Pieczony indyk w sojowej marynacie pomarańczowo-miodowej
Pieczony indyk w sojowej marynacie pomarańczowo-miodowej

Pieczony indyk w sojowej marynacie pomarańczowo-miodowej

4,8 30 Oceny
Czas ogółem130 min
130 minCzas przygotowania

Aromatyczny pieczony indyk w marynacie sojowej z pomarańczą i miodem oraz brukselką - ten smak oznacza jedno: Boże Narodzenie!

Składniki

4 porcj(e/i)
1 
cały indyk
150 ml
soku pomarańczowego
2 łyżki
miodu
 ½ 
bagietki
150 g
boczku pokrojonego w kostkę
100 ml
mleka
1 
jajko
3 łyżki
oleju rzepakowego
 ½ 
startej gałki muszkatołowej
600 g
obranych ziemniaków
300 g
brukselki
300 g
pasternaku
1 
granat
Wartości odżywcze (na porcję)2981 kJ / 710 kcal
18,6 gTłuszcz
67,9 gBiałko
64,4 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj nadzienie. Bagietkę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż boczek na patelni z 3 łyżkami oleju rzepakowego. Dodaj bagietkę i podsmaż.

Krok 2

Przełóż zawartość patelni do miski. Zalej mlekiem i 4 łyżkami sosu sojowego Kikkoman. Dodaj jajko i startą gałkę muszkatołową. Wymieszaj.

Krok 3

Wstaw brytfannę do piekarnika i rozgrzej do 160°C.

Krok 4

Nafaszeruj indyka wcześniej przygotowanym nadzieniem i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 90 minut.

Krok 5

Przygotuj marynatę. Wymieszaj miód, sok pomarańczowy i 4 łyżki sosu sojowego Kikkoman. Po godzinie w piekarniku, zacznij co jakiś czas polewać skórkę indyka marynatą.

Krok 6

Ziemniaki, brukselkę i pasternak umyj i osusz. Ziemniaki obierz i włóż do zimnej wody. Gotuj ok. 30 minut. Ziemniaki powinny być gotowe razem z indykiem. 

Krok 7

Pasternak obierz i pokrój według uznania. Obierz brukselkę z zewnętrznych liści i odkrój końcowy kawałek głąba. Natnij na krzyż koniec kapustki. Blanszuj we wrzącej wodzie przez ok. 4 minuty.

Krok 8

Dodaj pasternak i brukselkę do indyka na ostatnie pół godziny pieczenia. 

Krok 9

Przekrój granat na pół i postukaj go łyżką od zewnątrz, trzymając granat nad miską. Pestki będą wpadać do miski.

Krok 10

Podkręć temperaturę w piekarniku do 200°C i przyrumień indyka przez ostatnie 10 minut. Nie zapominaj o polewaniu skórki indyka marynatą.

Krok 11

Podawaj indyka z ziemniakami, pasternakiem i brukselką. Udekoruj pestkami granatu.

ID przepisu: 1089

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Przygotuj nadzienie. Bagietkę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż boczek na patelni z 3 łyżkami oleju rzepakowego. Dodaj bagietkę i podsmaż.

Przełóż zawartość patelni do miski. Zalej mlekiem i 4 łyżkami sosu sojowego Kikkoman. Dodaj jajko i startą gałkę muszkatołową. Wymieszaj.

Wstaw brytfannę do piekarnika i rozgrzej do 160°C.

Nafaszeruj indyka wcześniej przygotowanym nadzieniem i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 90 minut.

Przygotuj marynatę. Wymieszaj miód, sok pomarańczowy i 4 łyżki sosu sojowego Kikkoman. Po godzinie w piekarniku, zacznij co jakiś czas polewać skórkę indyka marynatą.

Ziemniaki, brukselkę i pasternak umyj i osusz. Ziemniaki obierz i włóż do zimnej wody. Gotuj ok. 30 minut. Ziemniaki powinny być gotowe razem z indykiem. 

Pasternak obierz i pokrój według uznania. Obierz brukselkę z zewnętrznych liści i odkrój końcowy kawałek głąba. Natnij na krzyż koniec kapustki. Blanszuj we wrzącej wodzie przez ok. 4 minuty.

Dodaj pasternak i brukselkę do indyka na ostatnie pół godziny pieczenia. 

Przekrój granat na pół i postukaj go łyżką od zewnątrz, trzymając granat nad miską. Pestki będą wpadać do miski.

Podkręć temperaturę w piekarniku do 200°C i przyrumień indyka przez ostatnie 10 minut. Nie zapominaj o polewaniu skórki indyka marynatą.

Podawaj indyka z ziemniakami, pasternakiem i brukselką. Udekoruj pestkami granatu.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.