Szaszłyki z klopsików z indyka

Czas ogółem 50 min
20 min Czas przygotowania
30 min Czas marynowania

Składniki

4 porcj(e/i)

Na tsukune:

500 g
mielonego mięsa z indyka
3 
cebule dymki, drobno posiekane
1 łyżeczka
drobno posiekanego lub startego imbiru
2 
czosnku, zgniecione
2 ½ łyżki
mąki kukurydzianej

Na glazurę sojową:

50 ml
sosu mirin
25 ml
sake (albo wytrawnej sherry)
25 ml
wody
2 łyżeczki
miękkiego jasnobrązowego cukru

Na przybranie:

Posiekana drobnocebula dymka
Olej roślinny do posmarowania
Potrzebujesz również 12 drewnianych patyczków do szaszłyków średniej długości
Wartości odżywcze (na porcję) 992 kJ  /  237 kcal
7,2 g Tłuszcz
26,7 g Białko
15,5 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Namocz drewniane szpikulce w zimnej wodzie przez co najmniej 30 minut. Dzięki temu nie spalą się w piekarniku.

Krok 2

Zmieszaj składniki na glazurę sojową na małej patelni. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, aż płynu będzie o połowę mniej. Zostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

Krok 3

Składniki na indyka tsukune umieść w dużej misce. Zmieszaj je dobrze czystymi rękami. Uformuj około 24 małych klopsików. Chłodź przez 30 minut, aby nabrały formy.

Krok 4

Mocno rozgrzej piekarnik. Nabij po dwa lub trzy klopsiki na każdy z namoczonych szpikulców (w zależności od ich długości). Umieść na naoliwionej blasze.

Krok 5

Piecz szaszłyki przez 10-15 minut, aż się zrumienią. Co kilka minut obracaj je i obficie smaruj glazurą. Posyp dymką przed podaniem.

ID przepisu: 296

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Namocz drewniane szpikulce w zimnej wodzie przez co najmniej 30 minut. Dzięki temu nie spalą się w piekarniku.

Zmieszaj składniki na glazurę sojową na małej patelni. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, aż płynu będzie o połowę mniej. Zostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

Składniki na indyka tsukune umieść w dużej misce. Zmieszaj je dobrze czystymi rękami. Uformuj około 24 małych klopsików. Chłodź przez 30 minut, aby nabrały formy.

Mocno rozgrzej piekarnik. Nabij po dwa lub trzy klopsiki na każdy z namoczonych szpikulców (w zależności od ich długości). Umieść na naoliwionej blasze.

Piecz szaszłyki przez 10-15 minut, aż się zrumienią. Co kilka minut obracaj je i obficie smaruj glazurą. Posyp dymką przed podaniem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.