

Dynia piżmowa Hasselback
Przygotowanie
Krok 1
Obierz dynię. Przetnij gruby koniec na pół pośrodku i usuń nasiona. Ponownie połącz obie połówki i połóż na blasze do pieczenia. Wykonuj nacięcia w miąższu w odstępach 2-3 mm, ale nie przecinaj ich całkowicie.
Krok 2
Obierz i wyciśnij czosnek, zmieszaj z olejem, sosem ponzu, syropem i imbirem i dopraw pieprzem. Posmaruj dynię połową marynaty, dbając, aby dostała się w nacięcia. Piecz dynię w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (konwekcja: 160°C) przez około 40-45 minut, co jakiś czas pędzlując pozostałą marynatą.
Krok 3
Połóż dynię na półmisku i skrop sokami z blachy do pieczenia. Wytnij rzeżuchę z koszyczka, użyj jako dekoracji i podawaj.
ID przepisu: 153
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej