowy Kikkoman i syrop klonowy. Dopraw pieprzem. Dodaj dressing do sałatki i wymieszaj.

Połóż żeberka na grillu i piecz je przez około 10-20 minut – w zależności od tego, jak bardzo jest rozgrzany (i przykryj grill pokrywą, jeżeli twój model ją ma). W razie potrzeby w trakcie grillowania żeberek podlej je resztą marynaty. Podawaj z sałatką.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.