

Warzywne maccheroni au gratin ze słodkim sosem sojowym
Składniki
Na słodki sos sojowy:
Na zapiekane warzywne maccheroni:
Na sos gratin:
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj słodki sos sojowy. Podgrzej bulion warzywny, sos sojowy i cukier. Zmieszaj mąkę kukurydzianą z 4 łyżeczkami zimnej wody. Dodaj do sosu i zagotuj.
Krok 2
Przygotuj zapiekane warzywne maccheroni. Ugotuj maccheroni zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokrój brokuła na małe różyczki, umyj i sparz. Umyj pomidorki. Umyj i pokrój papryki na pół, usuń nasiona. Obierz cebule. Cebule i papryki pokrój na kostki wielkości ok. 1,5 cm. Oczyść grzyby, odetnij spód trzonków i pokrój na małe kawałki.
Krok 3
Rozgrzej oliwę na patelni. Warzywa podsmażaj przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż warzywa na talerz i trzymaj w cieple.
Krok 4
Przygotuj sos gratin. W rondelku podgrzej mleko do temperatury 60-70°C. Masło i mąkę umieść w drugim garnku i podgrzewaj na małym ogniu przez 7-8 minut, cały czas mieszając.
Krok 5
Stopniowo dolewaj ciepłe mleko nie przestając mieszać, żeby nie powstały grudki. Dodaj bulion warzywny, zagotuj. Dopraw sos solą, pieprzem i cukrem. Rozgrzej piekarnik góra-dół do 220°C (200°C w piekarniku konwekcyjnym).
Krok 6
Wymieszaj warzywa i maccheroni z sosem. Włóż do brytfanki, oprósz parmezanem i piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 5 minut. Wyjmij zapiekankę z piekarnika. Skrop słodkim sosem sojowym i podawaj.
ID przepisu: 199
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej