

Błyskawiczne spaghetti bolognese z nutą umami
Składniki
Przygotowanie
Krok 1
Na średnim ogniu rozgrzać olej. Dodać mięso mielone i bez rozdzielania podsmażyć 2 minuty z każdej strony, aż nabierze brązowego koloru. Dodać boczek i zamieszać, aby rozdzielić mięso. Kontynuować jeszcze przez kilka minut, aż mięso będzie przesmażone. Odlać nadmiar tłuszczu (w razie potrzeby użyć sita).
Krok 2
W międzyczasie obrać cebulę i czosnek, drobno posiekać, dodać do mięsa i wymieszać. Obrać marchew i seler, drobno posiekać i również dodać do mięsa, wymieszać. Gotować przez 5 minut na średnim ogniu, często mieszając.
Krok 3
Dodać pomidory, naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman i śmietanę. Całość wymieszać. Gotować jeszcze przez 5 minut, aż sos nieco odparuje. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 4
W dużym garnku zagotować wodę, posolić, włożyć spaghetti i ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączyć makaron, zachowując 100 ml użytej do gotowania wody. Przełożyć spaghetti do dużej patelni, podlać wodą z gotowania i wymieszać z sosem. Całość mieszać przez minutę na średnim ogniu. Wyłożyć spaghetti na cztery talerze i udekorować świeżą bazylią. Podawać natychmiast.
ID przepisu: 284
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej