Mielona wieprzowina stir-fry po tajsku z kapustą i chili
Mielona wieprzowina stir-fry po tajsku z kapustą i chili

Mielona wieprzowina stir-fry po tajsku z kapustą i chili

Czas ogółem25 min
10 minCzas przygotowania
15 minCzas gotowania

Pełne smaku danie z wieprzowiny z chrupiącą kapustą i ostrym chili, rozwibrowane aromatami tajskich przypraw. Tak pyszne, a tak proste do zrobienia!

Składniki

2 porcj(e/i)
300 g
mielonej wieprzowiny
100 g
kapusty
2 
szalotki
4 
ząbki czosnku
2 
papryczki chili
150 g
żółtej fasolki szparagowej
4 łyżki
oleju do smażenia (np. rzepakowego)
15 g
świeżo startego imbiru
1 pęczek
tajskiej bazylii (odłóż kilka listków do dekoracji)
1 łyżka
sosu rybnego
1 ½ łyżka
sosu ostrygowego (opcjonalnie)
Wartości odżywcze (na porcję)2512 kJ / 600 kcal
38 gTłuszcz
40 gBiałko
21 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Posiekaj kapustę. Szalotkę pokrój w paski. Drobno posiekaj czosnek i chili. Fasolkę szparagową pokrój na kawałki o wielkości 2-3 cm.

Krok 2

Rozgrzej odrobinę oleju na patelni. Dodaj szalotkę i chili i smaż, aż szalotka zmięknie i zacznie brązowieć. Pod koniec dodaj czosnek i imbir.

Krok 3

Dodaj mieloną wieprzowinę i wymieszaj dokładnie, aby rozpadła się na mniejsze kawałki. Smaż na dużym ogniu, aż mięso zrumieni się ze wszystkich stron. Po 2 minutach dodaj kapustę i fasolkę szparagową i smaż razem z mięsem przez około 2 minuty. Dodaj liście tajskiej bazylii i smaż, aż uwiędną. Dodaj Sos sojowy Kikkoman, sos rybny i sos ostrygowy i dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Podawaj danie z przybraniem z listków tajskiej bazylii.

Wskazówka:

To danie świetnie komponuje się z ryżem i smażonym jajkiem.

ID przepisu: 1391

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Posiekaj kapustę. Szalotkę pokrój w paski. Drobno posiekaj czosnek i chili. Fasolkę szparagową pokrój na kawałki o wielkości 2-3 cm.

Rozgrzej odrobinę oleju na patelni. Dodaj szalotkę i chili i smaż, aż szalotka zmięknie i zacznie brązowieć. Pod koniec dodaj czosnek i imbir.

Dodaj mieloną wieprzowinę i wymieszaj dokładnie, aby rozpadła się na mniejsze kawałki. Smaż na dużym ogniu, aż mięso zrumieni się ze wszystkich stron. Po 2 minutach dodaj kapustę i fasolkę szparagową i smaż razem z mięsem przez około 2 minuty. Dodaj liście tajskiej bazylii i smaż, aż uwiędną. Dodaj Sos sojowy Kikkoman, sos rybny i sos ostrygowy i dokładnie wymieszaj.

Podawaj danie z przybraniem z listków tajskiej bazylii.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.