

Karmazyn w sezamie
Składniki
Przygotowanie
Krok 1
Zalej grzyby shiitake gorącą wodą i mocz przez co najmniej pół godziny. Dopraw rybę solą i pieprzem i obtocz ją w mące kukurydzianej. Wymieszaj bułkę tartą i sezam. Ubij jajka. Zanurz rybę w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej. Dociśnij rybę, aby panierka się przykleiła.
Krok 2
Wyjmij grzyby z wody. Wodę zachowaj na później. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wsyp kurkumę i kminek, a następnie ryż. Wymieszaj ryż na patelni, a następnie wlej pół litra wody. Gotuj na średnim ogniu.
Krok 3
Cebulę obierz i pokrój w półksiężyce. Paprykę umyj i posiekaj. Pędy bambusa i grzyby shiitake pokrój w plasterki. Podsmaż cebulę i paprykę na 2 łyżkach oleju. Dodaj pędy bambusa i grzyby. Dodaj kilka kawałków skórki z cytryny. Wlej sok z cytryny i trochę wody spod grzybów. Dopraw sosem sojowym. W razie potrzeby połącz z odrobiną mąki kukurydzianej.
Krok 4
Na patelni rozgrzej masło klarowane lub masło. Smaż rybę po 5 minut z każdej strony. Podawaj z warzywami i ryżem.
ID przepisu: 343
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej