

Dorsz miso w sosie żurawinowym z orzechową posypką
Wschód spotyka Zachód, łącząc wszystko, co najlepsze w obu kuchniach: wytrawne bogactwo delikatnego, marynowanego w miso i perfekcyjnie upieczonego dorsza z cierpkim sosem żurawinowym i chrupiącymi prażonymi orzechami. To twoje zaproszenie na niezapomnianą zmysłową ucztę.
Przygotowanie
Krok 1

300 g polędwicy z dorsza – 80 ml sake – 30 g jasnej pasty miso – 10 g brązowego cukru
Oczyść polędwicę z dorsza. Wymieszaj składniki na marynatę i marynuj rybę przez 2 godziny lub przez co najmniej 30 minut, jeśli nie masz czasu. Piecz w temperaturze 180 °C przez 10-15 minut.
Krok 2

20 g orzechów nerkowca – 20 g orzechów makadamia – 20 g pistacji
Praż orzechy na patelni przez 5 minut, a następnie je pokrusz.
Krok 3

50 g żurawiny – 120 ml wina śliwkowego – 50 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 30 g miodu – 1 szczypta cynamonu – 1 szczypta kardamonu
Składniki na sos wymieszaj na patelni i podgrzewaj przez 10 minut. Przelej ciepły sos na talerz. Ułóż na nim dorsza miso i udekoruj orzechami.
Wskazówka:
Zamiast dorsza możesz użyć dowolnej innej mięsistej ryby. Danie podawaj z sałatką lub wybranym ryżem.
ID przepisu: 1361
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej