Wegetariańskie sushi maki na trzy sposoby

Czas ogółem 50 min
45 min Czas przygotowania
5 min Czas gotowania

Tradycyjne japońskie sushi w zupełnie nowej odsłonie: oto 3 pomysły na niecodzienne warianty rolek maki! Trzy różne rodzaje wegetariańskie nadzienia rozbudzą twój apetyt na więcej.

Składniki

18 porcj(e/i)

Wegetariańskie sushi maki z zieloną fasolką i marchewką

4 
strąki zielonej fasolki
sól
30 g
marchwi
 ½ 
arkusza nori
70 g
ugotowanego ryżu do sushi
 ½ łyżeczka
pasty wasabi
2 łyżeczki
posiekanych migdałów

Wegetariańskie sushi maki z selerem naciowym

1 
selera naciowego
sól
 ½ 
arkusza nori
70 g
ugotowanego ryżu do sushi
 ½ łyżeczka
pasty wasabi

Marynata do selera:

5 g
tartego imbiru
3 g
cukru

Wegetariańskie sushi maki z jabłkiem i burakiem

80 g
buraka (pakowanego próżniowo / ugotowanego)
30 g
jabłka
 ½ 
arkusza nori
70 g
ugotowanego ryżu do sushi
 ½ łyżeczka
pasty wasabi
3 ½ 
liście mięty

Na marynatę do buraka:

2 łyżeczki
masła orzechowego
1 łyżeczka
cukru

Do podania:

marynowany imbir
pasta wasabi
Wartości odżywcze (na porcję) 460 kJ  /  110 kcal
2,2 g Tłuszcz
3,2 g Białko
17,7 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Wegetariańskie sushi maki z zieloną fasolką i marchewką

  1. Gotuj fasolkę w osolonej wrzącej wodzie przez około 2 minuty i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Obierz marchewkę i pokrój w cienkie plasterki.
  3. Połóż ½ arkusza nori na macie do sushi.
  4. Rozsmaruj na niej ryż do sushi mokrymi palcami.
  5. Rozsmaruj palcem pastę wasabi wąsko wzdłuż na środku ryżu (można również pominąć ten składnik).
  6. Rozłóż fasolkę i marchewkę wzdłuż środka ryżu.
  7. Rozłóż posiekane migdały na ryżu i spryskaj dressingiem sezamowym Kikkoman**.
  8. Zroluj przy pomocy maty do sushi i pokrój na 6 kawałków równej wielkości.
  9. Udekoruj marynowanym imbirem i pastą wasabi.

Krok 2

Wegetariańskie sushi maki z selerem naciowym    

  1. Pokrój seler w paski (ok. 10 cm).
  2. Namocz paski selera z 2 g soli w misce przez około 10 minut. Osusz seler na papierze kuchennym.
  3. Przygotuj marynatę: wymieszaj w misce Sos sojowy Kikkoman, imbir i cukier, włóż do niej seler na około 30 minut.
  4. Delikatnie osusz seler papierem kuchennym.
  5. Połóż ½ arkusza nori na macie do sushi.
  6. Rozsmaruj na niej ryż do sushi mokrymi palcami.
  7. Rozsmaruj palcem pastę wasabi wąsko wzdłuż na środku ryżu (można również pominąć ten składnik).
  8. Rozłóż marynowany seler wzdłuż środka ryżu.
  9. Zroluj przy pomocy maty do sushi i pokrój na 6 równych kawałków.
  10. Udekoruj marynowanym imbirem i pastą wasabi.

Krok 3

Wegetariańskie sushi maki z jabłkiem i burakiem

  1. Wymieszaj składniki marynaty: masło orzechowe, Sos sojowy Kikkoman i cukier.
  2. Pokrój buraka w paski, wymieszaj z marynatą i pozostaw w niej na około 20 minut.
  3. Pokrój jabłko w paski.
  4. Połóż ½ arkusza nori na macie do sushi.
  5. Rozsmaruj na niej ryż do sushi mokrymi palcami.
  6. Rozsmaruj palcem pastę wasabi wąsko wzdłuż na środku ryżu (można również pominąć ten składnik).
  7. Rozłóż 3 paski marynowanego buraka, paski jabłka i liście mięty wzdłuż środka ryżu.
  8. Zroluj przy pomocy maty do sushi i pokrój na 6 równych kawałków.
  9. Udekoruj marynowanym imbirem i pastą wasabi.

Wskazówka:

Gotując ryż, użyj ryżu i wody w stosunku 1: 1. Do przygotowania ryżu do sushi używa się mniej wody niż w przypadku zwykłego ryżu.

Ryż do sushi (ok. 1 kg ugotowanego ryżu do sushi)

  • 450 g (540 ml) ryżu japońskiego
  • 450 ml wody

Najpierw ugotuj ryż, następnie dopraw go

Lub alternatywnie:

  • 70 ml octu ryżowego
  • 30 g cukru
  • 15 g soli

ID przepisu: 941

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Wegetariańskie sushi maki z zieloną fasolką i marchewką

  1. Gotuj fasolkę w osolonej wrzącej wodzie przez około 2 minuty i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Obierz marchewkę i pokrój w cienkie plasterki.
  3. Połóż ½ arkusza nori na macie do sushi.
  4. Rozsmaruj na niej ryż do sushi mokrymi palcami.
  5. Rozsmaruj palcem pastę wasabi wąsko wzdłuż na środku ryżu (można również pominąć ten składnik).
  6. Rozłóż fasolkę i marchewkę wzdłuż środka ryżu.
  7. Rozłóż posiekane migdały na ryżu i spryskaj dressingiem sezamowym Kikkoman**.
  8. Zroluj przy pomocy maty do sushi i pokrój na 6 kawałków równej wielkości.
  9. Udekoruj marynowanym imbirem i pastą wasabi.

Wegetariańskie sushi maki z selerem naciowym    

  1. Pokrój seler w paski (ok. 10 cm).
  2. Namocz paski selera z 2 g soli w misce przez około 10 minut. Osusz seler na papierze kuchennym.
  3. Przygotuj marynatę: wymieszaj w misce Sos sojowy Kikkoman, imbir i cukier, włóż do niej seler na około 30 minut.
  4. Delikatnie osusz seler papierem kuchennym.
  5. Połóż ½ arkusza nori na macie do sushi.
  6. Rozsmaruj na niej ryż do sushi mokrymi palcami.
  7. Rozsmaruj palcem pastę wasabi wąsko wzdłuż na środku ryżu (można również pominąć ten składnik).
  8. Rozłóż marynowany seler wzdłuż środka ryżu.
  9. Zroluj przy pomocy maty do sushi i pokrój na 6 równych kawałków.
  10. Udekoruj marynowanym imbirem i pastą wasabi.

Wegetariańskie sushi maki z jabłkiem i burakiem

  1. Wymieszaj składniki marynaty: masło orzechowe, Sos sojowy Kikkoman i cukier.
  2. Pokrój buraka w paski, wymieszaj z marynatą i pozostaw w niej na około 20 minut.
  3. Pokrój jabłko w paski.
  4. Połóż ½ arkusza nori na macie do sushi.
  5. Rozsmaruj na niej ryż do sushi mokrymi palcami.
  6. Rozsmaruj palcem pastę wasabi wąsko wzdłuż na środku ryżu (można również pominąć ten składnik).
  7. Rozłóż 3 paski marynowanego buraka, paski jabłka i liście mięty wzdłuż środka ryżu.
  8. Zroluj przy pomocy maty do sushi i pokrój na 6 równych kawałków.
  9. Udekoruj marynowanym imbirem i pastą wasabi.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.