Pulpeciki z indyka z puree ziemniaczanym

Czas ogółem 90 min
30 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania
30 min Czas odpoczywania

Pyszny i prosty w wykonaniu przepis, która posmakuje dzieciom i dorosłym. Delikatne w smaku mięso z indyka podane z aksamitnym puree i chrupiącą sałatką doskonale dopełnia nutka sosu teriyaki z pieczonym czosnkiem.

Składniki

2 porcj(e/i)
70 g
białej cebuli
1 łyżka
oleju
1 szczypta
soli
180 g
mięsa mielonego z piersi indyka
1 łyżeczka
ziół prowansalskich
Sól
3 ½ łyżki
bułki tartej (15 g)
1 
jajko
500 g
ziemniaków
6 łyżki
jogurtu greckiego
 ½ łyżka
mąki
2 łyżki
oleju
120 ml
wody
70 g
mixu sałat
40 g
czerwonej cebuli
200 g
pomidorków koktajlowych
1 łyżka
soku z cytryny
1 łyżka
oliwy
1 łyżeczka
miodu

Przygotowanie

Krok 1

70 g białej cebuli – 1 łyżka oleju – 1 szczypta soli

Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę na złoty kolor. Doprawić solą.

Krok 2

180 g mięsa mielonego z piersi indyka – 1 łyżeczka ziół prowansalskich – Sól – 3 ½ łyżki bułki tartej (15 g) – 1  jajko

Mięso wymieszać z wcześniej przygotowaną cebulą i bułką tartą. Doprawić solą i ziołami prowansalskimi. Dodać jajko i dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.

Krok 3

500 g ziemniaków – 6 łyżki jogurtu greckiego

W międzyczasie obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie aż będą miękkie. Odcedzić, utłuc i wymieszać z jogurtem.

Krok 4

 ½ łyżka mąki – 2 łyżki oleju

Uformować kuleczki i obtaczać je w mące. Smażyć na rozgrzanej patelni na oleju (tak by były rumiane z każdej strony).

Krok 5

3 łyżki Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman120 ml wody

W garnku zagotować wodę i sos teriyaki, dodać podpieczone kuleczki mięsne. Gotować kilka minut aż sos zgęstnieje delikatnie mieszając.

Krok 6

70 g mixu sałat – 40 g czerwonej cebuli – 200 g pomidorków koktajlowych – 1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżka oliwy – 1 łyżeczka miodu

Czerwoną cebulę drobno posiekać. Pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki. Wymieszać z cebulą i sałatami. W miseczce przygotować sos: wymieszać oliwę, miód i sok z cytryny. Polać sałatkę.

Krok 7

Na talerzu umieścić puree, poukładać pulpeciki z sosem. Podawać z sałatką.

ID przepisu: 1177

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

70 g białej cebuli – 1 łyżka oleju – 1 szczypta soli

Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę na złoty kolor. Doprawić solą.

180 g mięsa mielonego z piersi indyka – 1 łyżeczka ziół prowansalskich – Sól – 3 ½ łyżki bułki tartej (15 g) – 1  jajko

Mięso wymieszać z wcześniej przygotowaną cebulą i bułką tartą. Doprawić solą i ziołami prowansalskimi. Dodać jajko i dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.

500 g ziemniaków – 6 łyżki jogurtu greckiego

W międzyczasie obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie aż będą miękkie. Odcedzić, utłuc i wymieszać z jogurtem.

 ½ łyżka mąki – 2 łyżki oleju

Uformować kuleczki i obtaczać je w mące. Smażyć na rozgrzanej patelni na oleju (tak by były rumiane z każdej strony).

3 łyżki Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman120 ml wody

W garnku zagotować wodę i sos teriyaki, dodać podpieczone kuleczki mięsne. Gotować kilka minut aż sos zgęstnieje delikatnie mieszając.

70 g mixu sałat – 40 g czerwonej cebuli – 200 g pomidorków koktajlowych – 1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżka oliwy – 1 łyżeczka miodu

Czerwoną cebulę drobno posiekać. Pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki. Wymieszać z cebulą i sałatami. W miseczce przygotować sos: wymieszać oliwę, miód i sok z cytryny. Polać sałatkę.

Na talerzu umieścić puree, poukładać pulpeciki z sosem. Podawać z sałatką.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.