Papryka faszerowana fasolą adzuki

Czas ogółem 45 min
10 min Czas przygotowania
35 min Czas gotowania

Soczyste papryki nadziewane aromatycznym farszem z ugotowanej fasoli adzuki, chrupiącej cukinii, słodkich pomidorków koktajlowych i posypane serem cheddar oferują harmonijną kompozycję smaków. Całość dopełnia delikatny sos bazyliowy, który nadaje daniu świeży i wyrazisty charakter.

Składniki

2 porcj(e/i)
2 
zielone papryki
2 
żółte papryki
1 łyżka
oliwy
1 
mała cukinia
170 g
pomidorków koktajlowych
300 g
ugotowanej fasoli adzuki
50 g
sera cheddar
2 łyżki
posiekanego szczypiorku
1 szczypta
pieprzu
1 łyżeczka
suszonego oregano
1 łyżeczka
mielonej kolendry

Sos bazyliowy:

1 pęczek
świeżej bazylii
3 łyżki
oliwy z oliwek
1 
ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
Wartości odżywcze (na porcję) 2836 kJ  /  678 kcal
37,5 g Tłuszcz
25,5 g Białko
51 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

2  zielone papryki – 2  żółte papryki – 1 łyżka oliwy – 1  mała cukinia – 170 g pomidorków koktajlowych

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przekrój papryki wzdłuż i usuń nasiona. Cukinię pokrój na 1 cm kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmażaj cukinię przez 2-3 minuty, aż będzie miękka. Dodaj pomidorki koktajlowe i podsmażaj jeszcze minutę.

Krok 2

300 g ugotowanej fasoli adzuki – 50 g sera cheddar – 1 łyżka Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman2 łyżki posiekanego szczypiorku – 1 szczypta pieprzu – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1 łyżeczka mielonej kolendry

Wymieszaj w misce fasolę i podsmażone warzywa. Dodaj posiekany szczypiorek, przyprawy i Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman. Papryki nafaszeruj przygotowanym nadzieniem, równomiernie je rozprowadzając. Posyp po wierzchu startym serem. Całość piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, aż papryki będą miękkie, a farsz lekko zrumieniony.

Krok 3

1 pęczek świeżej bazylii – 3 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżka Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman1  ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

Przygotuj sos bazyliowy. W blenderze lub robocie kuchennym miksuj bazylię, oliwę z oliwek, Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman i przeciśnięty przez praskę czosnek, aż uzyskasz gładką konsystencję. Polej sosem upieczone papryki.

Wskazówka:

Fasolę adzuki możesz zastąpić fasolą czerwoną, czarną lub pinto.

ID przepisu: 1222

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

2  zielone papryki – 2  żółte papryki – 1 łyżka oliwy – 1  mała cukinia – 170 g pomidorków koktajlowych

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przekrój papryki wzdłuż i usuń nasiona. Cukinię pokrój na 1 cm kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmażaj cukinię przez 2-3 minuty, aż będzie miękka. Dodaj pomidorki koktajlowe i podsmażaj jeszcze minutę.

300 g ugotowanej fasoli adzuki – 50 g sera cheddar – 1 łyżka Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman2 łyżki posiekanego szczypiorku – 1 szczypta pieprzu – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1 łyżeczka mielonej kolendry

Wymieszaj w misce fasolę i podsmażone warzywa. Dodaj posiekany szczypiorek, przyprawy i Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman. Papryki nafaszeruj przygotowanym nadzieniem, równomiernie je rozprowadzając. Posyp po wierzchu startym serem. Całość piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, aż papryki będą miękkie, a farsz lekko zrumieniony.

1 pęczek świeżej bazylii – 3 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżka Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman1  ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

Przygotuj sos bazyliowy. W blenderze lub robocie kuchennym miksuj bazylię, oliwę z oliwek, Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman i przeciśnięty przez praskę czosnek, aż uzyskasz gładką konsystencję. Polej sosem upieczone papryki.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.