Smażona brukselka z guanciale i cytryną
Smażona brukselka z guanciale i cytryną

Smażona brukselka z guanciale i cytryną

Czas ogółem19 min
5 minCzas przygotowania
14 minCzas gotowania

Ziemisty smak brukselek w połączeniu z wytrawną głębią włoskiego guanciale, pikantną marynowaną cytryną i chrupiącą słodyczą kwaśnego jabłka. Kipiący smakiem, rozkoszny dodatek do każdego dania głównego.

Składniki

2 porcj(e/i)
300 g
brukselki, przyciętej i przekrojonej na pół
2 
szalotki
70 g
włoskiego guanciale, pokrojonego w kostkę
2 
ząbki czosnku
1 
marynowana cytryna, pokrojona w cienkie plasterki
1 
małe kwaśne jabłko
5 g
świeżych liści bazylii
20 g
pecorino romano
Wartości odżywcze (na porcję)1340 kJ / 320 kcal
20 gTłuszcz
10 gBiałko
25 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

70 g włoskiego guanciale, pokrojonego w kostkę – 300 g brukselki, przyciętej i przekrojonej na pół – 2  szalotki

Rozgrzej dużą patelnię bezpośrednio nad ogniem, aż będzie bardzo gorąca. Dodaj pokrojone w kostkę guanciale i smaż przez 3-4 minuty, aż będzie chrupiące. Dodaj brukselkę i pokrojoną w kostkę szalotkę i smaż przez 7-8 minut, aż zaczną brązowieć i mięknąć.

Krok 2

1  marynowana cytryna, pokrojona w cienkie – 1  małe kwaśne jabłko – 5 g świeżych liści bazylii – 20 g Pecorino Romano – 20 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman40 ml Sos Teriyaki BBQ z miodem Kikkoman2  ząbki czosnku

Dodaj Sos sojowy Kikkoman, Sos Teriyaki z miodem Kikkoman i kostki czosnku do patelni z guanciale, szalotkami i brukselkami. Gotuj przez 1-2 minuty, aż powstanie jedwabisty sos, który pokryje brukselki. Przełóż na półmisek. Udekoruj pokrojoną marynowaną cytryną, kostkami kwaśnego jabłka, świeżymi liśćmi bazylii i startym serem Pecorino Romano.

Wskazówka

ID przepisu: 1454

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

70 g włoskiego guanciale, pokrojonego w kostkę – 300 g brukselki, przyciętej i przekrojonej na pół – 2 szalotki

Rozgrzej dużą patelnię bezpośrednio nad ogniem, aż będzie bardzo gorąca. Dodaj pokrojone w kostkę guanciale i smaż przez 3-4 minuty, aż będzie chrupiące. Dodaj brukselkę i pokrojoną w kostkę szalotkę i smaż przez 7-8 minut, aż zaczną brązowieć i mięknąć.

1 marynowana cytryna, pokrojona w cienkie – 1 małe kwaśne jabłko – 5 g świeżych liści bazylii – 20 g Pecorino Romano – 20 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman40 ml Sos Teriyaki BBQ z miodem Kikkoman2 ząbki czosnku

Dodaj Sos sojowy Kikkoman, Sos Teriyaki z miodem Kikkoman i kostki czosnku do patelni z guanciale, szalotkami i brukselkami. Gotuj przez 1-2 minuty, aż powstanie jedwabisty sos, który pokryje brukselki. Przełóż na półmisek. Udekoruj pokrojoną marynowaną cytryną, kostkami kwaśnego jabłka, świeżymi liśćmi bazylii i startym serem Pecorino Romano.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.