Ciasto francuskie z soczewicą
Pyszne połączenie chrupiącego ciasta francuskiego z aromatycznym farszem z zielonej soczewicy i suszonych pomidorów. Delikatne i jednocześnie pełne smaku, danie z tego przepisu to doskonały pomysł na przekąskę lub lekki posiłek. Ostry akcent, uzyskany dzięki dodatkowi papryczki chili, spodoba się fanom pikantnej kuchni.
Składniki
Sos:
Przygotowanie
Krok 1
2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 1 łyżeczka octu ryżowego – 1 łyżeczka syropu z agawy – 1 łyżka ketchupu – 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Składniki na sos dokładnie wymieszaj i odstaw.
Krok 2
100 g ugotowanej zielonej soczewicy – 50 g ugotowanej czerwonej soczewicy – 40 g suszonych pomidorów w oleju – ½ mała cebula – 1 łyżka oleju rzepakowego – 1 łyżka oleju rzepakowego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – ½ łyżeczka suszonego majeranku – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – ½ łyżka posiekanej papryczki chili – 1 szczypta grubo zmielonego pieprzu
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Suszone pomidory posiekaj na mniejsze kawałki. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na oleju. Wymieszaj cebulę z ugotowaną zieloną soczewicą, suszonymi pomidorami, papryczką chili, sosem sojowym, przyprawami i ziołami.
Krok 3
150 g ciasta francuskiego (1 opakowanie) – 1 jajko, roztrzepane (do posmarowania ciasta) – 1 łyżeczka sezamu
Ciasto francuskie rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź farsz. Zwiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Delikatnie ponacinaj ciasto w kilku miejscach.
Krok 4
Włóż blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące. Studź ciasto przez kilka minut, a następnie pokrój. Podawaj z sosem.
Wskazówka:
Do przygotowania tego przepisu możesz użyć soczewicy zielonej, czerwonej lub żółtej albo mieszanki wszystkich trzech.
ID przepisu: 1220
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej