

Pieczona wołowina Yakiniku na opiekanej bagietce
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj marynatę Yakiniku. Zagotuj cukier i czerwone wino na małej patelni. Gdy cukier się rozpuści, dodaj sos sojowy i plasterki cytryny. Pozostaw do ostygnięcia.
Krok 2
Wytrzyj wołowinę do sucha. Pokrój w plastry o grubości około 3 cm i umieść je w naczyniu żaroodpornym o odpowiedniej wielkości. Zalej marynatą i wmasuj ją w mięso. Przykryj mięso folią spożywczą i marynuj przez 40-50 minut.
Krok 3
Wyjmij wołowinę z marynaty i odstaw pozostałą marynatę na bok. Wytrzyj mięso do sucha i smaż ze wszystkich stron w 2 łyżkach gorącego oleju, aby nabrało koloru.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 200°C przy użyciu górnej/dolnej grzałki (180°C w piekarniku konwekcyjnym). Umieść wołowinę na żaroodpornej patelni na pogniecionej folii aluminiowej. Umyj pomidora, usuń łodygę. Pokrój pomidora na małe kostki, umieść obok mięsa. Dopraw solą i pieprzem, skrop pozostałą oliwą z oliwek i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 12-15 minut.
Krok 5
Wyjmij patelnię z piekarnika. Zawiń mięso w folię aluminiową i odstaw na około 10 minut. W międzyczasie obierz czosnek, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle. Tuż przed tym, jak czosnek zacznie się rumienić, wlej resztę marynaty i lekko zagotuj.
Krok 6
Umyj i odwiruj rukolę. Bagietki pokrój w kromki i krótko opiecz na patelni. Ułóż pokrojone mięso z rukolą na kromkach bagietki. Udekoruj pokrojonymi w kostkę pomidorami i prażoną cebulą. Polej sosem czosnkowym i podawaj.
Wskazówka
Jeśli nie lubisz czosnku, dodaj resztę marynaty do rozgrzanego masła i pozwól mu się lekko zagotować.
Ten przepis może być przygotowany na grillu i na grilla.
ID przepisu: 117
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej