Majonezowy dip ananasowy z łososiowymi tacos
Chrupiące tacos faszerowane świeżymi warzywami i smażonym łososiem, polane pikantnym majonezem ananasowo-cytrynowym. Łososia możesz zastąpić tuńczykiem lub owocami morza, takimi jak krewetki czy przegrzebki.
Składniki
Przygotowanie
Krok 1
100 g miąższu ananasa – 1 cebula dymka – 1 mała czerwona papryczka chili – 1 ząbek czosnku – 1 cm mały kawałek imbiru (ok. 1 cm) – 1 łyżka oleju roślinnego – 1 łyżka cukru – 1 łyżka białego octu winnego – 4 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman
Ananasa pokrój w drobną kostkę. Dymkę pokrój w pierścienie. Bardzo drobno posiekaj chili, czosnek i imbir. Na małej patelni rozgrzej olej. Podsmażaj ananasa, dymkę, czosnek, imbir i chili przez ok. 3 minuty. Posyp cukrem i karmelizuj przez kolejne 3 minuty. Zdeglasuj octem i Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman. Zagotuj i zmiksuj na puree. Pozostaw do ostygnięcia na ok. 10 minut.
Krok 2
30 g czerwonej kapusty – 3 liście sałaty – 1 mały pomidor – 100 g awokado
Kapustę drobno pokrój. Liście sałaty pokrój w paski. Usuń nasiona z pomidora. Pomidora i awokado pokrój w kostkę.
Krok 3
250 g filetu z łososia – 1 łyżka oleju roślinnego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – świeżo zmielony pieprz
Łososia pokrój w kostkę. Na małej patelni rozgrzej olej. Smaż łososia przez ok. 3 minuty. Dopraw Ekologicznym sosem sojowym Kikkoman i pieprzem.
Krok 4
50 g majonezu – świeżo zmielony pieprz – 6 muszli do taco
Schłodzony ananasowy dip ponzu wymieszaj z majonezem i dopraw pieprzem. Połowę dipu rozsmaruj na muszlach do taco. Muszle napełnij kapustą, sałatą, pomidorem i awokado. Na wierzchu ułóż łososia. Podawaj tacos skropione pozostałym dipem.
ID przepisu: 1255
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej