

Tarta z pieczonymi marchewkami, serem pleśniowym Blue i orzechami włoskimi
Składniki
Ciasto
Nadzienie
Dodatkowo
Przygotowanie
Krok 1
Masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę.
Krok 2
W międzyczasie dokładnie umyć marchewki i przekroić je wzdłuż na pół, następnie przełożyć na patelnię, dodać 50 ml wody i dusić kilka minut. Dodać sos sojowy Kikkoman oraz miód, nadal dusić. Kiedy cały płyn odparuje, a marchewki będą miękkie, dodać masło i krótko podsmażyć. Wystudzić.
Krok 3
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 24cm, ponakłuwać widelcem. Włożyć na 10 minut do lodówki. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto wyjąć z lodówki i piec do lekkiego zarumienienia (ok. 10-15 minut). Przed pieczeniem można dodatkowo obciążyć ciasto np. grochem. Po upieczeniu wystudzić.
Krok 4
W międzyczasie w osobnej misce połączyć 2 jajka z 1 łyżką kwaśnej śmietany. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 5
Nagrzać ponownie piekarnik do 170 stopni. Uprzednio przygotowaną masę jajeczną wylać na ostudzony spód. Następnie ułożyć na niej marchewki. Zapiekać w piekarniku do czasu aż masa jajeczna będzie całkowicie ścięta (ok. 15-20 minut).
Krok 6
Przed podaniem posypać pokruszonym serem Blue i pokrojonym orzechami włoskimi.
ID przepisu: 931
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej