Makaron pełnoziarnisty z kapustą i orzechami
Makaron pełnoziarnisty z kapustą i orzechami

Makaron pełnoziarnisty z kapustą i orzechami

Czas ogółem25 min
15 minCzas przygotowania
10 minCzas gotowania

Pyszne i pożywne wegańskie danie, które zgromadzi przy stole całą rodzinę: makaron z chrupiącymi orzechami, soczystą kapustą i pikantnym sosem czosnkowo-cytrynowym.

Składniki

2 porcj(e/i)
4 łyżki
oliwy z oliwek
 ½ 
cytryny (na sok)
1 łyżeczka
startej skórki z cytryny
1 pęczek
pietruszki
2 szczypty
czarnego pieprzu
150 g
pełnoziarnistego makaronu fusilli
300 g
kapusty włoskiej
2 
ząbki czosnku
200 g
pomidorków koktajlowych
80 g
orzechów włoskich
Wartości odżywcze (na porcję)3322 kJ / 794 kcal
45 gTłuszcz
24,5 gBiałko
68 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

3 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli ½  cytryny (na sok) – 1 łyżeczka startej skórki z cytryny – 1 pęczek pietruszki – 2 szczypty czarnego pieprzu

Drobno posiekaj pietruszkę. Odłóż jedną gałązkę do dekoracji. Wymieszaj z pozostałymi składnikami i odstaw.

Krok 2

150 g pełnoziarnistego makaronu fusilli – 300 g kapusty włoskiej – 2  ząbki czosnku – 200 g pomidorków koktajlowych – 80 g orzechów włoskich – 1 łyżka oliwy z oliwek

Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Upraż orzechy włoskie. Poszatkuj kapustę, drobno posiekaj czosnek i przekrój pomidorki na połowy. Na patelni podsmaż kapustę na oliwie. Gdy kapusta trochę zmięknie, dodaj czosnek, pomidorki i orzechy włoskie. Smaż przez kolejne 2-3 minuty.

Krok 3

1  gałązka pietruszki

Wymieszaj warzywa i makaron z kroku 2 z sosem z kroku 1. Udekoruj pietruszką.

Wskazówka:

Orzechy włoskie możesz zastąpić orzechami pekan.

ID przepisu: 1382

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

3 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli ½ cytryny (na sok) – 1 łyżeczka startej skórki z cytryny – 1 pęczek pietruszki – 2 szczypty czarnego pieprzu

Drobno posiekaj pietruszkę. Odłóż jedną gałązkę do dekoracji. Wymieszaj z pozostałymi składnikami i odstaw.

150 g pełnoziarnistego makaronu fusilli – 300 g kapusty włoskiej – 2 ząbki czosnku – 200 g pomidorków koktajlowych – 80 g orzechów włoskich – 1 łyżka oliwy z oliwek

Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Upraż orzechy włoskie. Poszatkuj kapustę, drobno posiekaj czosnek i przekrój pomidorki na połowy. Na patelni podsmaż kapustę na oliwie. Gdy kapusta trochę zmięknie, dodaj czosnek, pomidorki i orzechy włoskie. Smaż przez kolejne 2-3 minuty.

1 gałązka pietruszki

Wymieszaj warzywa i makaron z kroku 2 z sosem z kroku 1. Udekoruj pietruszką.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.