Grillowany stek z tuńczyka z sałatą

Czas ogółem 60 min
15 min Czas przygotowania
30 min Czas marynowania
15 min Czas gotowania

Delikatny, soczysty tuńczyk z chrupiącą sałatą i sezamowym dressingiem to lekka i odświeżająca propozycja na letni lunch.

Składniki

2 porcj(e/i)
2 
steki z tuńczyka po 150 g każdy
125 ml
świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
 ½ łyżeczka
słodkiej papryki w proszku
 ½ łyżeczka
suszonego oregano
2 
ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
 ½ 
papryczki chili

Dodatki

1 pęczek
natki pietruszki
2 garście
ulubionej sałaty
90 g
drylowanych czarnych oliwek
1 łyżka
kaparów
100 g
pomidorków koktajlowych

Dressing

3 łyżki
oliwy z oliwek
1 łyżeczka
pasty tahini
Wartości odżywcze (na porcję) 3012 kJ  /  753 kcal
40 g Tłuszcz
78 g Białko
13 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Wymieszaj składniki na marynatę: sos sojowy, sok z pomarańczy, przyprawy oraz czosnek. Dodaj chili lub sos tabasco i dokładnie wymieszaj. 

Krok 2

Dokładnie i z każdej strony posmaruj marynatą tuńczyka. Odstaw do zamarynowania.

Krok 3

Usuń nadmiar marynaty z tuńczyka. Grilluj na mocno rozgrzanym ruszcie po ok. 1-2 min. z każdej strony. Ryba ma pozostać różowa w środku.
Osobno wymieszaj składniki na dressing: sos Ponzu, pastę tahini oraz oliwę.

Krok 4

Posiekaj oliwki. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki.

Krok 5

Tuńczyka posyp pietruszką. Podawaj na sałacie z oliwkami i pomidorkami. Skrop dressingiem.

ID przepisu: 1115

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Wymieszaj składniki na marynatę: sos sojowy, sok z pomarańczy, przyprawy oraz czosnek. Dodaj chili lub sos tabasco i dokładnie wymieszaj. 

Dokładnie i z każdej strony posmaruj marynatą tuńczyka. Odstaw do zamarynowania.

Usuń nadmiar marynaty z tuńczyka. Grilluj na mocno rozgrzanym ruszcie po ok. 1-2 min. z każdej strony. Ryba ma pozostać różowa w środku.
Osobno wymieszaj składniki na dressing: sos Ponzu, pastę tahini oraz oliwę.

Posiekaj oliwki. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki.

Tuńczyka posyp pietruszką. Podawaj na sałacie z oliwkami i pomidorkami. Skrop dressingiem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.