Pieczony indyk w sojowej marynacie pomarańczowo-miodowej

5 1 Oceny
Czas ogółem 130 min
130 min Czas przygotowania

Aromatyczny pieczony indyk w marynacie sojowej z pomarańczą i miodem oraz brukselką - ten smak oznacza jedno: Boże Narodzenie!

Składniki

4 porcj(e/i)
1 
cały indyk
150 ml
soku pomarańczowego
2 łyżki
miodu
 ½ 
bagietki
150 g
boczku pokrojonego w kostkę
100 ml
mleka
1 
jajko
3 łyżki
oleju rzepakowego
 ½ 
startej gałki muszkatołowej
600 g
obranych ziemniaków
300 g
brukselki
300 g
pasternaku
1 
granat
Wartości odżywcze (na porcję) 2981 kJ  /  710 kcal
18,6 g Tłuszcz
67,9 g Białko
64,4 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj nadzienie. Bagietkę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż boczek na patelni z 3 łyżkami oleju rzepakowego. Dodaj bagietkę i podsmaż.

Krok 2

Przełóż zawartość patelni do miski. Zalej mlekiem i 4 łyżkami sosu sojowego Kikkoman. Dodaj jajko i startą gałkę muszkatołową. Wymieszaj.

Krok 3

Wstaw brytfannę do piekarnika i rozgrzej do 160°C.

Krok 4

Nafaszeruj indyka wcześniej przygotowanym nadzieniem i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 90 minut.

Krok 5

Przygotuj marynatę. Wymieszaj miód, sok pomarańczowy i 4 łyżki sosu sojowego Kikkoman. Po godzinie w piekarniku, zacznij co jakiś czas polewać skórkę indyka marynatą.

Krok 6

Ziemniaki, brukselkę i pasternak umyj i osusz. Ziemniaki obierz i włóż do zimnej wody. Gotuj ok. 30 minut. Ziemniaki powinny być gotowe razem z indykiem. 

Krok 7

Pasternak obierz i pokrój według uznania. Obierz brukselkę z zewnętrznych liści i odkrój końcowy kawałek głąba. Natnij na krzyż koniec kapustki. Blanszuj we wrzącej wodzie przez ok. 4 minuty.

Krok 8

Dodaj pasternak i brukselkę do indyka na ostatnie pół godziny pieczenia. 

Krok 9

Przekrój granat na pół i postukaj go łyżką od zewnątrz, trzymając granat nad miską. Pestki będą wpadać do miski.

Krok 10

Podkręć temperaturę w piekarniku do 200°C i przyrumień indyka przez ostatnie 10 minut. Nie zapominaj o polewaniu skórki indyka marynatą.

Krok 11

Podawaj indyka z ziemniakami, pasternakiem i brukselką. Udekoruj pestkami granatu.

ID przepisu: 1089

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Przygotuj nadzienie. Bagietkę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż boczek na patelni z 3 łyżkami oleju rzepakowego. Dodaj bagietkę i podsmaż.

Przełóż zawartość patelni do miski. Zalej mlekiem i 4 łyżkami sosu sojowego Kikkoman. Dodaj jajko i startą gałkę muszkatołową. Wymieszaj.

Wstaw brytfannę do piekarnika i rozgrzej do 160°C.

Nafaszeruj indyka wcześniej przygotowanym nadzieniem i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 90 minut.

Przygotuj marynatę. Wymieszaj miód, sok pomarańczowy i 4 łyżki sosu sojowego Kikkoman. Po godzinie w piekarniku, zacznij co jakiś czas polewać skórkę indyka marynatą.

Ziemniaki, brukselkę i pasternak umyj i osusz. Ziemniaki obierz i włóż do zimnej wody. Gotuj ok. 30 minut. Ziemniaki powinny być gotowe razem z indykiem. 

Pasternak obierz i pokrój według uznania. Obierz brukselkę z zewnętrznych liści i odkrój końcowy kawałek głąba. Natnij na krzyż koniec kapustki. Blanszuj we wrzącej wodzie przez ok. 4 minuty.

Dodaj pasternak i brukselkę do indyka na ostatnie pół godziny pieczenia. 

Przekrój granat na pół i postukaj go łyżką od zewnątrz, trzymając granat nad miską. Pestki będą wpadać do miski.

Podkręć temperaturę w piekarniku do 200°C i przyrumień indyka przez ostatnie 10 minut. Nie zapominaj o polewaniu skórki indyka marynatą.

Podawaj indyka z ziemniakami, pasternakiem i brukselką. Udekoruj pestkami granatu.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.