Bowl z amarantusem, boczniakami i jajkiem w koszulce
Ta zdrowa miska łączy boczniaki smażone w sosie sojowym Kikkoman i chili z chrupiącym selerem i pieprzną rukolą na warstwie bogatych w białko ziaren amarantusa – to pyszny wegetariański przepis na lunch lub kolację.
Składniki
Przygotowanie
Krok 1
Amarantus gotujemy w rondlu, do miękkości.
Krok 2
Seler naciowy kroimy w ½ cm plasterki i mieszamy go z rukolą i oliwą.
Krok 3
Oczyszczone boczniaki nacieramy Sos sojowy Kikkoman, chili i ziołami, po czym smażymy je na oliwie.
Krok 4
Gdy wszystko jest gotowe, przygotowujemy jajka. Gotujemy wodę w głębokim rondelku i dodajemy do niej ocet. Mieszamy ją tak, aby utworzył się wir, po czym w środek delikatnie wlewamy jajko. Ogień zmniejszamy tak, aby woda tylko delikatnie wrzała i każde jajko gotujemy 2,5 minuty.
Krok 5
Amarantus podajemy z boczniakami, warzywami i jajkiem doprawionym chili i pieprzem.
ID przepisu: 1048
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej