

Wegetariańskie sushi maki na trzy sposoby
Przepis i składniki na pyszne wegetariańskie sushi z fasolką, selerem naciowym, jabłkiem i burakiem.
Składniki
Wegetariańskie sushi maki z zieloną fasolką i marchewką
Wegetariańskie sushi maki z selerem naciowym
Marynata do selera:
Wegetariańskie sushi maki z jabłkiem i burakiem
Na marynatę do buraka:
Do podania:
Przygotowanie
Krok 1
Wegetariańskie sushi maki z zieloną fasolką i marchewką
- Gotuj fasolkę w osolonej wrzącej wodzie przez około 2 minuty i pozostaw do ostygnięcia.
- Obierz marchewkę i pokrój w cienkie plasterki.
- Połóż ½ arkusza nori na macie do sushi.
- Rozsmaruj na niej ryż do sushi mokrymi palcami.
- Rozsmaruj palcem pastę wasabi wąsko wzdłuż na środku ryżu (można również pominąć ten składnik).
- Rozłóż fasolkę i marchewkę wzdłuż środka ryżu.
- Rozłóż posiekane migdały na ryżu i spryskaj dressingiem sezamowym Kikkoman**.
- Zroluj przy pomocy maty do sushi i pokrój na 6 kawałków równej wielkości.
- Udekoruj marynowanym imbirem i pastą wasabi.
Krok 2
Wegetariańskie sushi maki z selerem naciowym
- Pokrój seler w paski (ok. 10 cm).
- Namocz paski selera z 2 g soli w misce przez około 10 minut. Osusz seler na papierze kuchennym.
- Przygotuj marynatę: wymieszaj w misce Sos sojowy Kikkoman, imbir i cukier, włóż do niej seler na około 30 minut.
- Delikatnie osusz seler papierem kuchennym.
- Połóż ½ arkusza nori na macie do sushi.
- Rozsmaruj na niej ryż do sushi mokrymi palcami.
- Rozsmaruj palcem pastę wasabi wąsko wzdłuż na środku ryżu (można również pominąć ten składnik).
- Rozłóż marynowany seler wzdłuż środka ryżu.
- Zroluj przy pomocy maty do sushi i pokrój na 6 równych kawałków.
- Udekoruj marynowanym imbirem i pastą wasabi.
Krok 3
Wegetariańskie sushi maki z jabłkiem i burakiem
- Wymieszaj składniki marynaty: masło orzechowe, Sos sojowy Kikkoman i cukier.
- Pokrój buraka w paski, wymieszaj z marynatą i pozostaw w niej na około 20 minut.
- Pokrój jabłko w paski.
- Połóż ½ arkusza nori na macie do sushi.
- Rozsmaruj na niej ryż do sushi mokrymi palcami.
- Rozsmaruj palcem pastę wasabi wąsko wzdłuż na środku ryżu (można również pominąć ten składnik).
- Rozłóż 3 paski marynowanego buraka, paski jabłka i liście mięty wzdłuż środka ryżu.
- Zroluj przy pomocy maty do sushi i pokrój na 6 równych kawałków.
- Udekoruj marynowanym imbirem i pastą wasabi.
Wskazówka:
Gotując ryż, użyj ryżu i wody w stosunku 1: 1. Do przygotowania ryżu do sushi używa się mniej wody niż w przypadku zwykłego ryżu.
Ryż do sushi (ok. 1 kg ugotowanego ryżu do sushi)
- 450 g (540 ml) ryżu japońskiego
- 450 ml wody
Najpierw ugotuj ryż, następnie dopraw go
- 100 ml Przyprawa do ryżu Kikkoman
Lub alternatywnie:
- 70 ml octu ryżowego
- 30 g cukru
- 15 g soli
ID przepisu: 941
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej