

Grillowany burger z łososia
Soczyste burgery z grillowanym łososiem, pomidorami i cukinią oraz musztardą figową. Piękne domowe bułeczki do burgerów są naturalnie zabarwione czerwonymi burakami i żółtą kurkumą!
Składniki
Bułki do burgerów
Burgery z łososia z przybraniem
Przygotowanie
Krok 1

Bułki: ogrzej sok (lub ¼–½ łyżeczkę kurkumy w 100 ml wody). Dodaj pokruszone drożdże i wymieszaj, żeby się rozpuściły. Oddziel białko od żółtka. Wymieszaj roztwór drożdży z mąką, cukrem, ½ łyżeczki soli, miękkim masłem, kilkoma listkami tymianku i żółtkiem. Zagnieć wszystko na miękkie i gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Krok 2

Uformuj z ciasta 4 płaskie bułki i zostaw do wyrośnięcia na kolejne 20 minut. Rozgrzej piekarnik do temp. 200°C (180°C z termoobiegiem). Posmaruj bułki białkiem, posyp tymiankiem i piecz w piekarniku przez ok. 15–20 minut. Wyjmij i pozostaw do wystygnięcia.
Krok 3

Burgery z łososia: osusz filety i włóż je do blendera; dodaj pieprz i sos sojowy, zmiksuj. Ukształtuj z masy 4 burgery i włóż je do lodówki do czasu rozpoczęcia grillowania. Umyj pomidor, obierz go ze skórki i pokrój na 4 grube plastry. Umyj cukinię, odkrój końcówki, wyrzuć je, a resztę pokrój wzdłuż na cienkie plasterki.
Krok 4

Aby przygotować musztardę figową, zmiksuj w blenderze figi, musztardę i syrop klonowy. Rozkrój bułki i posmaruj je od wewnątrz musztardą figową. Połóż burgery z łososia na grillu i piecz przez ok. 6-8 minut, a na ostatnie 2-3 minuty dodaj plastry pomidora i cukinii. Przykryj grill pokrywą, jeżeli twój model ją ma. Połóż na dolnej części bułki pomidora, plasterki cukinii, burgera z łososia i ser, przykryj górną częścią bułki i podawaj. Smacznego!
Wskazówka
Można również podpiec na grillu bułki do burgerów.
ID przepisu: 870
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej