Grillowany stek z tuńczyka z sałatą
Delikatny, soczysty tuńczyk z chrupiącą sałatą i sezamowym dressingiem to lekka i odświeżająca propozycja na letni lunch.
Składniki
Dodatki
Dressing
Przygotowanie
Krok 1
Wymieszaj składniki na marynatę: sos sojowy, sok z pomarańczy, przyprawy oraz czosnek. Dodaj chili lub sos tabasco i dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Dokładnie i z każdej strony posmaruj marynatą tuńczyka. Odstaw do zamarynowania.
Krok 3
Usuń nadmiar marynaty z tuńczyka. Grilluj na mocno rozgrzanym ruszcie po ok. 1-2 min. z każdej strony. Ryba ma pozostać różowa w środku.
Osobno wymieszaj składniki na dressing: sos Ponzu, pastę tahini oraz oliwę.
Krok 4
Posiekaj oliwki. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki.
Krok 5
Tuńczyka posyp pietruszką. Podawaj na sałacie z oliwkami i pomidorkami. Skrop dressingiem.
ID przepisu: 1115
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej