

Wołowina stir-fry w sosie z czarnego pieprzu
Szybki i prosty przepis na stir-fry z kruchą wołowiną i warzywami w pikantnym sosie.
Składniki
Do przybrania
Przygotowanie
Krok 1
W woku zagotuj wodę, dodaj brokuły, zblanszuj je i odcedź na sitku.
Krok 2
Osusz wok. Rozgrzej na nim 3 łyżki oleju roślinnego, dodaj kawałki mięsa, szybko podsmaż i zdejmij z palnika.
Krok 3
Podsmaż paprykę i cebulę, a następnie cebulę dymkę i zdejmij z palnika.
Krok 4
Oczyść wok. Następnie podsmaż czosnek z imbirem na pozostałym oleju.
Krok 5
Dodaj podsmażone warzywa i mięso.
Krok 6
Dodaj sos z czarnego pieprzu i warzywa.
Krok 7
Dodaj sosu sojowego Kikkoman i oleju z prażonego sezamu Kikkoman. Dobrze wymieszaj.
Krok 8
Posyp mięso i warzywa szczypiorkiem, pietruszką i cebulką.
Krok 9
Polej sosem pozostałym w woku, posyp pieprzem i podaj z gotowanym ryżem basmati.
Porady
Jeśli sos z czarnego pieprzu nie będzie dostępny, dodaj mieszankę 1 łyżki Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman, ¼ łyżki brązowego cukru, ¼ łyżki sosu Worcestershire, ½ łyżki oleju, 1 łyżki mąki, 2 ½ drobno posiekanego ząbka czosnku, ¼ drobno posiekanej białej cebuli, ¼ łyżki czarnego pieprzu i 200 ml bulionu wołowego (lub 50 ml Sosu Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman, pomijając czosnek w przepisie).
Alternatywy dla Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman: Naturalnie warzony sos sojowy o obniżonej o 43% zawartości soli Kikkoman, Bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman i Ekologiczny sos sojowy Kikkoman.
Do smażenia użyj oleju roślinnego lub sojowego. Nigdy nie używaj do smażenia oleju sezamowego.
Wysoka temperatura jest ważna podczas gotowania w woku, ale zachowaj ostrożność – wrzucanie wilgotnych składników na mocno rozgrzany olej może wzniecić płomień; olej może też zacząć pryskać dookoła.
Woki nieprzywierające, blaszane i żeliwne różnią się nieco pod względem przewodzenia ciepła, zdatności do użytku na płytach elektrycznych, indukcyjnych i palnikach gazowych. Różne są też sposoby ich konserwacji. Zamiast woka można użyć patelni, o ile zachowuje się wysoką temperaturę i smażymy na niej zgodnie z instrukcją.
Nigdy nie wypełniaj przesadnie woka. Jeśli przygotowujesz większe ilości składników, najlepiej będzie ugotować je partiami.
Mieszaj i obracaj składniki delikatnie, aby nie naruszać zbytnio ich struktury.
Na końcu podlej danie sosem sojowym i olejem sezamowym, aby otrzymać perfekcyjną glazurę, aromat i smak.
ID przepisu: 925
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej