

Smażone kulki ryżowe nadziewane imbirowym kurczakiem
Składniki
Na panierkę:
Na dip:
Przygotowanie
Krok 1
Ugotuj ryż do sushi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozłóż cienką warstwę na dużym talerzu i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 2
Podgrzej 1 łyżeczkę oleju na patelni z powłoką nieprzywierającą. Smaż kurczaka na dużym ogniu przez 5-10 minut, aż będzie gotowy. Dodaj imbir, cebulę, sos sojowy i cukier. Zmniejsz ogień i smaż przez kolejne kilka minut, aż kurczak pokryje się glazurą. Pozostaw do ostygnięcia.
Krok 3
Weź garść ryżu w mokre dłonie (żeby nie kleił się do skóry) i spłaszcz w krążek na dłoni. Dodaj 1/2 łyżeczki mieszanki z kurczakiem na środek i zamknij dłoń, aby zawinąć ryż i zamknąć w nim nadzienie. Ugniataj delikatnie i uformuj kulkę. Jeśli ryż się nie formuje, dodaj go trochę więcej i delikatnie ściśnij, aby się skleił. Często płucz ręce, aby usunąć skrobię i uniknąć przylepiania.
Krok 4
Odłóż kulkę na naoliwioną blachę lub deskę wyłożone folią spożywczą. Zrób to samo z pozostałym nadzieniem i ryżem. Uzyskasz około 18-20 kulek wielkości piłeczek do ping-ponga. Studź przez co najmniej 30 minut, aż będą gotowe do smażenia.
Krok 5
Wlej olej na patelnię nie więcej niż do połowy jej wysokości. Rozgrzej do 180°C na wskaźniku temperatury lub do momentu, aż kawałek chleba zrumieni się w 30 sekund.
Krok 6
Przygotuj mąkę, jajka i bułkę tartą w trzech płytkich miskach lub na talerzach. Kulki ryżowe posyp mąką, a następnie zanurz w jajku i posyp bułką tartą.
Krok 7
Delikatnie umieść kulki (około 5 na raz) w oleju i smaż przez 5-6 minut, aż się zrumienią. Odcedź na papierze kuchennym podczas smażenia pozostałych kulek ryżowych.
Krok 8
Wymieszaj składniki dipu. Podawaj z arancini. Posyp dodatkowo dymką.
ID przepisu: 11
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej