Pierożki gyoza faszerowane kapustą i grzybami
Zimowa pierogi w odświętnej wersji fusion: japońskie gyoza z europejskim akcentem. Wypełnione mieszanką chrupiącej kapusty i grzybów, serwowane z pikantnym sosem żurawinowym - oto sezonowy przysmak, na który wszyscy czekają.
Przygotowanie
Krok 1
100 g białej kapusty – 30 g grzybów shiitake – 30 g grzybów enoki – 80 g cebuli – 2 ząbki czosnku – 40 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 30 ml oleju rzepakowego
Warzywa na farsz drobno posiekaj i smaż na oleju przez ok. 10 minut, aż zmiękną. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman.
Krok 2
40 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 120 ml Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu) – 80 g suszonej żurawiny – 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Składniki na sos wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
Krok 3
14 arkuszy ciasta gyoza
Nałóż nadzienie z kroku 1 na arkusze ciasta i uformuj pierożki gyoza. Gotowe pierożki przełóż na patelnię i smaż z jednej strony. Gdy będą złocistobrązowe, dodaj odrobinę wody, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Podawaj pierożki z sosem żurawinowym.
Wskazówka:
Jak przygotować pierożki gyoza: Nadzienie ułóż na środku arkusza ciasta. Złóż arkusz na pół. Sklej brzegi ciasta i uformuj kształt falbanki w górnej części pierożka.
ID przepisu: 1369
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej