Kąski tortilli z owocami morza
Kąski tortilli z owocami morza

Kąski tortilli z owocami morza

Czas ogółem40 min
10 minCzas przygotowania
30 minCzas gotowania

Kąski tortilli to doskonała przekąska do spałaszowania poza domem! Łączą w sobie pikantne pieczone ziemniaki, owoce morza, fasolę edamame i paprykę, a wszystko to doprawione sosem sojowym o obniżonej zawartości soli. Tortillowe kąski są proste w przygotowaniu, łatwe do pokrojenia i zapakowania - to idealny wybór na ucztę pod chmurką!

Składniki

4 porcj(e/i)
3 łyżki
oleju roślinnego
400 g
gotowych kostek ziemniaczanych
200 g
pokrojonej w kostkę papryki w różnych kolorach
1 
drobno posiekana cebula
1 
zmiażdżony ząbek czosnku
250 g
rozmrożonych owoców morza
150 g
edamame w łupinach
8 
jaj
 ½ łyżeczka
słodkiej papryki w proszku
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki
świeżo posiekanej natki pietruszki
Wartości odżywcze (na porcję)1629 kJ / 392 kcal
20 gTłuszcz
28 gBiałko
21 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

3 łyżki oleju roślinnego – 400 g gotowych kostek ziemniaczanych – 200 g pokrojonej w kostkę papryki w różnych kolorach – 1  drobno posiekana cebula – 1  zmiażdżony ząbek czosnku – 250 g rozmrożonych owoców morza – 150 g edamame w łupinach

Rozgrzej olej na patelni (średnica ok. 26 cm) i smaż wszystkie składniki przez około 3 minuty.

Krok 2

8  jaj – 60 ml Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli ½ łyżeczka słodkiej papryki w proszku – świeżo zmielony pieprz

Wymieszaj składniki. Polej nimi mieszankę warzyw i owoców morza na patelni. Przykryj i pozostaw na małym ogniu na 20-30 minut.

Krok 3

2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki

Schłodzoną tortillę z owocami morza pokrój na małe kawałki. Posyp natką pietruszki i zapakuj.

Tip:

Jeśli dysponujesz blachą żaroodporną, zamiast na płycie grzejnej możesz piec tortillę bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-30 minut.

ID przepisu: 1288

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

3 łyżki oleju roślinnego – 400 g gotowych kostek ziemniaczanych – 200 g pokrojonej w kostkę papryki w różnych kolorach – 1 drobno posiekana cebula – 1 zmiażdżony ząbek czosnku – 250 g rozmrożonych owoców morza – 150 g edamame w łupinach

Rozgrzej olej na patelni (średnica ok. 26 cm) i smaż wszystkie składniki przez około 3 minuty.

8 jaj – 60 ml Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli ½ łyżeczka słodkiej papryki w proszku – świeżo zmielony pieprz

Wymieszaj składniki. Polej nimi mieszankę warzyw i owoców morza na patelni. Przykryj i pozostaw na małym ogniu na 20-30 minut.

2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki

Schłodzoną tortillę z owocami morza pokrój na małe kawałki. Posyp natką pietruszki i zapakuj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.