

Smażona brukselka z guanciale i cytryną
Ziemisty smak brukselek w połączeniu z wytrawną głębią włoskiego guanciale, pikantną marynowaną cytryną i chrupiącą słodyczą kwaśnego jabłka. Kipiący smakiem, rozkoszny dodatek do każdego dania głównego.
Przygotowanie
Krok 1

70 g włoskiego guanciale, pokrojonego w kostkę – 300 g brukselki, przyciętej i przekrojonej na pół – 2 szalotki
Rozgrzej dużą patelnię bezpośrednio nad ogniem, aż będzie bardzo gorąca. Dodaj pokrojone w kostkę guanciale i smaż przez 3-4 minuty, aż będzie chrupiące. Dodaj brukselkę i pokrojoną w kostkę szalotkę i smaż przez 7-8 minut, aż zaczną brązowieć i mięknąć.
Krok 2

1 marynowana cytryna, pokrojona w cienkie – 1 małe kwaśne jabłko – 5 g świeżych liści bazylii – 20 g Pecorino Romano – 20 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 40 ml Sos Teriyaki BBQ z miodem Kikkoman – 2 ząbki czosnku
Dodaj Sos sojowy Kikkoman, Sos Teriyaki z miodem Kikkoman i kostki czosnku do patelni z guanciale, szalotkami i brukselkami. Gotuj przez 1-2 minuty, aż powstanie jedwabisty sos, który pokryje brukselki. Przełóż na półmisek. Udekoruj pokrojoną marynowaną cytryną, kostkami kwaśnego jabłka, świeżymi liśćmi bazylii i startym serem Pecorino Romano.
Wskazówka
ID przepisu: 1454
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej