Majonezowy dip ananasowy z łososiowymi tacos
Majonezowy dip ananasowy z łososiowymi tacos

Majonezowy dip ananasowy z łososiowymi tacos

5 1 Oceny
Czas ogółem35 min
25 minCzas przygotowania
10 minCzas gotowania
10 minCzas chłodzenia

Chrupiące tacos faszerowane świeżymi warzywami i smażonym łososiem, polane pikantnym majonezem ananasowo-cytrynowym. Łososia możesz zastąpić tuńczykiem lub owocami morza, takimi jak krewetki czy przegrzebki.

Składniki

2 porcj(e/i)
100 g
miąższu ananasa
1 
cebula dymka
1 
mała czerwona papryczka chili
1 
ząbek czosnku
1 
mały kawałek imbiru (ok. 1 cm)
1 łyżka
oleju roślinnego
1 łyżka
cukru
1 łyżka
białego octu winnego
30 g
czerwonej kapusty
3 
liście sałaty
1 
mały pomidor
100 g
awokado
250 g
filetu z łososia
świeżo zmielony pieprz
50 g
majonezu
6 
muszli do taco
Wartości odżywcze (na porcję)3471 kJ / 831 kcal
59 gTłuszcz
30,2 gBiałko
41 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

100 g miąższu ananasa – 1  cebula dymka – 1  mała czerwona papryczka chili – 1  ząbek czosnku – 1 cm mały kawałek imbiru (ok. 1 cm) – 1 łyżka oleju roślinnego – 1 łyżka cukru – 1 łyżka białego octu winnego – 4 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman

Ananasa pokrój w drobną kostkę. Dymkę pokrój w pierścienie. Bardzo drobno posiekaj chili, czosnek i imbir. Na małej patelni rozgrzej olej. Podsmażaj ananasa, dymkę, czosnek, imbir i chili przez ok. 3 minuty. Posyp cukrem i karmelizuj przez kolejne 3 minuty. Zdeglasuj octem i Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman. Zagotuj i zmiksuj na puree. Pozostaw do ostygnięcia na ok. 10 minut.

Krok 2

30 g czerwonej kapusty – 3  liście sałaty – 1  mały pomidor – 100 g awokado

Kapustę drobno pokrój. Liście sałaty pokrój w paski. Usuń nasiona z pomidora. Pomidora i awokado pokrój w kostkę.

Krok 3

250 g filetu z łososia – 1 łyżka oleju roślinnego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – świeżo zmielony pieprz

Łososia pokrój w kostkę. Na małej patelni rozgrzej olej. Smaż łososia przez ok. 3 minuty. Dopraw Ekologicznym sosem sojowym Kikkoman i pieprzem.

Krok 4

50 g majonezu – świeżo zmielony pieprz – 6  muszli do taco

Schłodzony ananasowy dip ponzu wymieszaj z majonezem i dopraw pieprzem. Połowę dipu rozsmaruj na muszlach do taco. Muszle napełnij kapustą, sałatą, pomidorem i awokado. Na wierzchu ułóż łososia. Podawaj tacos skropione pozostałym dipem.

ID przepisu: 1255

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

100 g miąższu ananasa – 1 cebula dymka – 1 mała czerwona papryczka chili – 1 ząbek czosnku – 1 cm mały kawałek imbiru (ok. 1 cm) – 1 łyżka oleju roślinnego – 1 łyżka cukru – 1 łyżka białego octu winnego – 4 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman

Ananasa pokrój w drobną kostkę. Dymkę pokrój w pierścienie. Bardzo drobno posiekaj chili, czosnek i imbir. Na małej patelni rozgrzej olej. Podsmażaj ananasa, dymkę, czosnek, imbir i chili przez ok. 3 minuty. Posyp cukrem i karmelizuj przez kolejne 3 minuty. Zdeglasuj octem i Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman. Zagotuj i zmiksuj na puree. Pozostaw do ostygnięcia na ok. 10 minut.

30 g czerwonej kapusty – 3 liście sałaty – 1 mały pomidor – 100 g awokado

Kapustę drobno pokrój. Liście sałaty pokrój w paski. Usuń nasiona z pomidora. Pomidora i awokado pokrój w kostkę.

250 g filetu z łososia – 1 łyżka oleju roślinnego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – świeżo zmielony pieprz

Łososia pokrój w kostkę. Na małej patelni rozgrzej olej. Smaż łososia przez ok. 3 minuty. Dopraw Ekologicznym sosem sojowym Kikkoman i pieprzem.

50 g majonezu – świeżo zmielony pieprz – 6 muszli do taco

Schłodzony ananasowy dip ponzu wymieszaj z majonezem i dopraw pieprzem. Połowę dipu rozsmaruj na muszlach do taco. Muszle napełnij kapustą, sałatą, pomidorem i awokado. Na wierzchu ułóż łososia. Podawaj tacos skropione pozostałym dipem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.