Pierożki gyoza faszerowane kapustą i grzybami
Pierożki gyoza faszerowane kapustą i grzybami

Pierożki gyoza faszerowane kapustą i grzybami

Czas ogółem45 min
30 minCzas przygotowania
15 minCzas gotowania

Zimowa pierogi w odświętnej wersji fusion: japońskie gyoza z europejskim akcentem. Wypełnione mieszanką chrupiącej kapusty i grzybów, serwowane z pikantnym sosem żurawinowym - oto sezonowy przysmak, na który wszyscy czekają.

Składniki

2 porcj(e/i)
14 
arkuszy ciasta gyoza

Nadzienie:

100 g
białej kapusty
30 g
grzybów shiitake
30 g
grzybów enoki
80 g
cebuli
2 
ząbki czosnku
30 ml
oleju rzepakowego

Sos:

80 g
suszonej żurawiny
1 łyżeczka
mąki kukurydzianej
Wartości odżywcze (na porcję)2721 kJ / 650 kcal
30,4 gTłuszcz
79,5 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

100 g białej kapusty – 30 g grzybów shiitake – 30 g grzybów enoki – 80 g cebuli – 2  ząbki czosnku – 40 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman30 ml oleju rzepakowego

Warzywa na farsz drobno posiekaj i smaż na oleju przez ok. 10 minut, aż zmiękną. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman.

Krok 2

40 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman120 ml Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)80 g suszonej żurawiny – 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Składniki na sos wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

Krok 3

14  arkuszy ciasta gyoza

Nałóż nadzienie z kroku 1 na arkusze ciasta i uformuj pierożki gyoza. Gotowe pierożki przełóż na patelnię i smaż z jednej strony. Gdy będą złocistobrązowe, dodaj odrobinę wody, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Podawaj pierożki z sosem żurawinowym.

Wskazówka:

Jak przygotować pierożki gyoza: Nadzienie ułóż na środku arkusza ciasta. Złóż arkusz na pół. Sklej brzegi ciasta i uformuj kształt falbanki w górnej części pierożka.

ID przepisu: 1369

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

100 g białej kapusty – 30 g grzybów shiitake – 30 g grzybów enoki – 80 g cebuli – 2 ząbki czosnku – 40 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman30 ml oleju rzepakowego

Warzywa na farsz drobno posiekaj i smaż na oleju przez ok. 10 minut, aż zmiękną. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman.

40 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman120 ml Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)80 g suszonej żurawiny – 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Składniki na sos wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

14 arkuszy ciasta gyoza

Nałóż nadzienie z kroku 1 na arkusze ciasta i uformuj pierożki gyoza. Gotowe pierożki przełóż na patelnię i smaż z jednej strony. Gdy będą złocistobrązowe, dodaj odrobinę wody, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Podawaj pierożki z sosem żurawinowym.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.