

Wegetariańskie pierożki gyoza
Dla wszystkich miłośników małych azjatyckich pierożków: gyoza faszerowane ryżem, bakłażanem, marchewką, kapustą i grzybami shiitake i doprawione imbirem.
Składniki
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj farsz do pierożków gyoza. Zacznij od ugotowania ryżu zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 2
Bakłażana i grzyby umyj i oczyść, a następnie pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
Obierz cebulę, czosnek i imbir.
Krok 4
Umyj i oczyść kapustę i dymkę. Umyj i obierz marchewki. Drobno posiekaj cebulę, czosnek, imbir, kapustę, marchewkę i dymkę.
Krok 5
Na patelni rozgrzej oliwę i lekko podsmaż warzywa w następującej kolejności: czosnek, imbir, marchewkę, cebulę, bakłażana, grzyby, dymkę i kapustę. Warzywa wyłóż na talerz i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 6
Warzywa, ryż i pozostałe składniki umieść w misce i dobrze wymieszaj.
Krok 7
Rozłóż 30 arkuszy ciasta gyoza na swojej powierzchni roboczej. Nałóż ok. 15 g farszu na środek każdego arkusza. Opuszkiem palca zwilż połowę krawędzi każdego z nich niewielką ilością wody. Złóż ciasto tak, aby zakryło farsz, a następnie mocno dociśnij brzegi, aby uzyskać efekt falbanki.
Krok 8
Parowar wyłóż papierem do pieczenia (lub liśćmi kapusty). Ułóż pierożki gyoza w odległości około 0,5 cm od siebie i gotuj na parze na dużym ogniu przez 7-8 minut. Podawaj z dipami. Kilka pomysłów na sosy do maczania znajdziesz tutaj.
Wskazówka:
Przygotowanie własnego ciasta Gyoza zwiększy Twoje doświadczenie z tym daniem!
ID przepisu: 1417
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej