Makaron z czerwonym i zielonym pesto z pomidorem i awokado

Czas ogółem 25 min
15 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania

Łatwy przepis na wegetariański makaron z zielonym pesto z awokado i czerwonym pesto z pomidorem i tymiankiem.

Składniki

4 porcj(e/i)
350 g
makaronu, np. spaghetti

Na pesto z awokado

1 
duże dojrzałe awokado
kilka liści bazylii
1 
ząbek czosnku
30 g
migdałów
30 g
świeżo startego parmezanu
2 łyżki
oliwy z oliwek
trochę soku z cytryny lub limonki
sól, świeżo mielony pieprz

Na pesto pomidorowo-tymiankowe

40 g
suszonych pomidorów
30 g
świeżo startego parmezanu
30 g
prażonych orzeszków pini
liście tymianku
2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego
2 łyżki
oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz
Wartości odżywcze (na porcję) 3023 kJ  /  719 kcal
35,8 g Tłuszcz
22,1 g Białko
76,7 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Aby przygotować pesto z awokado, przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę i miąższ. Umyj bazylię i obierz czosnek.

Krok 2

Zblenduj bazylię, czosnek, miąższ awokado, migdały, parmezan, oliwę z oliwek i sok z cytryny lub limonki. Dopraw pesto solą, pieprzem i mirinem.

Krok 3

Aby przygotować pesto pomidorowo-tymiankowe, zblenduj pomidory, parmezan, orzeszki pini, tymianek, koncentrat pomidorowy i oliwę z oliwek z sosem sojowym, pieprzem i mirinem. 

Krok 4

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i podawaj z dwoma pesto. 

Wskazówka

 

Aby uzyskać wyjątkowo kremową konsystencję, wymieszaj pesto z odrobiną wody z gotowania makaronu.

Udekoruj danie pieczonymi warzywami pokrojonymi w kostkę (np. cukinią, bakłażanem, papryką) lub świeżymi ziołami.  

ID przepisu: 1030

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Aby przygotować pesto z awokado, przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę i miąższ. Umyj bazylię i obierz czosnek.

Zblenduj bazylię, czosnek, miąższ awokado, migdały, parmezan, oliwę z oliwek i sok z cytryny lub limonki. Dopraw pesto solą, pieprzem i mirinem.

Aby przygotować pesto pomidorowo-tymiankowe, zblenduj pomidory, parmezan, orzeszki pini, tymianek, koncentrat pomidorowy i oliwę z oliwek z sosem sojowym, pieprzem i mirinem. 

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i podawaj z dwoma pesto. 

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.