Kąski tortilli z owocami morza
Kąski tortilli to doskonała przekąska do spałaszowania poza domem! Łączą w sobie pikantne pieczone ziemniaki, owoce morza, fasolę edamame i paprykę, a wszystko to doprawione sosem sojowym o obniżonej zawartości soli. Tortillowe kąski są proste w przygotowaniu, łatwe do pokrojenia i zapakowania - to idealny wybór na ucztę pod chmurką!
Składniki
Przygotowanie
Krok 1
3 łyżki oleju roślinnego – 400 g gotowych kostek ziemniaczanych – 200 g pokrojonej w kostkę papryki w różnych kolorach – 1 drobno posiekana cebula – 1 zmiażdżony ząbek czosnku – 250 g rozmrożonych owoców morza – 150 g edamame w łupinach
Rozgrzej olej na patelni (średnica ok. 26 cm) i smaż wszystkie składniki przez około 3 minuty.
Krok 2
8 jaj – 60 ml Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – ½ łyżeczka słodkiej papryki w proszku – świeżo zmielony pieprz
Wymieszaj składniki. Polej nimi mieszankę warzyw i owoców morza na patelni. Przykryj i pozostaw na małym ogniu na 20-30 minut.
Krok 3
2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
Schłodzoną tortillę z owocami morza pokrój na małe kawałki. Posyp natką pietruszki i zapakuj.
Tip:
Jeśli dysponujesz blachą żaroodporną, zamiast na płycie grzejnej możesz piec tortillę bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-30 minut.
ID przepisu: 1288
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej