Ravioli z borowikami
Ravioli z borowikami

Ravioli z borowikami

4,4 31 Oceny
Czas ogółem 20 min
20 min Czas przygotowania

Włoski klasyk w nieoczekiwanym towarzystwie szlachetnych borowików i chrupiącej posypki z ciasteczek amaretti zyskuje zupełnie nowy smak.

Składniki

4 porcj(e/i)
300 g
ciasta na makaron
500 g
borowików
2 
cebule
1 
ząbek czosnku
100 g
masła
1 łyżeczka
proszku grzybowego z borowików
1 szczypta
cukru
3 
gałązki pietruszki
1 
żółtko
2 
gałązki tymianku
25 g
pokruszonych ciasteczek amaretti

Wartości odżywcze (na porcję)

1.744 kJ / 417 kcal
27,5 gTłuszcz
10,8 gBiałko
31,2 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Borowiki drobno posiekaj. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.

Krok 2

Wszystkie składniki podsmaż na maśle z 2 gałązkami tymianku. Dopraw proszkiem grzybowym z borowików, cukrem i sosem Sos sojowy Kikkoman. Zmniejsz ogień i gotuj, aż utworzy się zwarta masa. Przełóż farsz do miski.

Krok 3

Pietruszkę opłucz, osusz i posiekaj. Dodaj do farszu.

Krok 4

Rozwałkuj ciasto na makaron i szklanką wytnij kółka. Posmaruj je żółtkiem i nałóż farsz. Zlep brzegi i mocno dociśnij.

Krok 5

Gotuj ravioli we wrzącej wodzie przez 3-4 minuty. Przed podaniem odcedź i dorzuć trochę masła z okruchami ciasteczek amaretti.

ID przepisu: 1078

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Gotowanie krok po kroku staje się proste! Tapnij, żeby zacząć.

Borowiki drobno posiekaj. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.

Wszystkie składniki podsmaż na maśle z 2 gałązkami tymianku. Dopraw proszkiem grzybowym z borowików, cukrem i sosem Sos sojowy Kikkoman. Zmniejsz ogień i gotuj, aż utworzy się zwarta masa. Przełóż farsz do miski.

Pietruszkę opłucz, osusz i posiekaj. Dodaj do farszu.

Rozwałkuj ciasto na makaron i szklanką wytnij kółka. Posmaruj je żółtkiem i nałóż farsz. Zlep brzegi i mocno dociśnij.

Gotuj ravioli we wrzącej wodzie przez 3-4 minuty. Przed podaniem odcedź i dorzuć trochę masła z okruchami ciasteczek amaretti.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.