Shabu-shabu (japońskie danie jednogarnkowe)
Shabu-shabu (japońskie danie jednogarnkowe)

Shabu-shabu (japońskie danie jednogarnkowe)

5 1 Oceny
Czas ogółem20 min
20 minCzas przygotowania

Składniki

2 porcj(e/i)
150 g
cienko pokrojonej wołowiny (do gotowania)
4 
grzyby shiitake (lub boczniaki albo inne grzyby)
150 g
hakusai (kapusta pekińska) (lub kapusty włoskiej lub boćwiny)
 ½ pęczek
szpinaku, liści mniszka lekarskiego lub rukoli
 ½ pęczek
cebuli dymki (lub pora)
600 ml
bulionu: 1 listek wodorostów i wody (lub wywaru z ryb, mięsa lub warzyw)

Domowy sos sezamowy:

4 łyżki
pasty tahini lub pasty z orzeszków ziemnych
2 łyżki
soku jabłkowego
 ½ łyżeczka
cukru
Można doprawić białym pieprzem
Wartości odżywcze (na porcję)1854 kJ / 443 kcal

Przygotowanie

Pokrój wołowinę na kawałki. Usuń nóżki grzybów shitake i pokrój resztę na dekoracyjne kawałki. Pokrój łodygę kapusty pekińskiej na 4-5 centymetrowe paski, a liście na kawałki odpowiadające wielkości jednego kęsa. Pokrój z grubsza szpinak i pokrój szalotki wzdłuż średnicy na 5-6 centymetrowe kawałki. Wymieszaj składniki z sosem sezamowym. Podgrzej wywar. Podgotuj wołowinę w wywarze, a następnie gotuj pozostałe warzywa w trakcie posiłku. Ciesz się smakiem shabu-shabu z sosem sezamowym i ponzu w roli dipów.

ID przepisu: 63

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Pokrój wołowinę na kawałki. Usuń nóżki grzybów shitake i pokrój resztę na dekoracyjne kawałki. Pokrój łodygę kapusty pekińskiej na 4-5 centymetrowe paski, a liście na kawałki odpowiadające wielkości jednego kęsa. Pokrój z grubsza szpinak i pokrój szalotki wzdłuż średnicy na 5-6 centymetrowe kawałki. Wymieszaj składniki z sosem sezamowym. Podgrzej wywar. Podgotuj wołowinę w wywarze, a następnie gotuj pozostałe warzywa w trakcie posiłku. Ciesz się smakiem shabu-shabu z sosem sezamowym i ponzu w roli dipów.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.