Cytrusowy łosoś z grillowanym arbuzem
Cytrusowy łosoś z grillowanym arbuzem

Cytrusowy łosoś z grillowanym arbuzem

4,8 5 Oceny
Czas ogółem60 min
60 minCzas przygotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
800 g
filetu z łososia ze skórą
1 
pomarańcza
4 łyżki
oliwy z oliwek
Mieszanka świeżych ziół: kolendra, mięta, pietruszka

Grilled vegetables:

200 g
cherry tomatoes
200 g
yellow zucchini
100 g
red onion
7 
forest mushrooms or white mushrooms
Black pepper
3 łyżki
olive oil
4 łyżeczki
dried oregano

Grilled watermelon:

4 plasterki
of watermelon
Ponzu for sprinkling
Pół małego arbuza

Przygotowanie

Krok 1

Zetrzyj skórkę z pomarańczy. Przekrój pomarańczę na pół, wyciśnij sok do miski, dodaj sos sojowy, sos Ponzu i dobrze wymieszaj. Oczyść łososia, pokrój w kawałki ok. 200 g, włóż do miski z marynatą i odstaw do zamarynowania na ok. 30 minut. Pokrój arbuza w plastry i trójkąty i grilluj bezpośrednio na ruszcie z obu stron, skrapiaj sosem Ponzu. Wyjmij łososia z marynaty, wytrzyj ręcznikiem papierowym i smaż na grillu skórką do dołu, aż będzie chrupiąca. Wtedy przewróć i grilluj jeszcze ok. 2-3 minuty. Podawaj z grillowanym arbuzem i grillowanymi warzywami. 

Krok 2

Prepare the dressing for vegetables: mix Ponzu with olive oil, oregano and pepper. Half cherry tomatoes, slice zucchini and onion and put them on a grilling tray along with mushrooms. Sprinkle all with dressing and grill on both sides for few minutes. Grill watermelon slices directly on the grid and sprinkle with Ponzu sauce.

Krok 3

Take salmon out of marinade and wipe dry with kitchen paper. Place on grill (skin down) and grill until crispy, then turn and grill on the other side for 2-3 minutes. Serve with grilled vegetables and watermelon.

ID przepisu: 217

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Zetrzyj skórkę z pomarańczy. Przekrój pomarańczę na pół, wyciśnij sok do miski, dodaj sos sojowy, sos Ponzu i dobrze wymieszaj. Oczyść łososia, pokrój w kawałki ok. 200 g, włóż do miski z marynatą i odstaw do zamarynowania na ok. 30 minut. Pokrój arbuza w plastry i trójkąty i grilluj bezpośrednio na ruszcie z obu stron, skrapiaj sosem Ponzu. Wyjmij łososia z marynaty, wytrzyj ręcznikiem papierowym i smaż na grillu skórką do dołu, aż będzie chrupiąca. Wtedy przewróć i grilluj jeszcze ok. 2-3 minuty. Podawaj z grillowanym arbuzem i grillowanymi warzywami. 

Prepare the dressing for vegetables: mix Ponzu with olive oil, oregano and pepper. Half cherry tomatoes, slice zucchini and onion and put them on a grilling tray along with mushrooms. Sprinkle all with dressing and grill on both sides for few minutes. Grill watermelon slices directly on the grid and sprinkle with Ponzu sauce.

Take salmon out of marinade and wipe dry with kitchen paper. Place on grill (skin down) and grill until crispy, then turn and grill on the other side for 2-3 minutes. Serve with grilled vegetables and watermelon.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.