Ciasto francuskie z soczewicą

Czas ogółem 40 min
15 min Czas przygotowania
25 min Czas gotowania

Pyszne połączenie chrupiącego ciasta francuskiego z aromatycznym farszem z zielonej soczewicy i suszonych pomidorów. Delikatne i jednocześnie pełne smaku, danie z tego przepisu to doskonały pomysł na przekąskę lub lekki posiłek. Ostry akcent, uzyskany dzięki dodatkowi papryczki chili, spodoba się fanom pikantnej kuchni.

Składniki

2 porcj(e/i)
100 g
ugotowanej zielonej soczewicy
50 g
ugotowanej czerwonej soczewicy
40 g
suszonych pomidorów w oleju
 ½ 
małej cebuli
1 łyżka
oleju rzepakowego
 ½ łyżeczka
suszonego majeranku
1 łyżka
posiekanej natki pietruszki
 ½ łyżka
posiekanej papryczki chili
1 szczypta
grubo zmielonego pieprzu
150 g
ciasta francuskiego (1 opakowanie)
1 
jajko, roztrzepane (do posmarowania ciasta)
1 łyżeczka
sezamu

Sos:

1 łyżeczka
octu ryżowego
1 łyżeczka
syropu z agawy
1 łyżka
ketchupu
1 łyżeczka
posiekanej natki pietruszki
Wartości odżywcze (na porcję) 2301 kJ  /  550 kcal
33 g Tłuszcz
15 g Białko
64 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżeczka octu ryżowego – 1 łyżeczka syropu z agawy – 1 łyżka ketchupu – 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Składniki na sos dokładnie wymieszaj i odstaw.

Krok 2

100 g ugotowanej zielonej soczewicy – 50 g ugotowanej czerwonej soczewicy – 40 g suszonych pomidorów w oleju –  ½  mała cebula – 1 łyżka oleju rzepakowego – 1 łyżka oleju rzepakowego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli ½ łyżeczka suszonego majeranku – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki –  ½ łyżka posiekanej papryczki chili – 1 szczypta grubo zmielonego pieprzu

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Suszone pomidory posiekaj na mniejsze kawałki. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na oleju. Wymieszaj cebulę z ugotowaną zieloną soczewicą, suszonymi pomidorami, papryczką chili, sosem sojowym, przyprawami i ziołami.

Krok 3

150 g ciasta francuskiego (1 opakowanie) – 1  jajko, roztrzepane (do posmarowania ciasta) – 1 łyżeczka sezamu

Ciasto francuskie rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź farsz. Zwiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Delikatnie ponacinaj ciasto w kilku miejscach.

Krok 4

Włóż blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące. Studź ciasto przez kilka minut, a następnie pokrój. Podawaj z sosem.

Wskazówka:

Do przygotowania tego przepisu możesz użyć soczewicy zielonej, czerwonej lub żółtej albo mieszanki wszystkich trzech.

ID przepisu: 1220

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 łyżeczka octu ryżowego – 1 łyżeczka syropu z agawy – 1 łyżka ketchupu – 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Składniki na sos dokładnie wymieszaj i odstaw.

100 g ugotowanej zielonej soczewicy – 50 g ugotowanej czerwonej soczewicy – 40 g suszonych pomidorów w oleju –  ½  mała cebula – 1 łyżka oleju rzepakowego – 1 łyżka oleju rzepakowego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli ½ łyżeczka suszonego majeranku – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki –  ½ łyżka posiekanej papryczki chili – 1 szczypta grubo zmielonego pieprzu

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Suszone pomidory posiekaj na mniejsze kawałki. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na oleju. Wymieszaj cebulę z ugotowaną zieloną soczewicą, suszonymi pomidorami, papryczką chili, sosem sojowym, przyprawami i ziołami.

150 g ciasta francuskiego (1 opakowanie) – 1  jajko, roztrzepane (do posmarowania ciasta) – 1 łyżeczka sezamu

Ciasto francuskie rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź farsz. Zwiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Delikatnie ponacinaj ciasto w kilku miejscach.

Włóż blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące. Studź ciasto przez kilka minut, a następnie pokrój. Podawaj z sosem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.