

Ryż smażony z jajkiem
Wegetariański stir-fry z ryżem, jajkami i warzywami – klasyczne danie główne lub dodatek
Składniki
Do przybrania:
Przygotowanie
Krok 1
Papryczkę chili podsmaż na 1 łyżce rozgrzanego oleju w woku – a potem ją wyjmij.
Krok 2
Dodaj marchewkę i cebulę z 1 łyżką oleju do pozostałego ze smażenia tłuszczu i również usmaż. Dodaj cebulę dymkę, podsmaż i wyjmij wszystko z woka.
Krok 3
Wyczyść lub wytrzyj wok.
Krok 4
Jajka usmaż w woku na 1 łyżce gorącego oleju. Wyłóż i ponownie oczyść wok.
Krok 5
Na pozostałym rozgrzanym oleju podsmaż imbir i czosnek. Dodaj ryż i usmaż.
Krok 6
Dodaj smażone warzywa i znów krótko je podsmaż. Zmieszaj z jajkiem i dopraw wszystko sosem sojowym Kikkoman i olejem sezamowym Kikkoman.
Krok 7
Smażony ryż podaj posypany dymką, kolendrą i olejem z chili.
Porada:
Podawaj z jajkiem sadzonym, chrupiącą smażoną cebulką, atjar (słodko-kwaśne marynowane warzywo), kroepoek (chipsem z krewetek) lub sambal goreng telor (jajkami na ostro) – wedle własnego uznania.
Alternatywy dla Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman: Naturalnie warzony sos sojowy o obniżonej o 43% zawartości soli Kikkoman, Bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman i Ekologiczny sos sojowy Kikkoman.
Do smażenia użyj oleju roślinnego lub sojowego. Nigdy nie używaj do smażenia oleju sezamowego.
Wysoka temperatura jest ważna podczas gotowania w woku, ale zachowaj ostrożność – wrzucanie wilgotnych składników na mocno rozgrzany olej może wzniecić płomień; olej może też zacząć pryskać dookoła.
Woki nieprzywierające, blaszane i żeliwne różnią się nieco pod względem przewodzenia ciepła, zdatności do użytku na płytach elektrycznych, indukcyjnych i palnikach gazowych. Różne są też sposoby ich konserwacji. Zamiast woka można użyć patelni, o ile zachowuje się wysoką temperaturę i smażymy na niej zgodnie z instrukcją.
Nigdy nie wypełniaj przesadnie woka. Jeśli przygotowujesz większe ilości składników, najlepiej będzie ugotować je partiami.
Mieszaj i obracaj składniki delikatnie, aby nie naruszać zbytnio ich struktury.
Na końcu podlej danie sosem sojowym i olejem sezamowym, aby otrzymać perfekcyjną glazurę, aromat i smak.
ID przepisu: 929
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej