Bułeczki bao nadziewane warzywami i grzybami
Pyszne mięciutkie bułeczki wypełnione wyrazistym farszem z warzyw i grzybów. Maczane w Sosie sojowym Kikkoman z dodatkiem Sosu z chili do kimchi Kikkoman są świetną propozycją na ciepłe śniadanie lub kolację.
Przygotowanie
Krok 1
150 g mąki – 1 ½ łyżeczka drożdży instant – 1 łyżeczka cukru – 100 ml ciepłej wody
Do miski wsyp mąkę, drożdże i cukier. Wymieszaj. Wlej ciepłą wodę i wymieszaj ponownie. Wyrób ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2
20 g suszonych grzybów shiitake – 100 g kapusta pak choi – 1 marchew – 1 papryka żółta – 1 ząbek czosnku – 2 łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Pokrój kapustę pak choi. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Paprykę i czosnek drobno posiekaj. Podsmaż warzywa na Oleju sezamowym Kikkoman. Dodaj posiekane grzyby i Sos sojowy Kikkoman. Smaż kilka minut, aż warzywa zmiękną, ciągle mieszając. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 3
Ciasto z kroku 1 podziel na 6 części i z każdej uformuj kulę. Kule rozwałkuj na placki. Na każdy placek nałóż farsz z kroku 2. Zlep brzegi, aby powstała bułeczka.
Krok 4
2 łyżki oleju – 250 ml wody
Rozgrzej olej na patelni. Ułóż bułeczki i podsmaż delikatnie z obu stron. Następnie przełóż do naczynia do gotowania na parze i gotuj przez 5-7 min.
Krok 5
3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżka Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman – 1 łyżka sezamu – 1 dymka
Sos sojowy Kikkoman wymieszaj z Sosem z chili do kimchi Kikkoman.
Bułeczki podawaj z sosem, posypane sezamem i posiekaną dymką.
Wskazówka:
Ciasto oraz farsz możesz przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Wyjmij składniki z lodówki pół godziny wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej. Następnie uformuj bułeczki, podsmaż i ugotuj je na parze.
ID przepisu: 1224
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej