

Pieczony indyk w sojowej marynacie pomarańczowo-miodowej
Aromatyczny pieczony indyk w marynacie sojowej z pomarańczą i miodem oraz brukselką - ten smak oznacza jedno: Boże Narodzenie!
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj nadzienie. Bagietkę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż boczek na patelni z 3 łyżkami oleju rzepakowego. Dodaj bagietkę i podsmaż.
Krok 2
Przełóż zawartość patelni do miski. Zalej mlekiem i 4 łyżkami sosu sojowego Kikkoman. Dodaj jajko i startą gałkę muszkatołową. Wymieszaj.
Krok 3
Wstaw brytfannę do piekarnika i rozgrzej do 160°C.
Krok 4
Nafaszeruj indyka wcześniej przygotowanym nadzieniem i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 90 minut.
Krok 5
Przygotuj marynatę. Wymieszaj miód, sok pomarańczowy i 4 łyżki sosu sojowego Kikkoman. Po godzinie w piekarniku, zacznij co jakiś czas polewać skórkę indyka marynatą.
Krok 6
Ziemniaki, brukselkę i pasternak umyj i osusz. Ziemniaki obierz i włóż do zimnej wody. Gotuj ok. 30 minut. Ziemniaki powinny być gotowe razem z indykiem.
Krok 7
Pasternak obierz i pokrój według uznania. Obierz brukselkę z zewnętrznych liści i odkrój końcowy kawałek głąba. Natnij na krzyż koniec kapustki. Blanszuj we wrzącej wodzie przez ok. 4 minuty.
Krok 8
Dodaj pasternak i brukselkę do indyka na ostatnie pół godziny pieczenia.
Krok 9
Przekrój granat na pół i postukaj go łyżką od zewnątrz, trzymając granat nad miską. Pestki będą wpadać do miski.
Krok 10
Podkręć temperaturę w piekarniku do 200°C i przyrumień indyka przez ostatnie 10 minut. Nie zapominaj o polewaniu skórki indyka marynatą.
Krok 11
Podawaj indyka z ziemniakami, pasternakiem i brukselką. Udekoruj pestkami granatu.
ID przepisu: 1089
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej