Mini steki z łososia z dipem sojowo-cytrusowym

Składniki

4 porcj(e/i)
200 g
Łosoś
1 szczypta
łodyżka dymka
80 g
Biała rzepa daikon
2 
ząbki Czosnek
1 łyżka
Oliwa
Siedem przypraw shichimi lub chilli

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj łososia: będziesz potrzebować większego kawałka w całości (o wielkości jak do sashimi). Oprósz rybę odrobiną soli. Potnij czosnek w cienkie plasterki i smaż je, aż będą chrupiące. Zetrzyj białą rzepę na tarce, odsącz nadmiar wody i wymieszaj z Kikkoman Ponzu Cytrusowym Sosem Sojowym.

Krok 2

Rozgrzej oliwę na patelni i na wysokim ogniu obsmaż łososia z obu stron (tylko z wierzchu).

Krok 3

Zdejmi rybę z patelni i odłóż do ostygnięcia na papier kuchenny. Pokrój w plastry wybranej grubości i układaj na talerzu. Udekoruj plasterkami smażonego czosnku, posyp przyprawą shichimi lub chili i podawaj z dipem z utartej rzepy i Kikkoman Ponzu Cytrusowego Sosu Sojowego.

Nasze Japaski zostały zaprojektowane jako tapas w stylu japońskim. Wystarczy podwoićilośćkażdego składnika i można podawaćowoce palcowe jako danie główne.

ID przepisu: 321

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Przygotuj łososia: będziesz potrzebować większego kawałka w całości (o wielkości jak do sashimi). Oprósz rybę odrobiną soli. Potnij czosnek w cienkie plasterki i smaż je, aż będą chrupiące. Zetrzyj białą rzepę na tarce, odsącz nadmiar wody i wymieszaj z Kikkoman Ponzu Cytrusowym Sosem Sojowym.

Rozgrzej oliwę na patelni i na wysokim ogniu obsmaż łososia z obu stron (tylko z wierzchu).

Zdejmi rybę z patelni i odłóż do ostygnięcia na papier kuchenny. Pokrój w plastry wybranej grubości i układaj na talerzu. Udekoruj plasterkami smażonego czosnku, posyp przyprawą shichimi lub chili i podawaj z dipem z utartej rzepy i Kikkoman Ponzu Cytrusowego Sosu Sojowego.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.