Dorsz miso w sosie żurawinowym z orzechową posypką
Dorsz miso w sosie żurawinowym z orzechową posypką

Dorsz miso w sosie żurawinowym z orzechową posypką

4,4 15 Oceny
Czas ogółem155 min
20 minCzas przygotowania
15 minCzas gotowania
120 minCzas marynowania

Wschód spotyka Zachód, łącząc wszystko, co najlepsze w obu kuchniach: wytrawne bogactwo delikatnego, marynowanego w miso i perfekcyjnie upieczonego dorsza z cierpkim sosem żurawinowym i chrupiącymi prażonymi orzechami. To twoje zaproszenie na niezapomnianą zmysłową ucztę.

Składniki

2 porcj(e/i)

Ryba:

300 g
polędwicy z dorsza
80 ml
sake
30 g
jasnej pasty miso
10 g
brązowego cukru

Orzechy:

20 g
orzechów nerkowca
20 g
orzechów makadamia
20 g
pistacji

Sos:

50 g
żurawiny
120 ml
wina śliwkowego
30 g
miodu
1 szczypta
cynamonu
1 szczypta
kardamonu
Wartości odżywcze (na porcję)5497 kJ / 567 kcal
19,6 gTłuszcz
38 gBiałko
58,6 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

300 g polędwicy z dorsza – 80 ml sake – 30 g jasnej pasty miso – 10 g brązowego cukru

Oczyść polędwicę z dorsza. Wymieszaj składniki na marynatę i marynuj rybę przez 2 godziny lub przez co najmniej 30 minut, jeśli nie masz czasu. Piecz w temperaturze 180 °C przez 10-15 minut.

Krok 2

20 g orzechów nerkowca – 20 g orzechów makadamia – 20 g pistacji

Praż orzechy na patelni przez 5 minut, a następnie je pokrusz.

Krok 3

50 g żurawiny – 120 ml wina śliwkowego – 50 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman30 g miodu – 1 szczypta cynamonu – 1 szczypta kardamonu

Składniki na sos wymieszaj na patelni i podgrzewaj przez 10 minut. Przelej ciepły sos na talerz. Ułóż na nim dorsza miso i udekoruj orzechami.

Wskazówka:

Zamiast dorsza możesz użyć dowolnej innej mięsistej ryby. Danie podawaj z sałatką lub wybranym ryżem.

ID przepisu: 1361

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

300 g polędwicy z dorsza – 80 ml sake – 30 g jasnej pasty miso – 10 g brązowego cukru

Oczyść polędwicę z dorsza. Wymieszaj składniki na marynatę i marynuj rybę przez 2 godziny lub przez co najmniej 30 minut, jeśli nie masz czasu. Piecz w temperaturze 180 °C przez 10-15 minut.

20 g orzechów nerkowca – 20 g orzechów makadamia – 20 g pistacji

Praż orzechy na patelni przez 5 minut, a następnie je pokrusz.

50 g żurawiny – 120 ml wina śliwkowego – 50 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman30 g miodu – 1 szczypta cynamonu – 1 szczypta kardamonu

Składniki na sos wymieszaj na patelni i podgrzewaj przez 10 minut. Przelej ciepły sos na talerz. Ułóż na nim dorsza miso i udekoruj orzechami.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.