

Świąteczna gęś z pieczonymi jabłkami i sosem sojowym
Składniki
Na gęś:
Na pieczone jabłka:
Na sos:
Przygotowanie
Krok 1
Umyj gęś, osusz ją i dopraw pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Przygotuj farsz. Obierz i pokrój w kostkę cebulę. Obierz i zmiażdż czosnek. Roztop masło na patelni i podsmaż na nim cebulę i czosnek. Rozgrzej piekarnik elektryczny lub gazowy do 200℃ lub 108℃, jeśli masz piec konwekcyjny. Ciemny chleb pokrój w kostkę. Obierz i pokrój jabłka na ćwiartki, a następnie usuń rdzenie i pokrój w kostkę. Wymieszaj chleb, jabłka, pistacje i trzy łyżki sosu sojowego Kikkoman. Dopraw solą, pieprzem i imbirem. Wypełnij wnętrze gęsi farszem i zamknij za pomocą patyczków do szaszłyków. Pierś gęsi włóż do brytfanny i piecz ok. 2 godziny. Podczas pieczenia kilka razy polewaj tłuszczem. Odwróć gęś po około półtorej godziny w piekarniku. Wymieszaj miód i pozostały sos sojowy. Polej gęś na 10 minut przed końcem pieczenia.
Krok 2
Umyj i wydrąż jabłka do pieczenia. Wymieszaj marcepan, rodzynki i amaretto. Nałóż mieszaninę do środka jabłek. Na każde jabłko połóż odrobinę masła. Ułóż jabłka w naczyniu do sufletu i piecz w piekarniku z gęsią przez ostatnie 20 minut.
Krok 3
Przygotuj sos. Podgrzej cztery łyżki soków z pieczenia z bulionem z gęsi. Zagotuj, dodaj crème fraîche, dopraw sosem sojowym i zagęść zagęszczaczem sosu. Gęś podawaj z sosem, pieczonymi jabłkami, czerwoną kapustą i kopytkami.
Krok 4
To make the gravy, heat up four tablespoons of roasting juices with the goose stock, bring to the boil, stir in the crème fraîche, season with soy sauce and thicken with sauce thickener. Serve the goose with the gravy, roast apples, red cabbage and potato dumplings.
ID przepisu: 109
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej