Wołowina stir-fry w sosie z czarnego pieprzu

Czas ogółem 35 min
20 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania

Szybki i prosty przepis na stir-fry z kruchą wołowiną i warzywami w pikantnym sosie.

Składniki

2 porcj(e/i)
250 g
steka z antrykotu pociętego w paski
150 g
różyczek brokułu gałązkowego lub zwykłego
1 
czerwona papryka pokrojona w paski
1 
czerwona cebula
 ½ 
pęczka drobno posiekanej cebuli dymki
1 
drobno posiekany ząbek czosnku
15 g
świeżego imbiru pokrojonego w drobną kostkę
5 łyżki
łyżek oleju do smażenia
50 ml
sosu z czarnego pieprzu

Do przybrania

1 łyżka
drobno posiekanego łszczypiorku (lub: świeża kolendra, świeża bazylia)
Listki zerwane z kilku łodyżek karbowanej natki pietruszki
1 
drobno posiekana cebula dymka
Świeżo zmielony pieprz
175 g
ugotowanego ryżu basmati
Wartości odżywcze (na porcję) 2653 kJ  /  633 kcal
36 g Tłuszcz
35,2 g Białko
35,9 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

W woku zagotuj wodę, dodaj brokuły, zblanszuj je i odcedź na sitku.

Krok 2

Osusz wok. Rozgrzej na nim 3 łyżki oleju roślinnego, dodaj kawałki mięsa, szybko podsmaż i zdejmij z palnika.

Krok 3

Podsmaż paprykę i cebulę, a następnie cebulę dymkę i zdejmij z palnika.

Krok 4

Oczyść wok. Następnie podsmaż czosnek z imbirem na pozostałym oleju.

Krok 5

Dodaj podsmażone warzywa i mięso.

Krok 6

Dodaj sos z czarnego pieprzu i warzywa.

Krok 7

Dodaj sosu sojowego Kikkoman i oleju z prażonego sezamu Kikkoman. Dobrze wymieszaj.

Krok 8

Posyp mięso i warzywa szczypiorkiem, pietruszką i cebulką.

Krok 9

Polej sosem pozostałym w woku, posyp pieprzem i podaj z gotowanym ryżem basmati.

Porady

Jeśli sos z czarnego pieprzu nie będzie dostępny, dodaj mieszankę 1 łyżki Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman, ¼ łyżki brązowego cukru, ¼ łyżki sosu Worcestershire, ½ łyżki oleju, 1 łyżki mąki, 2 ½ drobno posiekanego ząbka czosnku, ¼ drobno posiekanej białej cebuli, ¼ łyżki czarnego pieprzu i 200 ml bulionu wołowego (lub 50 ml Sosu Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman, pomijając czosnek w przepisie).

Alternatywy dla Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman: Naturalnie warzony sos sojowy o obniżonej o 43% zawartości soli Kikkoman, Bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman i Ekologiczny sos sojowy Kikkoman.

Do smażenia użyj oleju roślinnego lub sojowego. Nigdy nie używaj do smażenia oleju sezamowego.

Wysoka temperatura jest ważna podczas gotowania w woku, ale zachowaj ostrożność – wrzucanie wilgotnych składników na mocno rozgrzany olej może wzniecić płomień; olej może też zacząć pryskać dookoła.

Woki nieprzywierające, blaszane i żeliwne różnią się nieco pod względem przewodzenia ciepła, zdatności do użytku na płytach elektrycznych, indukcyjnych i palnikach gazowych. Różne są też sposoby ich konserwacji. Zamiast woka można użyć patelni, o ile zachowuje się wysoką temperaturę i smażymy na niej zgodnie z instrukcją.

Nigdy nie wypełniaj przesadnie woka. Jeśli przygotowujesz większe ilości składników, najlepiej będzie ugotować je partiami.

Mieszaj i obracaj składniki delikatnie, aby nie naruszać zbytnio ich struktury.

Na końcu podlej danie sosem sojowym i olejem sezamowym, aby otrzymać perfekcyjną glazurę, aromat i smak.

ID przepisu: 925

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

W woku zagotuj wodę, dodaj brokuły, zblanszuj je i odcedź na sitku.

Osusz wok. Rozgrzej na nim 3 łyżki oleju roślinnego, dodaj kawałki mięsa, szybko podsmaż i zdejmij z palnika.

Podsmaż paprykę i cebulę, a następnie cebulę dymkę i zdejmij z palnika.

Oczyść wok. Następnie podsmaż czosnek z imbirem na pozostałym oleju.

Dodaj podsmażone warzywa i mięso.

Dodaj sos z czarnego pieprzu i warzywa.

Dodaj sosu sojowego Kikkoman i oleju z prażonego sezamu Kikkoman. Dobrze wymieszaj.

Posyp mięso i warzywa szczypiorkiem, pietruszką i cebulką.

Polej sosem pozostałym w woku, posyp pieprzem i podaj z gotowanym ryżem basmati.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07
08
09

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.