Wegetariańskie pierożki gyoza
Wegetariańskie pierożki gyoza

Wegetariańskie pierożki gyoza

Czas ogółem25 min
10 minCzas przygotowania
15 minCzas gotowania

Dla wszystkich miłośników małych azjatyckich pierożków: gyoza faszerowane ryżem, bakłażanem, marchewką, kapustą i grzybami shiitake i doprawione imbirem.

Składniki

30 porcj(e/i)
1 
opakowanie 30 gotowych arkuszy ciasta gyoza
30 g
ryżu (ok. 80 g po ugotowaniu)
30 g
bakłażana
6 
grzybów shiitake
 ½ 
małej cebuli
1 
ząbek czosnku
5 g
imbiru
200 g
kapusty stożkowej (lub pekińskiej)
30 g
marchewki
2 
cebule dymki
1 łyżeczka
oleju sezamowego
1 łyżeczka
bulionu warzywnego
1 łyżeczka
cukru
1 łyżeczka
mąki kukurydzianej

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj farsz do pierożków gyoza. Zacznij od ugotowania ryżu zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostaw do ostygnięcia.

Krok 2

Bakłażana i grzyby umyj i oczyść, a następnie pokrój w drobną kostkę.

Krok 3

Obierz cebulę, czosnek i imbir.

Krok 4

Umyj i oczyść kapustę i dymkę. Umyj i obierz marchewki. Drobno posiekaj cebulę, czosnek, imbir, kapustę, marchewkę i dymkę.

Krok 5

Na patelni rozgrzej oliwę i lekko podsmaż warzywa w następującej kolejności: czosnek, imbir, marchewkę, cebulę, bakłażana, grzyby, dymkę i kapustę. Warzywa wyłóż na talerz i pozostaw do ostygnięcia.

Krok 6

Warzywa, ryż i pozostałe składniki umieść w misce i dobrze wymieszaj.

Krok 7

Rozłóż 30 arkuszy ciasta gyoza na swojej powierzchni roboczej. Nałóż ok. 15 g farszu na środek każdego arkusza. Opuszkiem palca zwilż połowę krawędzi każdego z nich niewielką ilością wody. Złóż ciasto tak, aby zakryło farsz, a następnie mocno dociśnij brzegi, aby uzyskać efekt falbanki.

Krok 8

Parowar wyłóż papierem do pieczenia (lub liśćmi kapusty). Ułóż pierożki gyoza w odległości około 0,5 cm od siebie i gotuj na parze na dużym ogniu przez 7-8 minut. Podawaj z dipami. Kilka pomysłów na sosy do maczania znajdziesz tutaj.

Wskazówka:

Przygotowanie własnego ciasta Gyoza zwiększy Twoje doświadczenie z tym daniem!

ID przepisu: 1417

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Przygotuj farsz do pierożków gyoza. Zacznij od ugotowania ryżu zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostaw do ostygnięcia.

Bakłażana i grzyby umyj i oczyść, a następnie pokrój w drobną kostkę.

Obierz cebulę, czosnek i imbir.

Umyj i oczyść kapustę i dymkę. Umyj i obierz marchewki. Drobno posiekaj cebulę, czosnek, imbir, kapustę, marchewkę i dymkę.

Na patelni rozgrzej oliwę i lekko podsmaż warzywa w następującej kolejności: czosnek, imbir, marchewkę, cebulę, bakłażana, grzyby, dymkę i kapustę. Warzywa wyłóż na talerz i pozostaw do ostygnięcia.

Warzywa, ryż i pozostałe składniki umieść w misce i dobrze wymieszaj.

Rozłóż 30 arkuszy ciasta gyoza na swojej powierzchni roboczej. Nałóż ok. 15 g farszu na środek każdego arkusza. Opuszkiem palca zwilż połowę krawędzi każdego z nich niewielką ilością wody. Złóż ciasto tak, aby zakryło farsz, a następnie mocno dociśnij brzegi, aby uzyskać efekt falbanki.

Parowar wyłóż papierem do pieczenia (lub liśćmi kapusty). Ułóż pierożki gyoza w odległości około 0,5 cm od siebie i gotuj na parze na dużym ogniu przez 7-8 minut. Podawaj z dipami. Kilka pomysłów na sosy do maczania znajdziesz tutaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07
08

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.