

Grzybowa carbonara
Składniki
Przygotowanie
Krok 1
Zagotuj osoloną wodę na dużej patelni i ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 2
Podczas gdy makaron się gotuje, na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek na szerokiej patelni o wysokich brzegach i gotuj szalotki ze szczyptą soli przez 5 minut, aż zmiękną. Dodaj masło z mieszanką grzybów i gotuj na dużym ogniu, aż staną się złote. Dodaj czosnek i tymianek z przyprawami i gotuj przez kolejną minutę, następnie dodaj sos sojowy i kontynuuj gotowanie, aż się zeszklą. Odłóż 2 łyżki grzybów do dekoracji.
Krok 3
W małym dzbanku wymieszaj jajka z parmezanem (zachowując odrobinę do dekoracji) z dużą ilością soli i pieprzu.
Krok 4
Zachowując trochę wody spod makaronu, odcedź makaron, szybko dodaj go do grzybów z mieszanką z jajek i odrobiną wody spod makaronu i wymieszaj podrzucając makaron, aby został równomiernie pokryty sosem, a sos zgęstniał, ale się nie ściął. Jeśli jest taka potrzeba, dodaj więcej wody spod makaronu, żeby odkleić od siebie nitki - makaron powinien być wilgotny, ale nie mokry. Wymieszaj z pietruszką i rozdziel na 4 talerze. Posyp pozostałymi grzybami i serem i podawaj.
ID przepisu: 209
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej