Wegetariański pasztet z suszonymi pomidorami
Wegetariański pasztet z suszonymi pomidorami

Wegetariański pasztet z suszonymi pomidorami

5 1 Oceny
Czas ogółem 2 godz.
2 godz. Czas przygotowania

Składniki

6 porcj(e/i)

Ciasto:

200 g
zielonej soczewicy
100 g
czerwonej soczewicy
50 g
kaszy jaglanej
150 g
suszonych pomidorów z oleju
40 ml
oleju
2 łyżki
posiekanej natki pietruszki
1 łyżka
oregano
 ½ łyżeczki
pieprzu

Dodatkowo:

Chrzan tarty
Pieczywo
Wartości odżywcze (na porcję)7.918 kJ / 1.891 kcal

Przygotowanie

Krok 1

Kaszę płuczemy i sparzamy wrzątkiem. Obie soczewice dokładnie płuczemy.

Krok 2

Kaszę i soczewicę czerwoną przekładamy do jednego garnka, a następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 15 minut, aż woda się wchłonie. Zieloną soczewicę zalewamy 3 szklankami wody i na małym ogniu gotujemy do miękkości przez 40 minut.

Krok 3

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Krok 4

Ugotowane soczewice i kaszę miksujemy z suszonymi pomidorami oraz sosem sojowym, przekładamy do keksówki i pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

Krok 5

Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce. Podajemy z pieczywem i chrzanem.

ID przepisu: 972

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Kaszę płuczemy i sparzamy wrzątkiem. Obie soczewice dokładnie płuczemy.

Kaszę i soczewicę czerwoną przekładamy do jednego garnka, a następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 15 minut, aż woda się wchłonie. Zieloną soczewicę zalewamy 3 szklankami wody i na małym ogniu gotujemy do miękkości przez 40 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Ugotowane soczewice i kaszę miksujemy z suszonymi pomidorami oraz sosem sojowym, przekładamy do keksówki i pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce. Podajemy z pieczywem i chrzanem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.