Tarta z pieczonymi marchewkami, serem pleśniowym Blue i orzechami włoskimi

Czas ogółem 110 min
110 min Czas przygotowania

Składniki

1 porcj(e/i)

Ciasto

150 g
zimnego masła
1 ¾ szklanki
mąki pszennej
1 
jajko
 ½ łyżeczka
soli
 ½ łyżeczka
proszku do pieczenia

Nadzienie

440 g
małych marchewek (ok. 15 sztuk)
50 ml
wody
 ½ łyżka
miodu
1 łyżeczka
masła
2 
jajka
1 łyżka
kwaśnej śmietany (18 %)
sól, pieprz

Dodatkowo

30 g
sera pleśniowego Blue
12 g
orzechów włoskich

Przygotowanie

Krok 1

Masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę.

Krok 2

W międzyczasie dokładnie umyć marchewki i przekroić je wzdłuż na pół, następnie przełożyć na patelnię, dodać 50 ml wody i dusić kilka minut. Dodać sos sojowy Kikkoman oraz miód, nadal dusić. Kiedy cały płyn odparuje, a marchewki będą miękkie, dodać masło i krótko podsmażyć. Wystudzić.

Krok 3

Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 24cm, ponakłuwać widelcem. Włożyć na 10 minut do lodówki. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto wyjąć z lodówki i piec do lekkiego zarumienienia (ok. 10-15 minut). Przed pieczeniem można dodatkowo obciążyć ciasto np. grochem. Po upieczeniu wystudzić.

Krok 4

W międzyczasie w osobnej misce połączyć 2 jajka z 1 łyżką kwaśnej śmietany. Doprawić solą i pieprzem.

Krok 5

Nagrzać ponownie piekarnik do 170 stopni. Uprzednio przygotowaną masę jajeczną wylać na ostudzony spód. Następnie ułożyć na niej marchewki. Zapiekać w piekarniku do czasu aż masa jajeczna będzie całkowicie ścięta (ok. 15-20 minut).

Krok 6

Przed podaniem posypać pokruszonym serem Blue i pokrojonym orzechami włoskimi.

ID przepisu: 931

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę.

W międzyczasie dokładnie umyć marchewki i przekroić je wzdłuż na pół, następnie przełożyć na patelnię, dodać 50 ml wody i dusić kilka minut. Dodać sos sojowy Kikkoman oraz miód, nadal dusić. Kiedy cały płyn odparuje, a marchewki będą miękkie, dodać masło i krótko podsmażyć. Wystudzić.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 24cm, ponakłuwać widelcem. Włożyć na 10 minut do lodówki. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto wyjąć z lodówki i piec do lekkiego zarumienienia (ok. 10-15 minut). Przed pieczeniem można dodatkowo obciążyć ciasto np. grochem. Po upieczeniu wystudzić.

W międzyczasie w osobnej misce połączyć 2 jajka z 1 łyżką kwaśnej śmietany. Doprawić solą i pieprzem.

Nagrzać ponownie piekarnik do 170 stopni. Uprzednio przygotowaną masę jajeczną wylać na ostudzony spód. Następnie ułożyć na niej marchewki. Zapiekać w piekarniku do czasu aż masa jajeczna będzie całkowicie ścięta (ok. 15-20 minut).

Przed podaniem posypać pokruszonym serem Blue i pokrojonym orzechami włoskimi.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.