Bowl z amarantusem, boczniakami i jajkiem w koszulce
Bowl z amarantusem, boczniakami i jajkiem w koszulce

Bowl z amarantusem, boczniakami i jajkiem w koszulce

Czas ogółem35 min
10 minCzas przygotowania
25 minCzas gotowania

Ta zdrowa miska łączy boczniaki smażone w sosie sojowym Kikkoman i chili z chrupiącym selerem i pieprzną rukolą na warstwie bogatych w białko ziaren amarantusa – to pyszny wegetariański przepis na lunch lub kolację.

Składniki

2 porcj(e/i)
100 g
amarantusa
40 g
rukoli
100 g
selera naciowego
1 łyżka
oliwy
2 
jajka
 ½ łyżeczka
octu jabłkowego
1 łyżeczka
posiekanego chili
 ½ łyżeczka
pieprzu czerwonego
150 g
boczniaków
1 łyżka
posiekanego chili
2 łyżki
posiekanego szczypiorku
1 łyżka
posiekanej natki pietruszki
2 łyżki
oliwy
Wartości odżywcze (na porcję)2106 kJ / 503 kcal
28,9 gTłuszcz
18 gBiałko
39,9 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Amarantus gotujemy w rondlu, do miękkości.

Krok 2

Seler naciowy kroimy w ½ cm plasterki i mieszamy go z rukolą i oliwą.

Krok 3

Oczyszczone boczniaki nacieramy Sos sojowy Kikkoman, chili i ziołami, po czym smażymy je na oliwie.

Krok 4

Gdy wszystko jest gotowe, przygotowujemy jajka. Gotujemy wodę w głębokim rondelku i dodajemy do niej ocet. Mieszamy ją tak, aby utworzył się wir, po czym w środek delikatnie wlewamy jajko. Ogień zmniejszamy tak, aby woda tylko delikatnie wrzała i każde jajko gotujemy 2,5 minuty.

Krok 5

Amarantus podajemy z boczniakami, warzywami i jajkiem doprawionym chili i pieprzem.

ID przepisu: 1048

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Amarantus gotujemy w rondlu, do miękkości.

Seler naciowy kroimy w ½ cm plasterki i mieszamy go z rukolą i oliwą.

Oczyszczone boczniaki nacieramy Sos sojowy Kikkoman, chili i ziołami, po czym smażymy je na oliwie.

Gdy wszystko jest gotowe, przygotowujemy jajka. Gotujemy wodę w głębokim rondelku i dodajemy do niej ocet. Mieszamy ją tak, aby utworzył się wir, po czym w środek delikatnie wlewamy jajko. Ogień zmniejszamy tak, aby woda tylko delikatnie wrzała i każde jajko gotujemy 2,5 minuty.

Amarantus podajemy z boczniakami, warzywami i jajkiem doprawionym chili i pieprzem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.