Ryż smażony z jajkiem

Czas ogółem 30 min
20 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania

Wegetariański stir-fry z ryżem, jajkami i warzywami – klasyczne danie główne lub dodatek

Składniki

2 porcj(e/i)
1 
mała czerwona papryczka chili, drobno pokrojona
1 
marchewka pokrojona w kostkę
1 
biała cebula pokrojona w kostkę
 ½ pęczek
drobno posiekanej dymki
2 
roztrzepane jajka
1 
ząbek czosnku w drobnej kostce
15 g
świeżego imbiru w drobnej kostce
200 g
ugotowanego, schłodzonego ryżu basmati (lub resztki ryżu z ostatniego posiłku)
5 łyżki
oleju do smażenia

Do przybrania:

2 
drobno pokrojone dymki
3 
listki z 3 łodyżek kolendry
Wartości odżywcze (na porcję) 2233 kJ  /  533 kcal
36,5 g Tłuszcz
12,8 g Białko
35,2 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Papryczkę chili podsmaż na 1 łyżce rozgrzanego oleju w woku – a potem ją wyjmij.

Krok 2

Dodaj marchewkę i cebulę z 1 łyżką oleju do pozostałego ze smażenia tłuszczu i również usmaż. Dodaj cebulę dymkę, podsmaż i wyjmij wszystko z woka.

Krok 3

Wyczyść lub wytrzyj wok.

Krok 4

Jajka usmaż w woku na 1 łyżce gorącego oleju. Wyłóż i ponownie oczyść wok.

Krok 5

Na pozostałym rozgrzanym oleju podsmaż imbir i czosnek. Dodaj ryż i usmaż.

Krok 6

Dodaj smażone warzywa i znów krótko je podsmaż. Zmieszaj z jajkiem i dopraw wszystko sosem sojowym Kikkoman i olejem sezamowym Kikkoman.

Krok 7

Smażony ryż podaj posypany dymką, kolendrą i olejem z chili.

Porada:

Podawaj z jajkiem sadzonym, chrupiącą smażoną cebulką, atjar (słodko-kwaśne marynowane warzywo), kroepoek (chipsem z krewetek) lub sambal goreng telor (jajkami na ostro) – wedle własnego uznania.

Alternatywy dla Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman: Naturalnie warzony sos sojowy o obniżonej o 43% zawartości soli KikkomanBezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman i Ekologiczny sos sojowy Kikkoman.

Do smażenia użyj oleju roślinnego lub sojowego. Nigdy nie używaj do smażenia oleju sezamowego.

Wysoka temperatura jest ważna podczas gotowania w woku, ale zachowaj ostrożność – wrzucanie wilgotnych składników na mocno rozgrzany olej może wzniecić płomień; olej może też zacząć pryskać dookoła.

Woki nieprzywierające, blaszane i żeliwne różnią się nieco pod względem przewodzenia ciepła, zdatności do użytku na płytach elektrycznych, indukcyjnych i palnikach gazowych. Różne są też sposoby ich konserwacji. Zamiast woka można użyć patelni, o ile zachowuje się wysoką temperaturę i smażymy na niej zgodnie z instrukcją.

Nigdy nie wypełniaj przesadnie woka. Jeśli przygotowujesz większe ilości składników, najlepiej będzie ugotować je partiami.

Mieszaj i obracaj składniki delikatnie, aby nie naruszać zbytnio ich struktury.

Na końcu podlej danie sosem sojowym i olejem sezamowym, aby otrzymać perfekcyjną glazurę, aromat i smak.

ID przepisu: 929

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Papryczkę chili podsmaż na 1 łyżce rozgrzanego oleju w woku – a potem ją wyjmij.

Dodaj marchewkę i cebulę z 1 łyżką oleju do pozostałego ze smażenia tłuszczu i również usmaż. Dodaj cebulę dymkę, podsmaż i wyjmij wszystko z woka.

Wyczyść lub wytrzyj wok.

Jajka usmaż w woku na 1 łyżce gorącego oleju. Wyłóż i ponownie oczyść wok.

Na pozostałym rozgrzanym oleju podsmaż imbir i czosnek. Dodaj ryż i usmaż.

Dodaj smażone warzywa i znów krótko je podsmaż. Zmieszaj z jajkiem i dopraw wszystko sosem sojowym Kikkoman i olejem sezamowym Kikkoman.

Smażony ryż podaj posypany dymką, kolendrą i olejem z chili.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.