Shabu-shabu (japońskie danie jednogarnkowe)
Czas ogółem20 min
20 minCzas przygotowania
Składniki
2 porcj(e/i)
150 g
cienko pokrojonej wołowiny (do gotowania)
4
grzyby shiitake (lub boczniaki albo inne grzyby)
150 g
hakusai (kapusta pekińska) (lub kapusty włoskiej lub boćwiny)
½ pęczek
szpinaku, liści mniszka lekarskiego lub rukoli
½ pęczek
cebuli dymki (lub pora)
600 ml
bulionu: 1 listek wodorostów i wody (lub wywaru z ryb, mięsa lub warzyw)
Domowy sos sezamowy:
4 łyżki
pasty tahini lub pasty z orzeszków ziemnych
2 łyżki
soku jabłkowego
½ łyżeczka
cukru
Można doprawić białym pieprzem
–
Wartości odżywcze (na porcję)1854 kJ / 443 kcal
Przygotowanie
Pokrój wołowinę na kawałki. Usuń nóżki grzybów shitake i pokrój resztę na dekoracyjne kawałki. Pokrój łodygę kapusty pekińskiej na 4-5 centymetrowe paski, a liście na kawałki odpowiadające wielkości jednego kęsa. Pokrój z grubsza szpinak i pokrój szalotki wzdłuż średnicy na 5-6 centymetrowe kawałki. Wymieszaj składniki z sosem sezamowym. Podgrzej wywar. Podgotuj wołowinę w wywarze, a następnie gotuj pozostałe warzywa w trakcie posiłku. Ciesz się smakiem shabu-shabu z sosem sezamowym i ponzu w roli dipów.
ID przepisu: 63
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej