Lekko podsmażone pierożki gyoza z 3 dipami
Japońskie pierożki gyoza z tego przepisu to pyszne połączenie mięsa mielonego i warzyw. Lekko podsmażone na złoty kolor i chrupiące z jednej strony pierożki podajemy z jednym lub kilkoma sosami.
Składniki
Na nadzienie:
Przygotowanie
Krok 1
Przytnij i umyj dymkę. Czosnek i imbir obierz i posiekaj razem z dymką.
Krok 2
Umyj kapustę i grubo posiekaj. Posyp 1 łyżeczką soli i dobrze wyciśnij. Zawiń posiekaną kapustę w ściereczkę i ściśnij mocno, aby usunąć płyn.
Krok 3
Wymieszaj dymkę, czosnek, imbir, kapustę, mięso mielone, cukier, sól, pieprz, sos sojowy i olej sezamowy.
Krok 4
Umieść ok. 15 g nadzienia na środku każdego wrapa gyoza. Opuszkiem palca zwilż odrobiną wody połowę brzegu każdego wrapa. Złóż wrapa tak, aby zakryć nadzienie. Zlep mocno brzegi, by powstała falbanka.
Krok 5
Przed usmażeniem pierożków gyoza lekko oprósz ich spody mąką.
Krok 6
Podgrzej 1 łyżkę oleju na patelni o średnicy 28 cm. Delikatnie ułóż pierożki gyoza na patelni w dwóch rzędach po pięć i smaż. Gdy spód pierożków lekko się zarumieni, wymieszaj 100 ml wody z 1 łyżką mąki, wlej na patelnię i przykryj. Gotuj pierożki na średnim lub dużym ogniu przez około 3 ½ minuty.
Krok 7
Gdy woda odparuje, dodaj na patelnię 1 łyżeczkę oliwy. Smaż pierożki, aż staną się złotobrązowe i chrupiące na spodzie. W ten sam sposób przygotuj resztę pierożków.
Krok 8
Ułóż pierożki gyoza na talerzu chrupiącą stroną do góry. Podawaj z dipami do maczania.
Dipy:
Wersja 1: 1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman,2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka tahini (pasty z prażonego sezamu), 1 łyżeczka miodu
Wersja 2: 1 ½ łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman, 1 ½ łyżki octu, ½ łyżeczki oleju chili
Wersja 3: Cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman
ID przepisu: 80
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej