Wołowina stir-fry w sosie z czarnego pieprzu
Wołowina stir-fry w sosie z czarnego pieprzu

Wołowina stir-fry w sosie z czarnego pieprzu

4,7 33 Oceny
Czas ogółem35 min
20 minCzas przygotowania
15 minCzas gotowania

Szybki i prosty przepis na stir-fry z kruchą wołowiną i warzywami w pikantnym sosie.

Składniki

2 porcj(e/i)
250 g
steka z antrykotu pociętego w paski
150 g
różyczek brokułu gałązkowego lub zwykłego
1 
czerwona papryka pokrojona w paski
1 
czerwona cebula
 ½ 
pęczka drobno posiekanej cebuli dymki
1 
drobno posiekany ząbek czosnku
15 g
świeżego imbiru pokrojonego w drobną kostkę
5 łyżki
łyżek oleju do smażenia
50 ml
sosu z czarnego pieprzu

Do przybrania

1 łyżka
drobno posiekanego łszczypiorku (lub: świeża kolendra, świeża bazylia)
Listki zerwane z kilku łodyżek karbowanej natki pietruszki
1 
drobno posiekana cebula dymka
Świeżo zmielony pieprz
175 g
ugotowanego ryżu basmati
Wartości odżywcze (na porcję)2653 kJ / 633 kcal
36 gTłuszcz
35,2 gBiałko
35,9 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

W woku zagotuj wodę, dodaj brokuły, zblanszuj je i odcedź na sitku.

Krok 2

Osusz wok. Rozgrzej na nim 3 łyżki oleju roślinnego, dodaj kawałki mięsa, szybko podsmaż i zdejmij z palnika.

Krok 3

Podsmaż paprykę i cebulę, a następnie cebulę dymkę i zdejmij z palnika.

Krok 4

Oczyść wok. Następnie podsmaż czosnek z imbirem na pozostałym oleju.

Krok 5

Dodaj podsmażone warzywa i mięso.

Krok 6

Dodaj sos z czarnego pieprzu i warzywa.

Krok 7

Dodaj sosu sojowego Kikkoman i oleju z prażonego sezamu Kikkoman. Dobrze wymieszaj.

Krok 8

Posyp mięso i warzywa szczypiorkiem, pietruszką i cebulką.

Krok 9

Polej sosem pozostałym w woku, posyp pieprzem i podaj z gotowanym ryżem basmati.

Porady

Jeśli sos z czarnego pieprzu nie będzie dostępny, dodaj mieszankę 1 łyżki Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman, ¼ łyżki brązowego cukru, ¼ łyżki sosu Worcestershire, ½ łyżki oleju, 1 łyżki mąki, 2 ½ drobno posiekanego ząbka czosnku, ¼ drobno posiekanej białej cebuli, ¼ łyżki czarnego pieprzu i 200 ml bulionu wołowego (lub 50 ml Sosu Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman, pomijając czosnek w przepisie).

Alternatywy dla Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman: Naturalnie warzony sos sojowy o obniżonej o 43% zawartości soli Kikkoman, Bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman i Ekologiczny sos sojowy Kikkoman.

Do smażenia użyj oleju roślinnego lub sojowego. Nigdy nie używaj do smażenia oleju sezamowego.

Wysoka temperatura jest ważna podczas gotowania w woku, ale zachowaj ostrożność – wrzucanie wilgotnych składników na mocno rozgrzany olej może wzniecić płomień; olej może też zacząć pryskać dookoła.

Woki nieprzywierające, blaszane i żeliwne różnią się nieco pod względem przewodzenia ciepła, zdatności do użytku na płytach elektrycznych, indukcyjnych i palnikach gazowych. Różne są też sposoby ich konserwacji. Zamiast woka można użyć patelni, o ile zachowuje się wysoką temperaturę i smażymy na niej zgodnie z instrukcją.

Nigdy nie wypełniaj przesadnie woka. Jeśli przygotowujesz większe ilości składników, najlepiej będzie ugotować je partiami.

Mieszaj i obracaj składniki delikatnie, aby nie naruszać zbytnio ich struktury.

Na końcu podlej danie sosem sojowym i olejem sezamowym, aby otrzymać perfekcyjną glazurę, aromat i smak.

ID przepisu: 925

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

W woku zagotuj wodę, dodaj brokuły, zblanszuj je i odcedź na sitku.

Osusz wok. Rozgrzej na nim 3 łyżki oleju roślinnego, dodaj kawałki mięsa, szybko podsmaż i zdejmij z palnika.

Podsmaż paprykę i cebulę, a następnie cebulę dymkę i zdejmij z palnika.

Oczyść wok. Następnie podsmaż czosnek z imbirem na pozostałym oleju.

Dodaj podsmażone warzywa i mięso.

Dodaj sos z czarnego pieprzu i warzywa.

Dodaj sosu sojowego Kikkoman i oleju z prażonego sezamu Kikkoman. Dobrze wymieszaj.

Posyp mięso i warzywa szczypiorkiem, pietruszką i cebulką.

Polej sosem pozostałym w woku, posyp pieprzem i podaj z gotowanym ryżem basmati.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07
08
09

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.