Szaszłyki z klopsików z indyka
Składniki
Na tsukune:
Na glazurę sojową:
Na przybranie:
Przygotowanie
Krok 1
Namocz drewniane szpikulce w zimnej wodzie przez co najmniej 30 minut. Dzięki temu nie spalą się w piekarniku.
Krok 2
Zmieszaj składniki na glazurę sojową na małej patelni. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, aż płynu będzie o połowę mniej. Zostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Krok 3
Składniki na indyka tsukune umieść w dużej misce. Zmieszaj je dobrze czystymi rękami. Uformuj około 24 małych klopsików. Chłodź przez 30 minut, aby nabrały formy.
Krok 4
Mocno rozgrzej piekarnik. Nabij po dwa lub trzy klopsiki na każdy z namoczonych szpikulców (w zależności od ich długości). Umieść na naoliwionej blasze.
Krok 5
Piecz szaszłyki przez 10-15 minut, aż się zrumienią. Co kilka minut obracaj je i obficie smaruj glazurą. Posyp dymką przed podaniem.
ID przepisu: 296
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej