Dynia piżmowa Hasselback
Dynia piżmowa Hasselback

Dynia piżmowa Hasselback

4 6 Oceny
Czas ogółem 1 godz.
15 min Czas przygotowania
45 min Czas gotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
1 
duża dynia piżmowa
2 
ząbki czosnku
3 łyżki
oliwy z oliwek
2 łyżki
melasy (lub syropu z agawy)
1 ½ łyżeczka
startego imbiru
Świeżo zmielony pieprz
1 
koszyczek rzeżuchy
Wartości odżywcze (na porcję)666 kJ / 159 kcal
11,7 gTłuszcz
4,5 gBiałko
8,1 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Obierz dynię. Przetnij gruby koniec na pół pośrodku i usuń nasiona. Ponownie połącz obie połówki i połóż na blasze do pieczenia. Wykonuj nacięcia w miąższu w odstępach 2-3 mm, ale nie przecinaj ich całkowicie.

Krok 2

Obierz i wyciśnij czosnek, zmieszaj z olejem, sosem ponzu, syropem i imbirem i dopraw pieprzem. Posmaruj dynię połową marynaty, dbając, aby dostała się w nacięcia. Piecz dynię w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (konwekcja: 160°C) przez około 40-45 minut, co jakiś czas pędzlując pozostałą marynatą.

Krok 3

Połóż dynię na półmisku i skrop sokami z blachy do pieczenia. Wytnij rzeżuchę z koszyczka, użyj jako dekoracji i podawaj.

ID przepisu: 153

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Obierz dynię. Przetnij gruby koniec na pół pośrodku i usuń nasiona. Ponownie połącz obie połówki i połóż na blasze do pieczenia. Wykonuj nacięcia w miąższu w odstępach 2-3 mm, ale nie przecinaj ich całkowicie.

Obierz i wyciśnij czosnek, zmieszaj z olejem, sosem ponzu, syropem i imbirem i dopraw pieprzem. Posmaruj dynię połową marynaty, dbając, aby dostała się w nacięcia. Piecz dynię w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (konwekcja: 160°C) przez około 40-45 minut, co jakiś czas pędzlując pozostałą marynatą.

Połóż dynię na półmisku i skrop sokami z blachy do pieczenia. Wytnij rzeżuchę z koszyczka, użyj jako dekoracji i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.