Karmazyn w sezamie

Czas ogółem 75 min

Składniki

4 porcj(e/i)
100 g
suszonych grzybów shiitake
600 g
filetu z karmazyna
Sól
Pieprz
4 łyżki
mąki kukurydzianej
2 łyżki
ziaren sezamu
2 
jajka
3 łyżki
oleju
 ½ łyżeczka
mielonego kminku
1 łyżeczka
kurkumy
250 g
ryżu basmati
2 
cebule
1 
czerwona papryka
200 g
pędów bambusa
Skórka i sok z 1/2 cytryny
w razie potrzeby mąka kukurydziana do połączenia składników
4 łyżki
masła klarowanego lub masła (do smażenia)
Wartości odżywcze (na porcję) 3472 kJ  /  829 kcal
40 g Tłuszcz
50,8 g Białko
81 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Zalej grzyby shiitake gorącą wodą i mocz przez co najmniej pół godziny. Dopraw rybę solą i pieprzem i obtocz ją w mące kukurydzianej. Wymieszaj bułkę tartą i sezam. Ubij jajka. Zanurz rybę w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej. Dociśnij rybę, aby panierka się przykleiła.

Krok 2

Wyjmij grzyby z wody. Wodę zachowaj na później. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wsyp kurkumę i kminek, a następnie ryż. Wymieszaj ryż na patelni, a następnie wlej pół litra wody. Gotuj na średnim ogniu.

Krok 3

Cebulę obierz i pokrój w półksiężyce. Paprykę umyj i posiekaj. Pędy bambusa i grzyby shiitake pokrój w plasterki. Podsmaż cebulę i paprykę na 2 łyżkach oleju. Dodaj pędy bambusa i grzyby. Dodaj kilka kawałków skórki z cytryny. Wlej sok z cytryny i trochę wody spod grzybów. Dopraw sosem sojowym. W razie potrzeby połącz z odrobiną mąki kukurydzianej.

Krok 4

Na patelni rozgrzej masło klarowane lub masło. Smaż rybę po 5 minut z każdej strony. Podawaj z warzywami i ryżem.

ID przepisu: 343

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Zalej grzyby shiitake gorącą wodą i mocz przez co najmniej pół godziny. Dopraw rybę solą i pieprzem i obtocz ją w mące kukurydzianej. Wymieszaj bułkę tartą i sezam. Ubij jajka. Zanurz rybę w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej. Dociśnij rybę, aby panierka się przykleiła.

Wyjmij grzyby z wody. Wodę zachowaj na później. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wsyp kurkumę i kminek, a następnie ryż. Wymieszaj ryż na patelni, a następnie wlej pół litra wody. Gotuj na średnim ogniu.

Cebulę obierz i pokrój w półksiężyce. Paprykę umyj i posiekaj. Pędy bambusa i grzyby shiitake pokrój w plasterki. Podsmaż cebulę i paprykę na 2 łyżkach oleju. Dodaj pędy bambusa i grzyby. Dodaj kilka kawałków skórki z cytryny. Wlej sok z cytryny i trochę wody spod grzybów. Dopraw sosem sojowym. W razie potrzeby połącz z odrobiną mąki kukurydzianej.

Na patelni rozgrzej masło klarowane lub masło. Smaż rybę po 5 minut z każdej strony. Podawaj z warzywami i ryżem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.