Świąteczna gęś z pieczonymi jabłkami i sosem sojowym
Świąteczna gęś z pieczonymi jabłkami i sosem sojowym

Świąteczna gęś z pieczonymi jabłkami i sosem sojowym

Czas ogółem180 min
180 minCzas przygotowania

Składniki

4 porcj(e/i)

Na gęś:

1 
gęś (ok. 4 kg)
Świeżo zmielony pieprz
1 
cebula
1 
ząbek czosnku
2 łyżki
masła
200 g
ciemnego chleba
3 
jabłka
80 g
posiekanych orzechów pistacjowych
1 łyżeczka
mielonego imbiru
2 łyżki
miodu

Na pieczone jabłka:

4 
jabłka
100 g
marcepanu
50 g
rodzynek
2 cl
amaretto
1 łyżka
masła

Na sos:

400 ml
bulionu z gęsi (ze słoika)
2 łyżki
creme fraiche
2 łyżki
zagęszczacza do sosów
Wartości odżywcze (na porcję)1313 kJ / 313 kcal

Przygotowanie

Krok 1

Umyj gęś, osusz ją i dopraw pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Przygotuj farsz. Obierz i pokrój w kostkę cebulę. Obierz i zmiażdż czosnek. Roztop masło na patelni i podsmaż na nim cebulę i czosnek. Rozgrzej piekarnik elektryczny lub gazowy do 200℃ lub 108℃, jeśli masz piec konwekcyjny. Ciemny chleb pokrój w kostkę. Obierz i pokrój jabłka na ćwiartki, a następnie usuń rdzenie i pokrój w kostkę. Wymieszaj chleb, jabłka, pistacje i trzy łyżki sosu sojowego Kikkoman. Dopraw solą, pieprzem i imbirem. Wypełnij wnętrze gęsi farszem i zamknij za pomocą patyczków do szaszłyków. Pierś gęsi włóż do brytfanny i piecz ok. 2 godziny. Podczas pieczenia kilka razy polewaj tłuszczem. Odwróć gęś po około półtorej godziny w piekarniku. Wymieszaj miód i pozostały sos sojowy. Polej gęś na 10 minut przed końcem pieczenia.

Krok 2

Umyj i wydrąż jabłka do pieczenia. Wymieszaj marcepan, rodzynki i amaretto. Nałóż mieszaninę do środka jabłek. Na każde jabłko połóż odrobinę masła. Ułóż jabłka w naczyniu do sufletu i piecz w piekarniku z gęsią przez ostatnie 20 minut.

Krok 3

Przygotuj sos. Podgrzej cztery łyżki soków z pieczenia z bulionem z gęsi. Zagotuj, dodaj crème fraîche, dopraw sosem sojowym i zagęść zagęszczaczem sosu. Gęś podawaj z sosem, pieczonymi jabłkami, czerwoną kapustą i kopytkami.

Krok 4

To make the gravy, heat up four tablespoons of roasting juices with the goose stock, bring to the boil, stir in the crème fraîche, season with soy sauce and thicken with sauce thickener. Serve the goose with the gravy, roast apples, red cabbage and potato dumplings.

ID przepisu: 109

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Umyj gęś, osusz ją i dopraw pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Przygotuj farsz. Obierz i pokrój w kostkę cebulę. Obierz i zmiażdż czosnek. Roztop masło na patelni i podsmaż na nim cebulę i czosnek. Rozgrzej piekarnik elektryczny lub gazowy do 200℃ lub 108℃, jeśli masz piec konwekcyjny. Ciemny chleb pokrój w kostkę. Obierz i pokrój jabłka na ćwiartki, a następnie usuń rdzenie i pokrój w kostkę. Wymieszaj chleb, jabłka, pistacje i trzy łyżki sosu sojowego Kikkoman. Dopraw solą, pieprzem i imbirem. Wypełnij wnętrze gęsi farszem i zamknij za pomocą patyczków do szaszłyków. Pierś gęsi włóż do brytfanny i piecz ok. 2 godziny. Podczas pieczenia kilka razy polewaj tłuszczem. Odwróć gęś po około półtorej godziny w piekarniku. Wymieszaj miód i pozostały sos sojowy. Polej gęś na 10 minut przed końcem pieczenia.

Umyj i wydrąż jabłka do pieczenia. Wymieszaj marcepan, rodzynki i amaretto. Nałóż mieszaninę do środka jabłek. Na każde jabłko połóż odrobinę masła. Ułóż jabłka w naczyniu do sufletu i piecz w piekarniku z gęsią przez ostatnie 20 minut.

Przygotuj sos. Podgrzej cztery łyżki soków z pieczenia z bulionem z gęsi. Zagotuj, dodaj crème fraîche, dopraw sosem sojowym i zagęść zagęszczaczem sosu. Gęś podawaj z sosem, pieczonymi jabłkami, czerwoną kapustą i kopytkami.

To make the gravy, heat up four tablespoons of roasting juices with the goose stock, bring to the boil, stir in the crème fraîche, season with soy sauce and thicken with sauce thickener. Serve the goose with the gravy, roast apples, red cabbage and potato dumplings.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.