Moong dal z dynią, mango i kokosem
Moong dal z dynią, mango i kokosem

Moong dal z dynią, mango i kokosem

Czas ogółem 1 godz. 29 min
30 min Czas przygotowania
37 min Czas gotowania
2 min Czas chłodzenia

Kremowa żółta soczewica z dynią piżmową, mango i mleczkiem kokosowym, doprawiona Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Podawana z roti i świeżą, chrupiącą surówką z marchewki i imbiru.

Składniki

2 porcj(e/i)

Dal:

150 g
dyni piżmowej
150 g
żółtej soczewicy (moong dal)
 ½ łyżeczki
kurkumy
350 ml
wody
60 g
szalotki, pokrojonej w kostkę
100 g
czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
1 łyżka
oleju kokosowego
2 
ząbki czosnku, posiekane
 ½ łyżeczki
startego imbiru
150 ml
mleczka kokosowego
50 g
mango, pokrojonego w dużą kostkę
40 g
szpinaku
1 łyżka
soku z limonki

Roti:

150 g
mąki pełnoziarnistej
20 g
dodatkowej mąki do podsypania
100 ml
ciepłej wody
20 g
roztopionego masła klarowanego (ghee)

Sałatka z marchewką i imbirem:

150 g
marchewki, grubo startej
1 łyżka
posiekanego imbiru
1 łyżeczka
nasion czarnej gorczycy
1 łyżka
oleju

Przybranie:

 ½ łyżeczki
suszonego chili w płatkach
kilka listków kolendry

Przygotowanie

Krok 1

150 g dyni piżmowej – 150 g żółtej soczewicy (moong dal) –  ½ łyżeczki kurkumy – 350 ml wody – 60 g szalotki, pokrojonej w kostkę – 100 g czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę – 1 łyżka oleju kokosowego – 2  ząbki czosnku, posiekane –  ½ łyżeczki startego imbiru – 150 ml mleczka kokosowego – 50 g mango, pokrojonego w dużą kostkę – 40 g szpinaku – 1 łyżka soku z limonki – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli

Dynię obierz i pokrój w dużą kostkę. Gotuj z soczewicą i kurkumą przez 20 minut. Szalotkę i czerwoną paprykę podsmażaj na patelni na oleju kokosowym przez 2-3 minuty. Następnie dodaj czosnek i imbir i smaż przez 30 sekund. Dodaj ugotowaną soczewicę z dynią, wlej mleczko kokosowe i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodaj mango i szpinak i gotuj przez 1-2 minuty. Dopraw sokiem z limonki i Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli.

Krok 2

150 ml mąki pełnoziarnistej – 20 g dodatkowej mąki do podsypania – 100 ml ciepłej wody – 20 g roztopionego klarowanego masła (ghee)

Połącz 150 g mąki z ciepłą wodą i zagniataj ciasto przez około 5 minut. Umieść ciasto w misce, przykryj wilgotną ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na 20 minut. Oprósz pozostałymi 20 g mąki, a następnie rozwałkuj na cienkie placki roti. Rozgrzej suchą patelnię na średnim ogniu i smaż każdy placek roti przez 3 minuty z każdej strony, aż pojawią się złote bąbelki i ślady zwęglenia. Przed podaniem posmaruj każdą stronę roztopionym masłem.

Krok 3

150 g marchewki, grubo startej – 1 łyżka posiekanego imbiru – 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy – 2 łyżki oleju – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli ½ łyżeczki suszonego chili w płatkach – kilka listków kolendry

Imbir i nasiona gorczycy podsmażaj na oleju przez co najmniej 20 sekund. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia na 2 minuty. Dodaj do startej marchewki i dopraw Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Dobrze wymieszaj. Udekoruj dal chili w płatkach i kolendrą. Podawaj z roti i surówką z marchewki i imbiru.

ID przepisu: 1602

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

150 g dyni piżmowej – 150 g żółtej soczewicy (moong dal) – ½ łyżeczki kurkumy – 350 ml wody – 60 g szalotki, pokrojonej w kostkę – 100 g czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę – 1 łyżka oleju kokosowego – 2 ząbki czosnku, posiekane – ½ łyżeczki startego imbiru – 150 ml mleczka kokosowego – 50 g mango, pokrojonego w dużą kostkę – 40 g szpinaku – 1 łyżka soku z limonki – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli

Dynię obierz i pokrój w dużą kostkę. Gotuj z soczewicą i kurkumą przez 20 minut. Szalotkę i czerwoną paprykę podsmażaj na patelni na oleju kokosowym przez 2-3 minuty. Następnie dodaj czosnek i imbir i smaż przez 30 sekund. Dodaj ugotowaną soczewicę z dynią, wlej mleczko kokosowe i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodaj mango i szpinak i gotuj przez 1-2 minuty. Dopraw sokiem z limonki i Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli.

150 ml mąki pełnoziarnistej – 20 g dodatkowej mąki do podsypania – 100 ml ciepłej wody – 20 g roztopionego klarowanego masła (ghee)

Połącz 150 g mąki z ciepłą wodą i zagniataj ciasto przez około 5 minut. Umieść ciasto w misce, przykryj wilgotną ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na 20 minut. Oprósz pozostałymi 20 g mąki, a następnie rozwałkuj na cienkie placki roti. Rozgrzej suchą patelnię na średnim ogniu i smaż każdy placek roti przez 3 minuty z każdej strony, aż pojawią się złote bąbelki i ślady zwęglenia. Przed podaniem posmaruj każdą stronę roztopionym masłem.

150 g marchewki, grubo startej – 1 łyżka posiekanego imbiru – 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy – 2 łyżki oleju – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli ½ łyżeczki suszonego chili w płatkach – kilka listków kolendry

Imbir i nasiona gorczycy podsmażaj na oleju przez co najmniej 20 sekund. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia na 2 minuty. Dodaj do startej marchewki i dopraw Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Dobrze wymieszaj. Udekoruj dal chili w płatkach i kolendrą. Podawaj z roti i surówką z marchewki i imbiru.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.