Makaron pełnoziarnisty z kapustą i orzechami
Pyszne i pożywne wegańskie danie, które zgromadzi przy stole całą rodzinę: makaron z chrupiącymi orzechami, soczystą kapustą i pikantnym sosem czosnkowo-cytrynowym.
Przygotowanie
Krok 1
3 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – ½ cytryny (na sok) – 1 łyżeczka startej skórki z cytryny – 1 pęczek pietruszki – 2 szczypty czarnego pieprzu
Drobno posiekaj pietruszkę. Odłóż jedną gałązkę do dekoracji. Wymieszaj z pozostałymi składnikami i odstaw.
Krok 2
150 g pełnoziarnistego makaronu fusilli – 300 g kapusty włoskiej – 2 ząbki czosnku – 200 g pomidorków koktajlowych – 80 g orzechów włoskich – 1 łyżka oliwy z oliwek
Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Upraż orzechy włoskie. Poszatkuj kapustę, drobno posiekaj czosnek i przekrój pomidorki na połowy. Na patelni podsmaż kapustę na oliwie. Gdy kapusta trochę zmięknie, dodaj czosnek, pomidorki i orzechy włoskie. Smaż przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 3
1 gałązka pietruszki
Wymieszaj warzywa i makaron z kroku 2 z sosem z kroku 1. Udekoruj pietruszką.
Wskazówka:
Orzechy włoskie możesz zastąpić orzechami pekan.
ID przepisu: 1382
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej