

Moong dal z dynią, mango i kokosem
Kremowa żółta soczewica z dynią piżmową, mango i mleczkiem kokosowym, doprawiona Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Podawana z roti i świeżą, chrupiącą surówką z marchewki i imbiru.
Składniki
Dal:
Roti:
Sałatka z marchewką i imbirem:
Przybranie:
Przygotowanie
Krok 1

150 g dyni piżmowej – 150 g żółtej soczewicy (moong dal) – ½ łyżeczki kurkumy – 350 ml wody – 60 g szalotki, pokrojonej w kostkę – 100 g czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę – 1 łyżka oleju kokosowego – 2 ząbki czosnku, posiekane – ½ łyżeczki startego imbiru – 150 ml mleczka kokosowego – 50 g mango, pokrojonego w dużą kostkę – 40 g szpinaku – 1 łyżka soku z limonki – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli
Dynię obierz i pokrój w dużą kostkę. Gotuj z soczewicą i kurkumą przez 20 minut. Szalotkę i czerwoną paprykę podsmażaj na patelni na oleju kokosowym przez 2-3 minuty. Następnie dodaj czosnek i imbir i smaż przez 30 sekund. Dodaj ugotowaną soczewicę z dynią, wlej mleczko kokosowe i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodaj mango i szpinak i gotuj przez 1-2 minuty. Dopraw sokiem z limonki i Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli.
Krok 2

150 ml mąki pełnoziarnistej – 20 g dodatkowej mąki do podsypania – 100 ml ciepłej wody – 20 g roztopionego klarowanego masła (ghee)
Połącz 150 g mąki z ciepłą wodą i zagniataj ciasto przez około 5 minut. Umieść ciasto w misce, przykryj wilgotną ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na 20 minut. Oprósz pozostałymi 20 g mąki, a następnie rozwałkuj na cienkie placki roti. Rozgrzej suchą patelnię na średnim ogniu i smaż każdy placek roti przez 3 minuty z każdej strony, aż pojawią się złote bąbelki i ślady zwęglenia. Przed podaniem posmaruj każdą stronę roztopionym masłem.
Krok 3

150 g marchewki, grubo startej – 1 łyżka posiekanego imbiru – 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy – 2 łyżki oleju – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – ½ łyżeczki suszonego chili w płatkach – kilka listków kolendry
Imbir i nasiona gorczycy podsmażaj na oleju przez co najmniej 20 sekund. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia na 2 minuty. Dodaj do startej marchewki i dopraw Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Dobrze wymieszaj. Udekoruj dal chili w płatkach i kolendrą. Podawaj z roti i surówką z marchewki i imbiru.
ID przepisu: 1602
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej




















