Bułeczki bao nadziewane warzywami i grzybami
Bułeczki bao nadziewane warzywami i grzybami

Bułeczki bao nadziewane warzywami i grzybami

Czas ogółem100 min
20 minCzas przygotowania
20 minCzas gotowania
60 minCzas odpoczywania

Pyszne mięciutkie bułeczki wypełnione wyrazistym farszem z warzyw i grzybów. Maczane w Sosie sojowym Kikkoman z dodatkiem Sosu z chili do kimchi Kikkoman są świetną propozycją na ciepłe śniadanie lub kolację.

Składniki

2 porcj(e/i)
150 g
mąki
1 ½ łyżeczka
drożdży instant
1 łyżeczka
cukru
100 ml
ciepłej wody
20 g
suszonych grzybów shiitake
100 g
pak choi
1 
marchew
1 
papryka żółta
1 
ząbek czosnku
2 łyżki
oleju
250 ml
wody
1 łyżka
sezamu
1 
dymka
Wartości odżywcze (na porcję)1624 kJ / 388 kcal
10,7 gTłuszcz
13,1 gBiałko
61 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

150 g mąki – 1 ½ łyżeczka drożdży instant – 1 łyżeczka cukru – 100 ml ciepłej wody

Do miski wsyp mąkę, drożdże i cukier. Wymieszaj. Wlej ciepłą wodę i wymieszaj ponownie. Wyrób ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 2

20 g suszonych grzybów shiitake – 100 g kapusta pak choi – 1  marchew – 1  papryka żółta – 1  ząbek czosnku – 2 łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Pokrój kapustę pak choi. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Paprykę i czosnek drobno posiekaj. Podsmaż warzywa na Oleju sezamowym Kikkoman. Dodaj posiekane grzyby i Sos sojowy Kikkoman. Smaż kilka minut, aż warzywa zmiękną, ciągle mieszając. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 3

Ciasto z kroku 1 podziel na 6 części i z każdej uformuj kulę. Kule rozwałkuj na placki. Na każdy placek nałóż farsz z  kroku 2. Zlep brzegi, aby powstała bułeczka.

Krok 4

2 łyżki oleju – 250 ml wody

Rozgrzej olej na patelni. Ułóż bułeczki i podsmaż delikatnie z obu stron. Następnie przełóż do naczynia do gotowania na parze i gotuj przez 5-7 min.

Krok 5

3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman1 łyżka sezamu – 1  dymka

Sos sojowy Kikkoman wymieszaj z Sosem z chili do kimchi Kikkoman. 
Bułeczki podawaj z sosem, posypane sezamem i posiekaną dymką.

Wskazówka:

Ciasto oraz farsz możesz przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Wyjmij składniki z lodówki pół godziny wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej. Następnie uformuj bułeczki, podsmaż i ugotuj je na parze.

ID przepisu: 1224

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

150 g mąki – 1 ½ łyżeczka drożdży instant – 1 łyżeczka cukru – 100 ml ciepłej wody

Do miski wsyp mąkę, drożdże i cukier. Wymieszaj. Wlej ciepłą wodę i wymieszaj ponownie. Wyrób ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

20 g suszonych grzybów shiitake – 100 g kapusta pak choi – 1 marchew – 1 papryka żółta – 1 ząbek czosnku – 2 łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Pokrój kapustę pak choi. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Paprykę i czosnek drobno posiekaj. Podsmaż warzywa na Oleju sezamowym Kikkoman. Dodaj posiekane grzyby i Sos sojowy Kikkoman. Smaż kilka minut, aż warzywa zmiękną, ciągle mieszając. Odstaw do ostygnięcia.

Ciasto z kroku 1 podziel na 6 części i z każdej uformuj kulę. Kule rozwałkuj na placki. Na każdy placek nałóż farsz z  kroku 2. Zlep brzegi, aby powstała bułeczka.

2 łyżki oleju – 250 ml wody

Rozgrzej olej na patelni. Ułóż bułeczki i podsmaż delikatnie z obu stron. Następnie przełóż do naczynia do gotowania na parze i gotuj przez 5-7 min.

3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman1 łyżka sezamu – 1 dymka

Sos sojowy Kikkoman wymieszaj z Sosem z chili do kimchi Kikkoman. 
Bułeczki podawaj z sosem, posypane sezamem i posiekaną dymką.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.